Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
I za kraj Mliječni put
Mozaik od 2 snimka s krivim postavkama na fotiću i objektivu. Nije baš nešto, al' nek se nađe  :zubo:

2
M20 i M8
10x 1 min
Obrada PixInsight 1.8


M8--M20 by Zoran Novak, on Flickr
3
Sjeverna Amerika i Pelikan
10x 1 min.
Obrada PixInsight 1.8


NGC 7000 by Zoran Novak, on Flickr
4
ASTROFOTOGRAFIJA / Sjeverna Amerika i Laguna u širokokutnom izdanju
« Zadnji post od Zocky u Danas u 01:00:29 »
Školski su praznici i klinci su izrazili želju da provedu jednu noć pod zvijezdama, pa sam s Ivanom H dogovorio druženje na dravskom nasipu. Cilj je bio klincima pokazati čari noćnog neba i usput odraditi test nove opreme. Vremenski uvjeti nisu nam bili u potpunosti naklonjeni, no kako je cilj bio samo testirati, nisam se previše bunio.
Oprema koja se testirala je modificirani Canon EOS 1200D i objektiv Samyang 135mm f2, na iOptron skytrackeru. Prva meta bilo je područje oko Antaresa, no oblaci su jasno dali do znanja da od tog pokušaja neće biti ništa. Potraga za rupom u oblacima odvela me do Labuda, pa sam nanišanio područje oko Deneba. Ekspozicije od 1 minute izgledale su sasvim solidno. Ohrabren prvim rezultatom pokušao sam s ekspozicijom od 2 minute. Nažalost kombinacija relativno teškog objektiva i snimanja u zenit nisu polučili dobar rezultat, pa sam se zadržao na ekspoziciji od 1 minute. ISO koji sam koristio bio je 800. 1600 nisam isprobao jer sam jednostavno zaboravio  :278:
U međuvremenu se situacija na jugu poboljšala pa sam fotić okrenuo prema Strijelcu. Tu je ekspozicija od 2 minute izgledala nešto bolje, no još uvijek su zvijezde bile lagano izdužene.
Za sam kraj okinuo sam 2 snimka Mliječnog puta (zbog mozaika). I tu sam platio danak dugom izbivanju od astrofotografije. Uopće nisam primijetio da mi je objektiv podešen na 22mm umjesto na 10mm.  :111:

Sve u svemu, Samyang se pokazao izuzetno dobrim. Sve je rađeno na f2 i rubovi nisu jako razvaljeni. Fotić je modificiran pa se tu nema što posebno dodati. Skytracker je solidan, no ova je kombinacija malčice preteška za duže ekspozicije. Sad čekam prvu priliku pa da Samyang isprobam na SBIG kameri.

Evo i fotkica.
Područje oko Antaresa kroz oblake.
1x 1 min., ekstremno razvučeni histogram zbog znatiželje da li se nazire što u pozadini.
5
PRAKTIČNA ASTRONOMIJA / Odg: Kratke crtice s promatranja
« Zadnji post od Zocky u Danas u 00:14:19 »
Ivane, izvještaj za prste polizati, ko' da sam bio tamo  :mrgreen:

Izuzetno sam ti zahvalan na "prosvijetljenu" zvanom maglica Labud. Ovo je dokaz da su neki objekti ipak ljepši "uživo" i lagano me vuče ideja da i ja nabavim nešto za promatranje. Što se M11 tiče, u pitanju su Star Wars i Tie fighter.  :286:
6
Problem sa takvim pristupom (barem sto se tice astronomske fotografije) je SNR i s time u vezi kolicina svjetla koju skuplja pojedinacni senzor.
Metamaterijali ce biti OK za svakodnevnu upotrebu i machine vision, ali kad se radi o jednom fotonu u sekundi po kvadratnom metru ili jos manje...  bojim se da samo velika apertura (zrcalo ili leca) tu moze pomoci.
7
OPTIČKI INSTRUMENTI / MTF - ili kako kvanicifirati kavlitet optike
« Zadnji post od bojan u Jučer u 23:27:30 »
Ovaj clanak govori kako se objektivno izrazava kvaliteta optike, bez "pjesnickih" hiperbola...
8
E sad, ako ćemo baš o budućnosti, onda pretpostavljam da je sljedeći potez odbaciti leće i zrcala. Sigurno ste čuli za kameru bez leća iliti optički prijamni niz s elektroničkim namještanjem faze  :mrgreen: Ukratko rečeno, računalo diktira vremensku odgodu pojedinačnom CCD-u iz niza (razlika nekoliko femtosekundi) kako bi stvorio fazni pomak- slično kao kod antenskog niza. To pak dovodi do konstruktivne/destruktivne interferencije i na taj način dobivamo željeno žarište te određeni smjer promatranja bez potrebe za mehanikom. Caltechov prototip (izvor: http://www.caltech.edu/news/ultra-thin-camera-creates-images-without-lenses-78731) od 64 optička elementa može tek iščitati barkod, tako da malo ćemo još pričekati za veće rezolucije.

Promatrači pak se mogu nadati da će jednog dana konačno metamaterijali promijeniti postojeće staklene leće, te smanjiti težinu OTA-e... i novčanika. 
9
treba to stavit na tristaca, a ne na ovaj 4,5"  :zubo:

Pa bi svoja leđa vidio ...
10
treba to stavit na tristaca, a ne na ovaj 4,5"  :zubo:
 Str: [1] 2 3 ... 10