[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] > KAMERE

Analogni home-made fotić

(1/8) > >>

mrworf:
Nedavno sam nabavio solidnu količinu kemikalija za izradu cianotipa i obične BW fotografije. Pošto imam hrpu leća okolo, iskoristio sam jednu da napravim fotoaparat od nje. Otvor 55mm i fokus 135mm što daje F2,4. Napravio sam drveno kučište i nabio tu leću na nju. Fotopapir sam radim tako da sam uzeo standardni prazan 15x10 papir i premazao ga emulzijom cianotipa sa kistom. Cianotip je osjetljiv na UV svjetlo i to dosta slabo barem u ovim omjerima kemikalija s kojom sam ja radio. Razvijanje i fiksiranje se vrši običnom vodom iz slavine a još bolje je destilirana. Evo nekih rezultata.

Skalamerija koja ima 5 stranica i leću.


Prvi pokušaji stvaranja slike preko projiciranja LCD projektora na papir. Sa ljeve strane je M51 koji je slabo eksponiran, a sa desne je mjesec koji je dovoljno eksponiran na 1,5 sat.


Ova slika sa balkona se eksponirala 8 sati i ni to nije bilo dovoljno jer je podeksponirana a i bilo je oblačno.


Za ovu je trebalo 2 dana ekspozicije dnevnog svjetla kroz prozor i još nije ni približno eksponirana kako bi trebala biti, na slici je ED80 na staroj EQ5 montaži.


Sljedeće što bi trebalo napraviti je slider za papir iza fotića da nemoram ljepiti papir selotepom iza. Centrifugalni okrugli stol za razvlačenje emulzije na papir da ne radim sa kistom da se ne vide potezi. Osjetljiviju emulziju da nemoram danima eksponirat fotku. Ovaj fotić daje baš finu dubinu u fotki zbog velikog otvora i kada gledam projekciju na papir izgleda kao da imam neki objektiv od 20mm na F1 (bubnuo sam na pamet). Znam da nije baš astronomija ali ako napravim dovoljno osjetljivu emulziju onda bi mogao napraviti neki star trails možda.  :sesir:

Vragoder:
 :shock: Genijalno mrworf!!! Svaka čast!!! :hopla:

Zocky:
Pohvale za trud i izvedbu [71* :215: :215:
A da umjesto papira koristiš film?

Danijel:
Divim ti se!!! :209: :106: :215:

mrworf:

--- Citat: Zocky - 14.05.2016. u 21:46:05 sati ---Pohvale za trud i izvedbu [71* :215: :215:
A da umjesto papira koristiš film?

--- Kraj citata ---


To ti je isto kao da Acheronu, Marku ili Vragoderu kažeš da pređu na astrofotografiju, da ne skiciraju i da se muče bezveze.  :287:
Fora mi je iz zafrkancije sve sam napraviti a i imam i filmove i sve kemikalije samo nemam normalan 35mm fotić za to a i to bu došli na red jedong dana, bez brige.  [71*

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju