AstroForum

[- ASTRONOMIJA -] => OBRADA ASTROFOTOGRAFIJA => DSS - DEEP SKY STACKER => Autor teme: Medo68 - 25.12.2014. u 22:39:00 sati

Naslov: Canon RAW problem?
Autor: Medo68 - 25.12.2014. u 22:39:00 sati
Pozdrav,

danas sam pokušavao obraditi materijal koji sam jučer snimio i ustanovio da sve Canon RAW datoteke prilikom uvoza u DSS imaju manju rezoluciju od standardne? Kako sam snimao RAW+jpeg, probao sam sa jpeg datotekama i tu nema problema :shock:
Na priloženom screenshoot-u vidi se razlika u rezoluciji kod iste fotografije. Gdje griješim?
Naslov: Odg: Canon RAW problem?
Autor: Zocky - 25.12.2014. u 22:45:30 sati
Provjeri postavke kvalitete slike u izborniku. Noviji modeli imaju opciju da snimaju i manje RAW datoteke, RAW-m i RAW-s, pa je možda tu problem.
Naslov: Odg: Canon RAW problem?
Autor: Medo68 - 25.12.2014. u 23:04:39 sati
Podešen je standardni RAW, rezolucija je ok u drugim sw (preglednici slika) samo u DSS kod importa dobijem manju sliku.
Samo za info slika u DSS nije smanjena na manju rezoluciju nego odrezana?! I to samo u RAW (CR2) formatu.
Radim na laptopu sa 2Gb rama, možda je to problem? Sutra se vraćam doma pa ću probati na jačem PC-u, pucam u prazno ali nemam pametnijih ideja, sve kombinacije sam prošao. Idem još po webu kopati, možda sam nešto propustio.
Naslov: Odg: Canon RAW problem?
Autor: Zocky - 25.12.2014. u 23:10:09 sati
Znači kad datoteku otvoriš u nekom pregledniku slika, rezolucija je normalna, a u DSS-u je smanjena bez da si išta dirao?
Da li si možda uz RAW otvorio i JPEG datoteku?
Naslov: Odg: Canon RAW problem?
Autor: mrworf - 25.12.2014. u 23:32:23 sati
Medo, znam ja taj problem, canon je malo promjenio format, pa ti treba deep sky stacker 3.3.4. i to će ti riješti problem, i ja sam imao isti problem sa canon 1100D.  :76:
Naslov: Odg: Canon RAW problem?
Autor: mrworf - 25.12.2014. u 23:36:09 sati
Evo i link pa skini i probaj!

http://deepskystacker.free.fr/download/DeepSkyStacker334.rar
Naslov: Odg: Canon RAW problem?
Autor: dag - 26.12.2014. u 01:41:01 sati
jesi skinuo originalnu ili demo verziju DSSa? Tako radi demo.
Naslov: Odg: Canon RAW problem?
Autor: Medo68 - 26.12.2014. u 16:20:51 sati
Upravo skinuo ver 3.34 i ona prepoznaje ispravnu veličinu raw datoteke, hvala na infu mrwolf!
Naslov: Odg: Canon RAW problem?
Autor: mrworf - 26.12.2014. u 17:10:29 sati
Upravo skinuo ver 3.34 i ona prepoznaje ispravnu veličinu raw datoteke, hvala na infu mrwolf!

Nema problema! [68*
Naslov: Odg: Canon RAW problem?
Autor: Sheldon - 15.03.2015. u 10:39:43 sati
evo ja imam isti problem sa eos1100d.
Znači ne mogu obraditi slike u Registaxu ?
Ako konvertiram .CR2 u .TIF dali onda mogu ? Gubim li išta sa konvertiranjem ?
Naslov: Odg: Canon RAW problem?
Autor: Sheldon - 15.03.2015. u 11:30:53 sati
Evo i link pa skini i probaj!

http://deepskystacker.free.fr/download/DeepSkyStacker334.rar

Meni i sa ovog linka pokazuje malu/usku sliku.
Naslov: Odg: Canon RAW problem?
Autor: Sheldon - 15.03.2015. u 12:30:30 sati
Molim vas ako netko zna u čemu griješim da mi kaže.
Probao sam otvoriti RAW sliku i u Iris-u i tamo mi pokazuje usku/polovičnu sliku .
Jedino što sam uspio je konvert u tif i otvoriti u RegiStax-u.
 :278:
Naslov: Odg: Canon RAW problem?
Autor: mrworf - 15.03.2015. u 12:49:48 sati
Mislim da moraš skinuti kodeke za nove formate kamera za windowse. Evo ti link:  http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=26829
Naslov: Odg: Canon RAW problem?
Autor: Sheldon - 15.03.2015. u 13:03:31 sati
opet isto, skinuo sam kodek za win8.1 i neće.  :111:
Naslov: Odg: Canon RAW problem?
Autor: mrworf - 15.03.2015. u 13:36:41 sati
Nemam pojma, ja u te Windows 8 ne vjerujem baš, meni sve na sedmici funkcionira, jedino Registax neće raditi sa raw formatom jer autor ga dugo nije updateao.
Naslov: Odg: Canon RAW problem?
Autor: Acheron - 15.03.2015. u 13:45:34 sati
evo ja imam isti problem sa eos1100d.
Znači ne mogu obraditi slike u Registaxu ?
Ako konvertiram .CR2 u .TIF dali onda mogu ? Gubim li išta sa konvertiranjem ?

Vjerojatno je zadnja verzija registaxa starija od fotića pa neće čitati RAW.
Probaj RAW-ove pretvoriti u DNG pa s njima raditi. Adobe ima programčić za to
Naslov: Odg: Canon RAW problem?
Autor: Sheldon - 15.03.2015. u 14:18:11 sati
kada konvertiram u DNG mogu otvoriti u Iris-u i u DSS-u. U RegiStax-u nemam opciju za otvaranje DNG.
Uglavnom imam DNG za Iris, DSS  i TIF za Registax  [71*

hvala na pomoći  :sesir:  [48*