Bok svima,
nakon poduljeg vremena, AD Beskraj je napokon došao u trag vlastitom društvenom teleskopu

To je 6" dobson čiju smo optiku dobili na poklon od kćerke jednog prerano preminulog astronoma amatera i entuzijasta samogradnje. To je bilo negdje 2001. ili 2002., a ja se na žalost više ne mogu sjetiti imena dotičnog gospodina
Uglavnom, teleskop su naši tadašnji članovi sastavili te so ga kasnije donirali za "Nebo na poklon" nakon čega je stajao negdje na tavanu i skupljao prašinu. Ove godine smo ga locirali i odlučili ponovo upogoniti. Teleskop je već bio na promatranju na Jarunu, ali vidjeli smo da ima nekih problema - teško ga je balansirati, fokuser je labav, kolimacija je isto malko zeznuta, no optika je super.
Danas smo se našli kod m a r k a i malo čačkali i sređivali. Ja sam oslučio koristiti blagodati moderne tehnologije pa je dio popravka išao uživo na Facebooku, a dio umrtvo budući da u podrumu nema signala niti wifi

Uglavnom, popravljen je fokuser, stavljen novi spider i šina sa pomičnim protutegom.
Bilo nam je zabavno, a evo svratite na moj page i pogledajte par videa:
https://www.facebook.com/CroatiaFullOfStars/Savjeti, ideje i pitanja su dobrodošli!