Autor Tema: Malo duže crtice s promatranja  (Posjeta: 44910 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ediglavas

 • AstroBrbljavac
 • *
 • Postova: 1377
 • Lokacija: Pula
 • Spol: Muški
Odg: Malo duže crtice s promatranja
« Odgovori #380 u: 08.11.2015. u 15:31:52 sati »
Svaka čast!!
Baš mi je drago da si se tako zagrijao za promatranja!

Offline Vragoder

 • AstroBrbljavac
 • *
 • Postova: 1090
 • Lokacija: Senj
 • Spol: Muški
Odg: Malo duže crtice s promatranja
« Odgovori #381 u: 12.07.2016. u 01:45:37 sati »
10.07.2016.
22:00-03:30 GMT+2
lokacija: Krivi Put
teleskop: GSO 300/1500 Dobson
seeing 4/5
prozirnost 4/5
SQM-L: 21.36 mags/arcsec2, u 00:30h

Ljetna vrućina i teleskop što se sporo hladi čak i uz pomoć ventilatora ne idu skupa. Plan da te večeri napravim koju skicu Jupitera, Saturna ili Marsa je otplutao skupa sa vrućim zrakom iz cijevi. Za skiciranje Mjeseca nisam bio spreman, kamoli za skiciranje DSO-a. Zavaljen u stolicu, opušteno sam otvorio atlas i pregleavao večerašnje specijalitete na meniju restorana Zenit. Desetak minuta i nekoliko bilješki kasnije, odložio sam atlas, čekavši kraj astronomskog sumraka, pa u jednom momentu skoro zaspao!

NGC 7027, planetarna maglica u Labudu
Od Deneba, jugo-istočno za jednu širinu vidnog polja tražioca. U polju zvijezda sličnih veličina, jedna plavkasta mrljica nije se dala izoštriti u točku. Kako bi bio siguran, pogledao sam ju na 300x, i utvrdio kako to definitivno nije zvijezda, već disk plavičaste svjetlosti. Na 170x, okrugla svijetlo plava mrlja, prividno tek nešto veća od Deneba. Najsjajniji dio malo sjevero-istočno od centra. Podsjeća na kometu sa magličastom komom.

Dok sam okretao teleskop u smjeru Herschelove Garnet star, iz znatiželje sam pogledao prema lokaciji maglice Slonova surla, manjeg dijela IC 1396, međuzvjezdanog oblaka ioniziranog plina i prašine u sazvježđu Cefej. 50x, na mjestu gdje bi trebala biti, na žalost ne vidim ništa osim nepravilnih tamnih dijelova, prošaranih sa puno manje zvijezda, nego što ih ima u okolnom dijelu neba. Ne nalazim nikakvog oblika, pa krećem dalje prema

Herschel's Garnet star, μ Cephei, crveni superdiv u Cefeju
Boja je vidljiva već u tražiocu, odmah se zamijeti. Svojom impresivnom crveno-narančastom bojom i sjajem, ističe se među susjednim zvijezdama. Izvanredna je. Guštu je pridonjelo mirno nebo i mirna slika. Nekoliko stupnjeva zapadno, našao sam vrlo interesantan par

NGC 6946, spiralna galaksija u Cefeju (Fireworks Galaxy, Arp 29, Caldwell 12), i NGC 6939, otvoreni skup u Cefeju
Lako se nađu kada se utvrdi položaj zviježđa Cefeja. 50x, oba objekta stanu u vidno polje. Iako su odprilike iste veličine, imaju potpuno različitu strukturu, pa je prizor vrlo dinamičan i zanimljiv. Galaksija je velika mrlja jednolične blijede svjetlosti, bez vidljivog sjajnog centra, sa rubovima koji se polako stapaju sa tamom okolice, i oblikom koji me podsjeća na napeto latinsko jedro. Otvoreni skup je za nijansu svjetlija, okrugla, zrnata površina svjetlosti. Od najtamnijeg i zvijezdama najsiromašnijeg sjevernog dijela skupa, sjaj i koncentracija zvijezda se pojačava prema južnom dijelu, gdje skup iznenada završava sa linijom od 4-5 sjajnih zvijezda, pa izgleda kao da je „odrezan” po šavu.
71x, galaksija je velika, dosta blijeda mrlja svjetlosti, prema centru tek malo svjetlija, inače jednolična, po obodu „posuta” sa 7-8 jedva vidljivih nepravilno raspoređenih točkica svjetlosti. Otvoreni skup je kružnog oblika sa gušće raspoređenim zvijezdama u jugo-zapadnom dijelu. Oko centra se nadziru blijede, tek neznatno svijetlije mrljice, koje se ne daju razlučiti u pojednačne točkice svjetla. 4-5 svijetlijih zvijezda u liniji, poput tangente, iz smjera istoka dodiruju jugozapadnu točku zamišljene kružnice oboda ovog skupa.

Beta Cephei, Alfirk, vraijabilna zvijezda u trostrukom sustavu u Cefeju (treća vidljiva spektroskopski)
170x, dosta razmaknut par, u smjeru SI-JZ. Sjevernija zvijezda je bijelo-plava i prividno oko tri puta veća od pratitelja, kojem ne mogu točno odrediti boju. Možda žuto-narančasta? Slijedeći objekt večeri je maglica Iris, a na putu do nje, još jedna varijabilna zvijezda, imena

T Cephei, varijabilna zvijezda u Cefeju
71x, hrđavo crvena točkica, u čijoj sam se ljepoti nauživao tek u okularu sa malo širim vidnim poljem. Odmah uz nju je

NGC 7023, refleksijska maglica u Cefeju (Maglica Iris, Caldwell 4)
115x, glavnina sjaja skupljena oko sjajne zvijezde. Izgleda kao okruglasti oblak koji „curi” prema drugoj jedva vidljivoj zvijezdici na rubu ove maglice, vlo neobičan oblik. Pogledom u stranu izgleda dosta veća, ali ne vidim detalje/strukture.

Uživam u toj banalnoj spoznaji kako postoji još toliko toga skrivenog meni trenutno, što mi uljeva volje za bavljenjem amaterskom astronomijom i ubuduće. U elementu sam i guštam u momentu, na brzinu svraćam do andromedinih krakova na jedan brzi nerd-gazam :zubo:. A pogled u zenit otkriva crnu ovalnu fleku, veličine cca 10°x5°, na tromeđi Labuda, Cefeja i Gušterice. To je najcrniji dio neba trenutno.

Narednih pola sata sam proveo bezuspješno tražeći jedan od kvazara ucrtanih u atlas, BL Lac u Gušterici. Nakon više pokušaja, uspio sam doći na poziciju, probijajući se star hopom kroz hrpe zvijezda, uz pomoć zamišljenih geometrijskih oblika koje su tvorile. Na 100% točnom položaju nisam znao da li je ijedna od mnogih točkica u okularu kvazar koji tražim. Za ovakvu potragu biti će potrebna bolja priprema i puno detaljnija karta. Do idućeg puta! U atlasu u blizini vidim

NGC 7209, otvoreni skup u Gušterici
50x, gusto naseljen zvjezdani grad, sa impozantnim brojem zvijezda u svojim predgrađima. Vrlo lijep prizor. Pada mi na pamet bezuspješna potraga za M27 sa promatranja prošlog mjeseca, pa krećem ispraviti taj propust

M27 planetarna maglica u Lisici (NGC 6853, Dumbbell, Bučica)
170x, jasna, kontrastna, svijetla, velika, prošarana jedva vidljivim strukturama što podsjećaju na gustu paučinu, ovalnog oblika sa tamnijim dijelovima u širim krajevima, a svijetliji dijelovi tvore taj oblik bučice. Odličan prizor, vrlo lijepo! Pogled u stranu pomaže, ali nije potreban da bi se vidjela cijela površina.

Već sam uhvatio dobar dio noći, pregledavam južni dio meridijana, vidim neka nepoznata mi zviježđa. Odlučujem naći makar nekoliko objekata na dijelu neba koje nisam ni počeo istraživati.

NGC 7009, planetarna maglica Saturn u Vodenjaku
Vidljiva je i na 50x, odala se je oblikom i bojom. Mala jajolika svijetla mrlja, ravnomjerno „obojana” površina, svijetlo (nebesko) plave boje. Vrlo lijepa.

Prošlo je tri sata, postaje hladno, oblačim prsluk i pičim dalje prema posljednjem objektu za noćas. Star hopam, prolazim mimo nekoliko objekata ucrtanih u atlas. Preskačem ih sve, jer žurim prema jednom čije mi ime zvuči uzbudljivo

Helix, planetarna maglica u Vodenjaku, NGC 7293
Vidljiva već u finderu kao ogromna blijeda okrugla mrlja. 115x, ogromna, blijeda, jedva vidljiva okrugla mrlja. Nazire se prstenasta struktura po obodu, sa prekidom na sjevernoj strani, pa podjeća na potkovu. Zauzima oko 1/3 vidnog polja. Najbolji kontrast postiže na 71x, kada zauzima oko 1/5 vidnog polja. Ako sam dobro preračunao, njen promjer je 0.2°. Blag prijelaz između rubova i okolne tame. Na ovom povećanju još uvijek vrlo blijed, ali vrlo lijep i interesantan objekt. Upijam tu blagu svjetlost i gledam kako počinje blijediti u prvim svijetlima zore.

Iz pisanja bilješki su me prenuli stravični zvukovi sa pedesetak metara udaljenog ruba duboke šume. Krv mi se sledila u žilama, a misli počele puniti slikama "babaroga i duhova". Trebalo mi je nekoliko sekundi da se skuliram, i da iz misli uklonim to smeće koje su mi društvo i mediji „urezivali” u kosti još od ranog djetinjstva. Pa to je zvuk smrti neke šumske ptice, pomislio sam, pa ljutito uzviknuo na sav glas: "Dobar tek!!!" Nakon nekoliko sekundi, stravični zvukovi su utihnuli. Isfrustriran vlastitom naivnošću, upalio sam svjetla i počeo pakirati opremu, razmišljajući o tome kako je smrt te ptice dala život drugom šumskom biću. Na neki sličan način, smrti nebrojenih zvijezda dale su život ... svima nama.

 :sesir:
300/1500 dobson
10x50 binocs

Offline Acheron

 • Važna Osoba
 • AstroVeličanstvo
 • *****
 • Postova: 14753
 • Lokacija: Novo Čiče
 • Spol: Muški
 • SkyWatcher 300/1500 GoTo
  • Zvjezdopisi
Odg: Malo duže crtice s promatranja
« Odgovori #382 u: 12.07.2016. u 07:23:31 sati »
U te divlje živine, u me divlji seljaci ali unatoč tome se promatra :hopla:
nema predaje :D

Offline Boski

 • AstroBrbljavac
 • *
 • Postova: 1726
 • Lokacija: Zagreb
 • Spol: Muški
Odg: Malo duže crtice s promatranja
« Odgovori #383 u: 12.07.2016. u 08:22:48 sati »
Aaaaaaa, kakav gušt za čitanje!!!! Jedva čekam opise strijelca  :76: u nekim budućim crticama. Vragoder skidam  :sesir:
Teleskop: SW ED80 Apo
Montaže: HEQ5 Pro
Dalekozori: Pentax 10x50 PCF WP II
Kamere: Qhy9c, Qhy5 II mono
Fotić, objektivi: Nikon D5300; 18-55 mm, 50-200 mm, Samyang 16mm f/2.0
http://www.astrobin.com/users/Boski/

Offline Tomislav

 • Galaktička Zraka
 • *****
 • Postova: 724
 • Spol: Muški
Odg: Malo duže crtice s promatranja
« Odgovori #384 u: 12.07.2016. u 08:51:25 sati »
 :hopla: :hopla: :hopla:
Fantastičan report sa inspiriranim završetkom :sesir:

Što prije UHC i OIII (ako još nemaš)

Inače ovo sa životinjama je najbolje raditi galamu, i one se boje  :) Ali ipak smo mi na njihovom terenu tako da treba biti ponizan :)
SW 300/1500 flex tube dob;  SW 120ED Pro na SkyTee2 alt-az; TS 15x70 LE
ES 82° 30 mm, TV Nagler T5 20 mm, TV Ethos 13 mm, Baader Classic Ortho 10 mm, Baader Morpheus 9 i 6,5 mm
TeleVue 2x barlow, Castell UHC & OIII filteri

Offline ediglavas

 • AstroBrbljavac
 • *
 • Postova: 1377
 • Lokacija: Pula
 • Spol: Muški
Odg: Malo duže crtice s promatranja
« Odgovori #385 u: 12.07.2016. u 10:31:25 sati »
Svaka čast!!

Offline Beorn

 • Moderator
 • AstroUmotvorac
 • *
 • Postova: 6485
 • Lokacija: Zagreb
 • Spol: Muški
Odg: Malo duže crtice s promatranja
« Odgovori #386 u: 12.07.2016. u 11:10:50 sati »
Krasan izvještaj! Puno detalja i osobnih doživljaja. Čisti užitak za čitanje. Hvala!  :215:
Teleskopi: Antares - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Beba - StarTravel 80, Lutonja - Meade 5000 80mm triplet
Dalekozori: Lunt LE 7X50 Magnesium, Bresser 10X50
Montaže: Skywatcher EQ6Pro SynScan modificirana, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 600D, QHY5L-IIm

Offline Alan

 • AstroBrbljavac
 • *
 • Postova: 1049
 • Lokacija: Rijeka
 • Spol: Muški
Odg: Malo duže crtice s promatranja
« Odgovori #387 u: 12.07.2016. u 17:19:36 sati »
Odličan izvještaj!  :sesir:
GSO dobson 254mm, f/5
TS 10x50 LE
Sony DSC-W270

Offline Mladen

 • AstroOtkrivač
 • ****
 • Postova: 4309
 • Lokacija: Žrnovnica
 • Spol: Muški
Odg: Malo duže crtice s promatranja
« Odgovori #388 u: 12.07.2016. u 20:16:09 sati »
Uff  :sesir:

Offline davor

 • Važna Osoba
 • AstroVeličanstvo
 • *****
 • Postova: 12847
 • Lokacija: Zagreb
 • Spol: Muški
Odg: Malo duže crtice s promatranja
« Odgovori #389 u: 12.07.2016. u 21:54:54 sati »
Prelijepu noć si imao! Bravo!  [71*
Ja se ne želim raspravljati, samo hoću kazati da sam u pravu.