[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] > KAMERE

Orijentacija CCD senzora i podešavanje tilta

(1/3) > >>

Gordan:
Imam jedan problem u vezi podešavanja tilta senzora moje CCD kamere, a iz naslova već kužite o čemu je riječ.
Pošto mi se vijci za podešavanje tilta nalaze (naravno) s prednje strane T2 montažnog adaptera na CCD kameri, moram skidati kameru radi podešavanja tilta (jer je filterkotač priljubljen uz kameru i prekriva vijke). S druge strane ne bih htio skidati filterkotač jer bez njega podešavanje možda ne bi bilo korektno (možda i FW unosi određeni nagib u cijeli optički sustav). Zbog ovoga mi je teško eksperimentirati (pokušaj-pogreška) da otkrijem koji vijak trebam podešavati radi korekcije tilta (jer trebam skinuti FW, pa napraviti korekciju tilta, pa snimiti probnu fotku, pa izmjeriti aberacije u Pixinsightu i tek onda vidjeti jesam li pogodio pravi vijak, a šanse za to su mi 1:6 jer ima 3 vijka i svakog od njih mogu okretati u dva smjera).
Puno bi mi pomoglo kad bih unaprijed znao povezati pogled na sliku aberacija (niže priloženu) sa pogledom u fizički senzor u kameri i naravno sa tilt-vijcima koji ga okružuju (druga slika).
Može li mi netko pomoći da utvrdim koji vijak moram podešavati da korigiram donji lijevi kut na slici aberacija?
Puno hvala unaprijed  :286:
 :sesir:

Gordan:
Nisam siguran je li to onaj dolje desno na slici kamere (jer nisam siguran u orijentaciju slike aberacija u odnosu na senzor kako ga vidimo pogledom u kameru).  :111: :109:

Gordan:
Našao sam kako to rade tvornički:
https://www.sxccd.com/maintenance_info/Aligning_CCD.pdf

Ali mislim da to ne mora biti i u praksi tako, jer možda drugi elementi uzrokuju tilt (npr. ako na filterkotaču nisu paralelne plohe na koje se montiraju objektiv s jedne i kamera s druge strane), pa ih treba kompenzirati tim vijcima...

EDIT: Sad vidim da su na kraju opisali i podešavanje na terenu  :D
Probat ću skinuti FW pa podesiti bez njega na opisani način. Kasnije ću provjeriti sa FW-om je li i dalje sve u redu, a ako nije znat ću barem koji vijak djeluje na koji način...  :?

bojan:
"Tilt" bi mogao biti i posljedica tolerancija u proizvodnji optickih elemenata objektiva... gdje nije sve dovoljno koncentricno i/ili koaksijalno za fotografiranje zvijezda.
U svakom slucaju pazljivo pratim tvoj napredak, sve ovo ce mi nadam se pomoci u kolimaciji mojeg konvertiranog FD 400mm f2.8L....

Gordan:
Bojane, slažem se u vezi onih tolerancija... Nije isto raditi objektiv za portrete i objektiv za zvijezde... Zvijezde ne opraštaju ni najmanje optičke (ili mehaničke) pogreške. Samo se nadam da to nije slučaj kod mog 200mm jer inače ovo podešavanje tilta ništa neće pomoći... Ipak je to "L II" serija  :106: [71*
Super je taj tvoj 400mm... Pokušavam si zamisliti u rukama tu mrcinu  :shock:
Vjerujem da ćeš i ti njega srediti kako treba, jer osjećam da će to biti predobra stvar za astrofoto.  [71*

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju