[- PLAVI PLANET -] > RAZVOJ ČOVJEKA

Faust Vrančić - Homo volans 2017.

(1/1)

galileo:
Ove godine obilježena je 400. obljetnica smrti Fausta Vrančića (1617.-2017.).

Podsjetnik:
http://www.mc-faustvrancic.com/Novosti/
http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=65386
https://hr.wikipedia.org/wiki/Faust_Vran%C4%8Di%C4%87
http://mok.hr/volim-sibenik/item/20542-kulturna-senzacija-nakon-samo-5-mjeseci-tiskano-2-izdanje-knjige-dr-gojka-nikolica-o-faustu-vrancicu

Homo volans 2017. je kompozicija fotografija zrakoplova koje sam tijekom lipnja i srpnja teleskopom snimio s udaljenosti pribižno 15km, a koju sam posložio povodom značajne obljetnice Galilejevog suvremenika.

Homo volans 2017. u maloj razlučivosti:

Arkturus:
 :215:

Premda je upitno jel njegov padobran isproban, nije nimalo upitan njegov doprinos svijetu.

davor:
Lijepo Galileo da si nas podsjetio na ovog našeg velikana.  :215: :215: :215:

galileo:
Hvala Arkturusu i davoru.  :sesir:

- Zamisli i djela Fausta Vrančića treba promicati i podsjećati na velikana enciklopedijske širine!

- A što se tiče fotki zrakoplova...
- Nije bilo lagano snimiti zrakoplove pomoću teleskopa velike žarišne daljine, tj. izoštriti i snimiti ih u pokretu.
U jednoj sekundi zrakoplov na visini između 9000 i 12000 metara, pri brzini 850-950 km/h prijeđe put približno 200-250 metara, tj. 4-5 svojih dužina. Takvo fotkanje nekome je jako frustrirajuće s mnogo "promašaja", tj da se u kadru/na fotki ne vidi ništa ili se vide samo kondenzacijski tragovi ili je zrakoplov neoštar (brzo se mijenja oštrina slike), a bilo je i fotki na kojima se ne vidi cijeli zrakoplov nego samo njegov dio...  Vrijedilo je pokušati i ponešto naučiti i korigirati postupak. Lakše je teleskopom Celestron SC 203/2032mm snimiti zrakoplove pri f/6.3 (uporaba reduktora fokusa), ali je veći izazov snimiti ih pri f/10.
- Ispunila mi se i želja da snimim različite tipove zrakoplova, dakle ne samo Airbus A320 i Boeing 737 koji najčešće nadlijeću prostor Virovitice, nego i ostale, naročito one velike širokotrupne kao što su Boeing 747 i Airbus A380.
Dobio sam mailom potvrdu moje obaviještenosti da "Superjumbo" Airbus A380 (najveći putnički zrakoplov na svijetu) još niti jednom nije sletio u neku od hrvatskih zračnih luka, nego samo nadlijeće naš teritorij.

- Tako sam pomoću sitea Flightradar24 u rano jutro 21. lipnja uočio da A380 Etihad na relaciji Abu Dhabi-London s istoka ulazi u zračni koridor kojim će proći cca 15km daleko od mojeg dvorišta. Uslijedilo je iznošenje na dvorište i priprema tehnike brzinom ravnoj uigranoj vojnoj vježbi. Na sreću je prvo preletio jedan manji zrakoplov na kojem sam približno izoštrio sliku.
Jedna fotka A380 kvalitetom je bila bolja od ostalih i dodao sam ju mojoj zbirci fotografija.

- Inače, Airbus A380 tvrtke Emirates svakog dana nadlijeće naš teritorij preko Dalmacije na relaciji Dubai-Milano-Dubai, a ponekad i preko Zagreba iz New Yorka, Pariza ili Zuricha za Dubai. Tada ga vidim na nekih 20-25 stupnjeva iznad obzora dok je on fizički iznad Daruvara ili Požege...  Glavna dva koridora kojim stalno lete A380 sjevernije su od nas (u zračnom prostoru Mađarske), a spajaju Emirate i Katar sa odredištima na zapadu Europe. Prije tjedan dana u kasnim popodnevnim satima slika sitea Flightradar24 pokazala je u jednom trenutku čak 12 divovska A380 u zračnom prostoru Rumunjske, čiji su glavni zračni koridori povezani s mađarskim koridorima.

galileo:
"Machinae novae – 400 godina poslije" naziv je izložbe koja će se 10. studenoga 2015., u 12 sati svečano otvoriti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u povodu obilježavanja 400. obljetnice od kada je objavljeno djelo Machinae novae Fausta Vrančića....

http://www.nsk.hr/svecano-otvorenje-izlozbe-machinae-novae-400-godina-poslije-posvecene-kapitalnomu-djelu-fausta-vrancica/

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju