[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] > KAMERE

OSC ili mono kamera?

(1/5) > >>

anteje:
Iskusne astrofotografe molim za sudjelovanje u razrješenju dvojbe : mono ili kolor ?
Cijena je jedan argument za color, osjetljivost važan argument za mono.
Ima li još toga u korist jedne ili druge verzije?
Hvala i pozz

dag:
Buduci da cesto snimim po jednu fotku, ili ostavim samo onu najbolju, ja sam za kolor. Inače ne bi imao niti jednu fotku.
Ako su ti teleskop i montaza dovoljno kvalitetni za vraćanje na isti objekt neki drugi dan i ako se kamera fiksira uvijek u istom polozaju, mono je ok. Ali ako nisu, bit ce problema. Ako bi koristio reflektor, a kamera nije u identicnom polozaju kao prije, vracanje je nemoguce.

Auriga:
Eto, Orione69, anteje me je preduhitrio i postavio vjećitu temu OSC vs Mono.

Pa, nek se kolo opet zavrti.

Svakao da je mono osjetljivija i "prikupi" više snimanog materijala od kolor kamere, no eto unazad sad već četiri godine otkako sam okupiran ASTRONOMIJOM jedino mi se prva godina činila OK.

Tad sam najmanje znao, najviše imao vremena i vrijeme je bilo OK.

Moram priznati da sam ove godine dva - tri puta pošteno iznio teleskop vani sa svom opremom i onak pošteno uživao.

Kad sam imao vremena, bilo je kišovito, a kad sam bio okupiran vani je prštilo od ljepote.

Znam, ovo nisu usporedbe mono vs kolor tehničke kvalitete, no vjeruj mi onak na prvu čine pola tih svih stvari provedenih pod nebom.

Osim ako ti fotke nisu u znanstvene svrhe, premala je to razlika u odnosu mono vs kolor koja je na prvu NEISKUSNOM promatraču vidljiva.

No, svatko ima svoje afinitete i prioritete.

Glasam za kolor, no da mi se pruži DOBRA prilika (financijska) kupio bih mono.

Pa, nek lavina poteće.

 :sesir:
   

Beorn:
Prednosti OSC (One Shot Color) su niža cijena i kao što Dag kaže činjenica da već s jednom ekspozicijom imaš fotografiju u boji.
Kod mono kamere ako te usred snimanja prekine naoblaka, ostat ćeš sa polovično snimljenim materijalom, bar do neke druge prigode, kad moraš poklopiti isto vidno polje, a pitanje je i temperature chipa ako nije termalno regulirana kamera.
Dodao bih tome i nešto jednostavniju obradu kod OSC, ali to je stvar navike i vještine. Kad savladaš, ni mono nije ništa veći problem.


No s druge strane, mono je u prednosti u svemu drugom: razlučivosti (bayer matrica gubi razlučivost), količini prikupljenog svjetla u istom periodu, daleko veće mogućnosti korištenja uskopojasnih filtera...

Ako netko ima fiksnu osmatračnicu, ili želi snimati iz gradskih područja, definitivno bih preporučio mono kameru.
OSC je zgodniji za slučajeve učestalog promjenjivog vremena (naoblaka, magla, vlaga) kada snimanje može biti neočekivano prekinuto prije dovršetka serije.Steblaj:

--- Citat: Beorn - 01.10.2013. u 22:02:47 sati ---Ako netko ima fiksnu osmatračnicu, ili želi snimati iz gradskih područja, definitivno bih preporučio mono kameru.

--- Kraj citata ---

oprostite što upadam sa neukim pitanjem, ali ovo stoji jer snimanjem određene valne duljine (pomoću filtera) LP ne dolazi do izražaja?

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju