Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
ASTRONOMSKI KAFIĆ / Odg: Stipe ima tokar... ročkas! :-)
« Zadnji post od Miro1 u Danas u 07:17:34 »
Sretan rođendan!  [49* [48* :282: :204:


Sent from my iPhone using Tapatalk
2
ASTROFOTOGRAFIJA / Odg: Mjesečarenje
« Zadnji post od Gordan u Danas u 04:29:54 »
Odlična fotka!  [71*
3
ASTROFOTOGRAFIJA / Odg: M45 - Plejade, Mađerkin breg 14.10.2017.
« Zadnji post od Zocky u Danas u 00:12:51 »
@ Zocky ovo izgleda predivno. Kako smo došli po noći nisam niti kužio kako zapravo izgleda.
Zato slijedeći put treba doći po danu  :106:
4
ASTRONOMSKI KAFIĆ / Odg: Stipe ima tokar... ročkas! :-)
« Zadnji post od Zocky u Danas u 00:08:36 »
Sretan ročkas  :225: :225:
5
ASTRONOMSKI KAFIĆ / Odg: Stipe ima tokar... ročkas! :-)
« Zadnji post od Arkturus u Jučer u 23:56:12 »
Nisam zakasnio :125:

Sretan ročkas!
 :hopla: [49* :282: :225: [48* :204:
6
ASTRONOMSKI KAFIĆ / Odg: Stipe ima tokar... ročkas! :-)
« Zadnji post od stipe u Jučer u 23:31:17 »
Hvala kolega!
7
OPTIČKI INSTRUMENTI / Odg: Oprema za Dobson 300
« Zadnji post od Tomislav u Jučer u 23:24:54 »
A) na kojim je povećanjima bolje koristiti OIII i UHC filtere?
Na svim.
Ovako u teoriji je najbolje je imati 2" filter, jer ga možeš koristiti i sa 2" i sa 1,25" okularima, tako da ušarafiš 2" filter na dolnju stranu 1,25" adaptera.
No naravno, najprije moraš znati dali ćeš upoće imaati 2" okulare, a i adapter moraš znati kakav imaš (npr. kao što je gore spomenuto skywatcher ima neki miš maš adapter koji sa dolnje strane nema standard 2" otvor.)
Iz svega navedenoga bi rakao da je sada najbolji savjet: pričekaj sa filterima.

B) koliko sam shvatio širokokutni okulari dalju "bolju" sliku. Ima li ipak potrebe da se ima poneki okular sa užim kutom za neka promatranja?
Odgovore si dobio. Na drugo pitanje je odgovor ne, nema potrebe da imaš uže polje. Veličina polja je stvar dizajna i preferencije. Šire je bolje, pogotovo kod ručnog praćenja!

C) koji je raspon povećanja koje ima smisla za promatranje DSO? Na tvom teleskopu, sve od 50x za veće maglice i otvorene skupove pa do 500x za sitne planetarne maglice (bez šale!), s time da povećanja veća od 200x imaš mnogo rijeđe priliku koristiti zbog seeinga, a povećanja veća od 300x vrlo rijetko... Ovisno naravno i od tvoje lokacije promatranja. Ako nema bure, mislim da bi Brač morao biti vrlo dobra lokacija što se seeinga tiče. Najbolje lokacije su izolirana brda koja uokolo nemaju većih uzvišenja, a ti to imaš. Sa kolimiranim teleskopom ćeš rasturiti planete !  :D
A za DSO ćeš vjerojatno najčešće koristiti povećanja od cca 70-80x do cca 200x.
Spomenuto povećanje cca 150x je super univerzalno na 12" za mnoge objekte i vrste objekata .

D) preporuka za proizvođače OIII/UHC filtera?
Ja imam taj Castell (ništa poznato), Teleskop Service isto radi fer kvalitietu, većina ostalog je viši rang (Astronomik, Lumicon...), koji su mnogo skuplji ali i bolji jer imaju trajnije coatinge i dati će oštriju sliku.
Ako si otvorenoga uma i vičan si nabavljati iz inozemstva, svakako razmotri ove filtere:
http://www.npbfilters.com/about.html
https://www.cloudynights.com/articles/cat/cn-reports/accessories-reports/cn-report-the-dgm-optics-npb-nebula-filter-r1529

Vrhunski su, a jeftiniji od Astronomika ili Lumicona. Ima ih i moj kolega i odlični su!
No da se vratimo na početak mislim da ovi jeftiniji rade super posao. Evo npr ja nakon 6+ godina od kada sam ga uzeo eto još uvjek imam sve od Castella. Vidim gdje su njegove mane ali očito zadovoljavaju jer još uvjek nisam spreman investirati u skuplje :)
8
OPTIČKI INSTRUMENTI / Odg: Oprema za Dobson 300
« Zadnji post od Tomislav u Jučer u 22:59:48 »
Pozdrav i čestitke na odluci uzimanja 12" dobsona :)

1) neutralni filter - zasada preskoči.
Pridružujem se Preporukama za UHC i OIII filtere, koji su za emisijske i mnoge planetarne maglice mush have. Mada ništa od toga nije prijeko potrebno za početak. Bilo koji filter možeš dodati kasnije.
Najbolje je imati obadva  :D, no za moj ukus ako bi imao jedan, je to svakako UHC. Mnogo je svestraniji.
Baaderov UHC-S filter koji je spomenuo Acheron ima puno širi band pass i nije baš "pravi" UHC filter što se tiče boostanja kontrasta. Mislim da je više namjenjen za teleskope manje aperture. (bez zamjere Acheron! )
Ja imam godinama UHC (i OIII) filtere branda "Castell" (ništa poznato) i rade svoj posao vrlo dobro!

Ja zasada ne bi uzeo ni jedan, pustio bih tu odluku za kasnije, no prije nego se odlučiš neka ti ovo bude obavezno štivo:
http://www.prairieastronomyclub.org/filter-performance-comparisons-for-some-common-nebulae/


2) filter za sunce - potpisujem Acheronov savjet

3) tražioc
9x50 sa prizmom je bolji izbor? - potpisujem Acheronov savjet

4) okular
Opširna tema, možda bih rađe krenuo sa ovime što dođe pa onda nakon upoznavanja sa teleskopom razvio neku strategiju nabavke.
I ovdje potpisujem ovo za izlaznu zjenicu između 2,5 i 1,5, dakle na tom teleskopu povećanje između cca 100-200x. Ajmo to malo suziti jer će povećanja veća od 150x vrlo često biti ograničena uvjetima seeinga. Tako da kada budeš uzimao upgrade okulare, gledaj da svakako imaš kvalitetnog ponajprije u tome rangu 100-150x.
Premda je za moj ukus osim gore spomenutog,  za malo šire poglede cca 4 mm zjenica (cca 75-80x povećanje na tom teleskopu) još jedan sweet spot za mnoge vrste većih objekata.

Uz ostale preporuke, već su godinama na tržištu najbolji value for money Explore Scientific okulari iz 82 stupanjske serije.
No kažem, pričekaj. Npr ako jednom uzmeš Explore Scientific 100 stupanjski 14mm si pokriven doživotno u tome rangu povećanja, no u početku će ti se činiti takva investicija previsokom. Ali vrijedi svoj novac.

2" vs 1,5" okulari - 1,25 " so ograničeni širinom polja koju mogu dati pri većim fokalnih dužinama / nižim povećanjima, zato je vrlo vjerojatno da ćeš jednom imati (po)neki 2" okular u nižem rangu povećanja.

5) fokuser - pusti to zasada, mislim da se ne isplati odmah na početku to nadograđivati

6) barlow - pa, uzmi. Nemoj one najjeftinije. TS Shorty ili TS  / GSO ED barlowe gledaj recimo. vrlo će ti dobro doći kada imaš dobar seeing uvjete da možeš ići na veća povećanja, a da ne "sakupljaš" okulare kraćih fokalnih dužina koje bi mnogo rijeđe koristio.
Usto, barlow je nezamijenjiv u kombinaciji sa laserom za kolimiranje primarnog ogledala. Pogooglaj "barlowed laser collimation method".

7) kolimator - trebaš ga. Ali oprez. Laserski kolimatori su velika zamka, jer su ovi jeftini nekvalitetni i sami raskolimirani. Usto, stock fokuseri i cijevi kolimatora nisu izmašinirane sa nekom visokorazrednom preciznošću i grešku u kolimaciji već možeš imati jer ti sprava ne sjedne dobro (ili jednako, npr prilikom okretanja kolimatora u fokuseru). Uzmi ovog sa e baya ako ništa onda zbog navedenog pod 6).
Za kolimaciju sekundara (pa čak i primara) je zadovoljiva kutijica od filma, još bolje je imate cheshire cijev sa križem u sredini.
Sa time da je i kod cheshire križnih kolimatora upozorenje: ni tamo ne možeš biti siguran, da je križ precizno centriran. Npr moj primjerak nije bio i trebao sam saviti i pomaknuti žice.

Mnogo informacija za početak ali postavio si dobra pitanja i savladat ćeš ti sve to vrlo brzo.  :D

Sretno!
9
ASTRONOMSKI KAFIĆ / Stipe ima tokar... ročkas! :-)
« Zadnji post od Danijel u Jučer u 22:34:56 »
Sretan ti rođendan stipe! [10* :225: :248: [48* :261: :128: :282:
10
ASTROFOTOGRAFIJA / Odg: Mjesečarenje
« Zadnji post od Miro1 u Jučer u 22:31:41 »
Odlično. :215:
 Str: [1] 2 3 ... 10