Autor Tema: Astrpnomsko društvo Alfa iz Niša  (Posjeta: 3190 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline betelgez

 • Astronaut
 • *****
 • Postova: 155
 • Lokacija: Nis
 • Spol: Muški
  • Astronomsko Društvo Alfa iz Niša
Astrpnomsko društvo Alfa iz Niša
« u: 18.08.2013. u 17:43:49 sati »
Pa evo kao što piše u naslovu, malo podataka astronomskog društva Alfa iz Niša. Ako treba nekom bilo šsta ili je jednostavnp u prolazu pa bi zeleo da vidi gde se nalazi aduštvo.

ulica:
Višegradska 33 PMF 18000 Niš, Srbija
predsednik društva
prof. dr Dragan Gajić

Istorija astronomskog društva Alfa

  Astronomsko društvo "Alfa" u Nišu, osnovano je 12.04.1996. godine. Prvobitan naziv Društva bio je: Astronomsko društvo Niš. Sadašnji naziv Društvo nosi od poslednje godišnje skupštine održane 03.03.1997. godine. Predsednik Društva je docent dr  Dragan Gajić, univerzitetski nastavnik na predmetima astrofizike i teorijske mehanike na Studijskoj Grupi za fiziku Filozofskog fakulteta u Nišu.

Kako je nastalo Društvo?
 
                    Grupa astronoma amatera, entuzijasta, koji su se od ranije interesovali za astronomiju kao nauku, pri tom stekavši iskustva kroz učestvovanje u mnogim astronomskim posmatračkim akcijama u okviru Istraživačke Stanice Petnica i Mladih istraživača Srbije, početkom 1996. godine osniva Inicijativni odbor Društva. Pošto hrabre i smele sreća prati, stigao nam je i prvi dar sa neba - kometa Hjakutake. Organizovano je javno posmatranje komete u niškoj tvrđavi u kojem je učestvovao veliki broj građana. Prvi predsednik društva bio je dipl.ing  Zoran Sekulić .

 Šta je sve prethodilo osnivanju Društva 1996. godine?
 
             Jedan broj ljudi krajem šesdesetih i početkom sedamdesetih bio je organizovan u vidu podružnice beogradskog Astronomskog društva "Ruđer Bošković". Njihov rad se vremenom polako gasi, te sada i ne znamo ko su tačno bili pojedinci u ovoj podružnici. Nažalost, ova podružnica nije ostavila određeniji trag svog delovanja. Desetak godina kasnije grupa profesora i studenata Studijske Grupe za fiziku pri niškom Filozofskom fakultetu, osniva tzv. Astronomsko i geofizičko društvo pri svom fakultetu. Takođe, i ovo društvo nije iza sebe ostavilo neki dublji trag, mada se za razliku od ovog prvog, pojedini članovi tog ranijeg društva interesuju za naš sadašnji rad. I ovo društvo ubrzo se gasi samo do sebe, usled generacijkog toka i materijalnog statusa. I konačno, sredinom osamdesetih godina, pri tadašnjoj lokalnoj organizaciji Mladih istraživača u Nišu, osniva se astronomska sekcija. Svi tadašnji članovi su bili učesnici astronomske programske akcije počev od 1982. godine i sa nekoliko posmatračkih akcija i popularnih predavanja delovali sve do 1987. godine.

Šta je urađeno do sada?
 
                    Počev od maja 1996. godine pa sve do danas, održano je više popularnih predavanja, višednevnih astronomskih škola, javnih posmatranja i višednevnih posmatračkih akcija. Teme predavanja su bile raznovrsne, počev od teorija nastanka Vasione, preko njenih modela, Sunčevog sistema, Sunca, kometa, meteora i meteorita, pa sve do multimedije u astronomiji. Pored predavača iz redova članova našeg Društva moramo istaći i dr Milana Dimitrijevića ("Nastanak i budućnost Univerzuma"), dr Ištvana Vincea ("Sunce"), obojica sa Astronomske opservatorije u Beogradu, prof. dr Jelenu Milogradov - Turin ("Astronomi nobelovci" i "Zvezdani sistemi"), redovnog profesora na Odseku za astronomiju i astrofiziku Matematičkog fakulteta u Beogradu, kao i Vladimira Ć. Jankovića ("Poimanje kosmosa u srpskoj narodnoj baštini") etnoastronoma, takođe iz Beograda. Ovakvim predavanjima prisustvuje i do više od stotinu slušalaca u proseku i vremenom se taj broj ustaljuje. Tačnije, astronomske škole su održavane počev od jula 1996. godine (u trajanju od pet dana), zatim krajem marta i početkom aprila 1997. (u trajanju od četiri dana) i krajem maja 1997. godine. Sve ostalo su bila, što se predavanja tiče, jednodnevna dešavanja. U toku ovih svojih aktivnosti, naše Društvo se omasovilo novim članovima.

U sklopu škola vršena su i praktična posmatranja teleskopom i obuka rada na njemu. Pored toga učesnici su upoznavani sa izgledom sazvežđa na nebu odnosno sa osnovama astrognozije. Osim pomenute prve akcije Društva posmatranja komete Hijakutake, organizovana su javna posmatranja komete Hejl-Bop, u okviru martovske škole 1997., kao i posebno iz niške tvrđave. Tom prilikom vršena su i  fotografska snimanja  ove komete. Mora se istaći da su članovi Astronomskog društva "Alfa" među prvima snimili ovu našu veličanstvenu nebesku gošću. Snimanja su vršena samostalno, uz vlastitu fotografsku opremu i foto-materijal. Lokacije odakle su vršena snimanja, osim spomenute niške tvrđave u samom centru grada, bile su uglavnom u široj okolini grada. Neka snimanja vršena su i sa lokacije  Istraživačke Stanice Petnice  kod Valjeva. Prve fotografije komete napravljene su već u julu 1996. godine.

 U avgustu 1996. godine grupa naših članova po prvi put na poziv Istraživačke Stanice Petnica učestvuje u posmatračkoj Radarska osmatracka stanica RHMZ Srbije na Kamenickom Visuakciji praćenja aktivnosti meteorskog roja Perzeida na Debelom Brdu kod Valjeva. Time zvanično i počinje  naša, dosad jako uspešna saradnja. Decembra iste te godine naša meteorska posmatračka ekipa organizuje prvu višednevnu posmatračku akciju na Kameničkom Visu kod Niša iz prostora radarske osmatračke stanice Republičkog Hidrometeorološkog Zavoda Srbije, koji nam izlazi u susret. Vršeno je posmatranje aktivnosti meteorskog roja Geminida, a rezultati su odmah obrađeni i poslati IMO-u, međunarodnoj meteorskoj organizaciji sa kojom ćemo i nadalje sarađivati. Sledeća samostalna akcija takve vrste je organizovana godinu kasnije, tačnije u novembru 1997. godine. Tom prilikom organizovano je posmatranje meteorskog roja Leonida. Mesto odakle su vršena posmatranja i gde se boravilo u toku dana je ostalo isto. Vizuelno posmatranje Leonida sa Kamenickog Visa. U zimskim uslovima izuzetno niskih temperatura, nekolicina posmatrača je hrabro "odradila" svoj  deo posla, tako da nisu izostali i pored lošeg vremena, dobri rezultati. U planu su i druge posmatračke akcije koje polako postaju redovna aktivnost Astronomskog društva "Alfa". U cilju nam je i što veće povezivanje na polju rada i razmene iskustava, sa svim ostalim srodnim društvima, institucijama i organizacijama. Sve dalje aktivnosti i rezultate AD "Alfa", kao i neke druge astronomske zanimljivosti, ubuduće možete videti u okviru  vestiju iz našeg Društva.

Materijalno i finansijsko stanje Društva
 
Društvo za sada ne raspolaže nijednim svojim instrumentom. Sva angažovana oprema i potrebna finansijska sredstva poticala su od članova Društva.
U planu Astronomskog društva "Alfe" je da putem sponzorstva i donatorstva pribavi sebi jedan ozbiljniji instrument i da se, najzad, podigne na noge.

Niška gradska opservatorija
 
Kao dugoročan cilj Društva, postavljen je plan osnivanja opservatorije. Škole astronomije će i dalje ostati jedan od vidova aktivnosti AD "Alfa". Među njima će se i dalje planirati i izvoditi pojedinačna predavanja, nadamo se uz, stručnu pomoć naših vodećih astronoma, kao i javna posmatranja. Drugi vidovi aktivnosti bi bili planirani u odnosu na predstojeće događaje npr. meteorski rojevi, pomračenja Sunca i Meseca, ...

Trenutna situacija u AD Alfa

AD Alfa u svom vlasništvu ima nekoliko teleskopa. Kako manjih školskih primeraka, tako i većih poput Meade LX200, sorani teleskop Lunt, Vixen čije podatke trenutno ne znam, pa da ne lupam. Radi se o refraktoru, dužina tubusa je oko 150cm. Imamo opservatoriju na krovu prirodno-matematičkog fakulteta koju je dobilopreko projekta astronomija iz fotelje i Filip Morisa. Možete ih pratiti preko interneta gde možete videti sva dešavanja kako u društvu, tako i vezano za projekat
Astronomija iz fotelje . Tu možete live pratiti predavanja koja su obično najavljena unapred. Sve aktovnosti društva i projekta Astronomija iz fotelje su vezane isključivo za popularizaciju nauke i približavanje astronomije mladima u Nišu i okruženju. Trenutno je zadatak da se noćno nebo Niša odvede do svih osnovnih i srednjih škola u okruženju kako bi deca mogla kvalitetnije steći neophodna znanja o nasem svemiru. To je omogućeno tako što je nasa opservatorija potpuno automatizovana za rad sa daljine. Potrebna je samo dobra internet konekcija. Društvo radi na tome da pribavi još opreme i da se uključi u moderne svetske tokove astronomije.
Za sad toliko   :286:

Evo nešto slika kako starijih tako i novih


ova slika je slikana 1997 godine, kada je i samo društvo nastalo. Eto i mene na njoj, onaj najmlađi sa desne strane. Imao sam celih 13 godina  :mrgreen:


Hidrometeorološki zavod na vrhu kameničkog visa 800mNv


Posmatranje Leonida članova AD Alfa


Lajoš sa svojim momcima kad su doterali kupolu


Podizanje kupole na krof fakulteta

sada ostale slike od montiranja kupole  :286:

autor ovih fotki  :286:

Za sada toliko. Ako nekog nešto interesje, na raspolaganju smo.  [71*
« Zadnja izmjena: 18.08.2013. u 18:03:54 sati od betelgez »


Sky Watcher 150/750 sa Craiford fokuserom
EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D

Offline Danijel

 • CEO of research space operations at the Observatory Apollo
 • Administrator
 • AstroVeličanstvo
 • *
 • Postova: 21568
 • Lokacija: Virovitica
 • Spol: Muški
  • Zvjezdarnica
Odg: Astrpnomsko društvo Alfa iz Niša
« Odgovori #1 u: 18.08.2013. u 17:53:53 sati »
Ma bravo, hvala :215: :sesir:

| Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamera: Astrolumina QHY 5-II-c |
| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 135 m. |
| SVIJET FOTONA | ZVJEZDARNICA APOLLO |