[- ASTRONOMIJA -] > ASTRONOMSKA BRBLJAONICA

Slučaj Planetarij

(1/18) > >>

Danijel:
Nešto se događa u Tehničkom muzeju nakon što je Ante otišao u mirovinu. Što mislite o tome? Imate li kakvih informacija više? :111:

Acheron:
Nikad nisam upoznao Zvonimira Drvara tako ne bi bilo fer donositi neki sud unaprijed.
U metode izbora kandidata ne ulazim, vjerojatno nisu transparentne kao i u većini slučajeva kod zapošljavanja u državnoj službi.

Miro1:
Ne znam tko je taj gosp. Drvar tako da je teško reći kakve su mu kompetencije. Ali trebalo bi vidjeti da li je možda u natječaju negdje sitnim slovima pisalo da je i neka članska iskaznica potrebna. Mogla bi ovo biti tipično balkanska posla.

Ovdje se spominje neki Zvonimir Drvar mag. geologije. Jel to taj? Vidim da je držao neka predavanja.

http://www.zvjezdarnica.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=435&lang=english

Mali princ:
Halo dragi astronomi!  Iznenadio sam se kad su mi javili jutros. Baš sam nočas došao sa cijelonoćnog putovanja i jave mi vijest o tekstu u Zvjezdarnici. Nitko mene ništa nije pitao u vezi toga. Naš Marino napisao je članak a da me ništa nije pitao. Znači, informacija samo s jedne strane. Piše se o volonterskom radu u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla". Kolega Ogren je sve odradio u okviru svog radnog vremena. I dobro znam da u okviru svog radnog vremna on nije bio preopterećen. Samo Ogren je htio da bude više plaćen kad zamijeni kolegu u planetariju. Ali mjesto voditelja u muzeju nije neko rukovodeće mjesto pa da se može isplatiti veća naknada za te sate. Zbog svog tvrdoglavog ponašanja Oren Variola izgubio je povjerenje osoblja u Tehničkom muzeju. Kad je to shvatio, prije godinu i pol dana odlučio je da više neće raditi u planetariju. Dakle, zadnjih godinu i pol dana nije radio u planetariju. Bio sam na godišnjem odmoru pretprošlog ljeta kad sam saznao da mi nema zamjene pa sam odmah došao raditi. Kolega me je razočarao. Tako nešto pogotovo ne bi smio napraviti neko tko tako poznaje i voli astronomiju i tko je entuzijast. Nanosi štetu Tehničkom muzeju. Ne želim uopće više diskutirati o ovom problemu. Diskusija će samo nanijeti štetu jer je počela zbog krivo iznesenih zaključaka. Svojim tekstom Marino nehotice nanosi štetu našoj astronomiji.

Arkturus:
Članak koji je Marino napisao kad je saznao što se događa vrlo je potreban da se raščiste neke stvari.
Sve je apsolutno ispravno i čudi me ovakvo nezahvalno ponašanje kolege pa moram reagirati.
Posao u planetariju nikad nije bio u opisu mog radnog mjesta, štoviše prilikom zapošljavanja pitao sam hoću li biti zamjenik voditelja planetarija i rečeno mi je da nemam ništa s time nego da sam vodič. Ja sam ipak obavljao vodstva u planetariju kad god je to Anti trebalo i deset godina sam uskakao u svakoj zgodi, bilo da je on na godišnjem, bilo da mu treba vikend, bilo da ide snimati emisije na radiju ili televiziji. To nisam morao raditi. To je bilo volonterski - neplaćeno.
Posao voditelja planetarija je posao koji se različito plaća. Posao VSS kojeg je Ante obavljao iako nije stekao VSS. Poznavajući njegovu stručnost nitko nije imao ništa protiv toga. Ni ja nisam imao. Uz to meni u muzeju nikad nisu priznali moju VSS nego i dalje obavljam poslove VŠS pa prema tomu zapravo i nisam zakonski smio obavljati taj posao. Drugi kolege koji su radili na drugim poslovima osim svojega, bili su za to i plaćeni. U jednom slučaju čak je sudska odluka bila da se kolegi isplati naknada za posao koji je obavio, a koji nije bio njegov. Dakle to je nešto sasvim legalno i normalno.
Ogren Variola je poslao i upit računa li muzej na njega da ga se preraspodijeli na mjesto voditelja planetarija kad Ante Radonić ode u mirovinu, na što nije dobio niti odgovor. Bezobrazno je ignoriran. I tu se već vidjelo da se nešto 'kuha'. Da, kad je vidio da ga se ignorira tada je Ogren Variola odlučio da će voditi planetarij samo uz pravičnu naknadu. Niti u jednom trenutku to mu nitko nije ponudio, a da je to ponuđeno ne bi bilo problema jer je Ogren to i rekao. Potpuna neistina je da je Ogren Variola rekao da neće voditi planetarij. To nikad nije izjavio. Ako netko stekne određenu stručnu spremu zar nije prirodno i da želi raditi na poslovima te stručne spreme? Ako je to tvrdoglavo ponašanje onda sam kriv u potpunosti. Ali ja mislim da čovjek treba biti principjelan u nekim stavovima i boriti se za sebe.
Ja sam razočarao Antu Radonića? Zato što sam deset godina uskakao na njegov posao iako nisam morao? Pa kad sam vidio da to nitko ne cijeni odlučio kako sam naveo, onda nisam entuzijast i ne volim astronomiju?
Ali na kraju tu se i ne radi o ovakvim prepucavanjima nego o puno ozbiljnijem problemu. Planetarij bi trebao voditi netko ko zna i provjeren je u tomu. Netko ko je više od desetljeća bio u tomu.
I netko ko je pravi profesionalac trebao bi reći: da on je za taj posao, dajte mu taj posao, a ne isticat neka svoja neslaganja s ovim ili onim što nema veze s glavnim problemom.
A ne govoriti, ma dajte zaposlite nekog tko je od nedavno u astronomiji.
Tu se uopće ne radi o osobnim odnosima nego o interesu da se prezentira kvaliteta koju na kraju građani i traže i plaćaju.
Eto ja ne želim ratovati i svađati se, ali na ovo sam morao odgovoriti jer neke stvari smetaju i mene.
Tko nanosi štetu astronomiji procijenite.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju