[- ASTRONOMIJA -] > ZVJEZDARNICE I PLANETARIJI

"Debele Berte" zvjezdarnica u Hrvatskoj

<< < (2/3) > >>

Bobo:
Da, takvi teleskopi su totalni promašaj. Veliki promjer je jako osjetljiv na seeing i nije povoljan za planete. Za građanstvo bi bilo najbolje staviti neki maksutov.

Acheron:
Imalo se, moglo se

stipe:
Sto ces... mjerodavni i savjetodavni za kupnju nisu astronomi amateri vec neiskusni i poluinformirani... Gore jos imaju Meade 8" i dobri stari narancasti C8. Mene zovnu gore da im pomognem oko promatranja za gradjanstvo i poprilicno vise svjetine se sjati oko ta 2 manja teleskopa, no buduci da su promatraci vecinom obitelji s djecom, vecina ih dodje tek "napraviti djir" do zvjezdarnice, uspjevsi izdvojiti koji sat vremena za to usred svih obaveza i posla i malo tko od njih kuzi da ista uopce vidi jer ne dozivljavaju to ni priblizno na ispravan nacin. Zato mi takva promatranja nisu zanimljiva.  Da ne govorim o mulariji koja se sjati u cosak jedno njih 10-tak, smijulje se i drndaju po mobitelima... I da, seeing je katastrofa kroz tako velik teleskop. Jedino maglice ili pokoji komet 4 magnitude kao ovi proslih godina koji se lijepo vide u takvom teleskopu.

galileo:
Javne zvjezdarnice namijenjene su ponajviše građanstvu, što znači vizualnoj uporabi teleskopa u gradskim uvjetima s manje stabilnom atmosferom i znatnim svjetlosnim zagađenjem.
Očito veliki promjeri objektiva, u takvim uvjetima, ne daju svoj maksimum.
Da li je netko od forumaša promatrao ili fotkao kroz stari akromatski refraktor Zeiss 130/1950 i novi APO refraktor Zvjezdarnice u Zagrebu i koliko su, u takvim gradskim uvjetima, APO refraktori u prednosti?

stipe:
To treba pitati naseg Alana iliti Lagondu.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju