..... Imali su malih poteškoće s pokvarenim mišem pa su prezentacije bile bez filmića i šefova snimka prolaska asteroida nije došla do izražaja.
...... Uz istu je falio podatak (bilo je pitanje) o ugaonim dimenzijama slike i brzini prolaska. .....
1.
Kasno sam saznao za ovo predavanje (... Kasno je objavljeno na Astroforumu), a sama tema o asteroidima pružila je mogućnost prikaza
raritetnih snimki bliskog prolaz NEA asteroida 3122 Florence (Danijelov materijal iz rujna 2017.) i bliskog prolaza NEA asteroida 3200 Faetona (moj materijal iz prosinca 2017.)
Prezentaciju sam mailom poslao na Zvjezdrnicu iza 19 sati, a Dariju sam savjetovao da 20-tak slajdova sa cropanim snimkama Faetona, radi efekta animacije, zadrži samo 1 do 2 sekunde, a da ostale produži na nekloiko sekundi.
Dakle, prezentaciji nisam stigao podesiti trajanje pojedinih slajdova niti ostale poželjne efekte, a koji bi jednostavnim
pretvaranjem u filmić cijelu stvar sveli na POKRENI/ZAUSTAVI.
2.
Kutna veličina snimke načinjene teleskopm Ceslestron SC 203/2000mm @ f/6,3 i DSLR Nikon D5200 (razl. 6000 - 4000 px) je 61,4 x 40,9 kutih minuta. Da se Faeton bolje uoči i prati na animaciji sve snimke sam cropao. Na drugom nizu cropanih fotki to je 23,6 x 21,1 kutnih minuta (prvu fotku iz ovog niza prilažem ispod --> ).
Sve fotke snimao sam s osjetljivošću ISO 6400, a ekspozicije su bile po 30 sekundi.
Prosječna orbitalna brzina 3200 Phaethona je 19,9 kilometara u sekundi.
Nije mi znano kolika mu je bila brzina tih dana prosinca 2017.