[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] > KAMERE

Najbrzi objektiv za EOSa

(1/3) > >>

stipe:
Pitanjce. Koji je najbrzi iskoristivi objektiv za croppane EOSe? Pritom mislim na starije objektive tipa m42 navoj i slicne. Ne moraju ni biti s navojem, to bih lako potokario. Evo recimo ovakav sa slike u privitku koji je f0.95. Da li je to prebrzo da bi fotka bila dovoljno ostra? Sto je sa raznoraznim onim x-ray ultrabrzim objektivima sa blendom 0.75 do 1? Imaju na eBayu monstrumi kao recimo Rayxar 50mm f0.75 i slicni.

mrworf:
Mislim da je najveći problem kod tih objektiva što koštaju ko solidan rabljeni auto.  [55*
Pogledao sam neki video pred koju godinu sa nekim kosookim likom koji isprobava F0.95 50mm na ulici i izgledalo je oke. Ali tko zna kako bi to izgledalo sa zvijezdama, možda bi tek imao dobar rezultat ako zatvoriš blendu na 2-3 ali onda si bezveze bacio pare na brzi objektiv.

Bobo:

--- Citat: mrworf - 06.03.2017. u 18:55:40 sati ---Pogledao sam neki video pred koju godinu sa nekim kosookim likom koji isprobava F0.95 50mm na ulici i izgledalo je oke. Ali tko zna kako bi to izgledalo sa zvijezdama, možda bi tek imao dobar rezultat ako zatvoriš blendu na 2-3 ali onda si bezveze bacio pare na brzi objektiv.

--- Kraj citata ---

Apsolutno. Na f/5.6 vjerojatno su oštriji oni s manjom blendom. Ovo je možda dobro ak oćeš uhvatiti čim više meteora, drugo mi ne pada na pamet.

Šegi:
Prvo ti je frka to što nemaš dovoljno dubok fotić za ulovit fokus - svega je nekih 6-7mm udaljen od zadnje leće.
Prosurfaj malo pa potraži slike, naći ćeš ih pod "makro" snimkama, jer se samo na bliske objekte da izoštrit. Mooožda bi se na ove mirrorless Sony-je dalo zmontirat, ali na ove ostale nema šanse.

Prema iskustvima koje imam sa F1.0 modelima, na zvijezdama funkcioniraju sasvim zadovoljavajuće što se tiče oštrine (b/w video, pretpostavljam da će slično bit i sa DSLRovima). Ali daleko od perfektnog, pogotovo ako odeš duboko u crveno ili dublje van vidljivog dijela spektra, jer nisu korigirani za te valne duljine.

stipe:
Hvala svima. Vrlo iscrpno :215:

Tog sveg navedenog sam se i bojao, narocito aberacija i premalog flange distancea [55*

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju