Ajde da se i ja još javim, budući da sam koristio AZ-4 par godina.
AZ-4 JE stabilna montaža ali opet ovisi o tome, što planiraš gore naprtiti?
Sa praćenjem na 180-200x povećanjima sa njom nemam iskustva, na njoj sam imao ST120 akromata koji nije bio podoban za ta povećanja.
Max je bio cca 140x i na tome povećanju nije bilo nekog beda za praćenje. Ali kažem, to je za tu cijev. Veće od toga, sa nekim težim okularima, bi već moglo biti na granici.
Sa promatranjima blizu zenita je sasvim solidno, AZ-4 je tako konstruirana da možeš skoro do zenita. Druga stvar je narav fizičkog manevriranja sa bilo kojom alt-az montažom u blizini zenita: PITA. Rađe čekati, da se objekt malo udalji.
Tako da ta točka što se tiče zenita neka te ne brine.
Inače bez zamjere ikome, ja se ne slažem da je slow motion nekoristan. Itekako je koristan jer se teleskop pomiče precizno i bez ikakvih vibracija. Ručnim praćenjem se nikad ne mogu u potpunosti eliminirati skokoviti pomaci, a tim teže što je odnos težine cijev - montaža veći.
Kod dobsona treba priznati da to ipak nije isto, dobson stoji na širokoj masivnoj bazi koja je dizajnirana i izvedna za nosit bojler, i teleskop se manevrira čvrstim zahvatom ruke na prednjoj stani cijevi kojega se može lakše kontroliati.
A kod tronošca, a ako naj stavi preteška cijev nema pomoći, bez obzira na savršeni balans cijevi. Usto na az-4 je manevriranje preko jesne jedine ručice, što itekako ograničva kolko veliku cijev se može učinkovito ručno pomicati

Da skratimo priču u suštini AZ4 nije namijenjena za promatranja na navedenim povećanjima, ali izvedivo je, ako je cijev dosta lagana.