[- ASTRONOMIJA -] > SVJETLOSNO ONEČIŠĆENJE

Svjetlosno onečišćenje

(1/65) > >>

Bobo:
Bok,

Neću gnjaviti sa ničim općenitim jer to svi znate, samo bi ukazao na jedan konkretan problem iliti loš primjer. Naime, na uglu Jabukovca (gdje živim) i Tuškanca se obnavljala jedna kuća-..od stare su ostala dva i pol zida i sve ostalo je novo. Mislim kuća je fina onak moderna, ali uređen je i prilaz sa ceste i okolo po podu (travi) postavljena hrpetina lampi koje svijetle drito u zrak! A prekputa i svuda okolo je šuma, predivan park..čime je uništena cijela poanta stanovanja na Tuškancu, kvartu koji je praktički u centru Zagreba, a okružen prekrasnom prirodom. Prije dvije godine sam dublje u šumi čak vidio i krijesnice...a sad?

U nastavku copypasteam prosvjedno pismo koje sam im poslao mailom. Ako imate volje napišite ukratko nešto slično, a kasnije bi također mogli slati pisma poštom. Ja ću probati i drugim putevima, preko lokalne zajednice & stuff jer ovo stvarno nije u redu, rasvjeta je izrazito agresivna. Projektant je firma Faber d.o.o. http://www.faber-arhitekt.hr/ na njihovim stranicama imate kontakt mail i adrese. Ide pismo:

Poštovani,

Razočaran sam izvedbom rasvjete na prilazu kući koju ste projektirali na Tuškanacu. Iako je sama zgrada lijepa i moderna, rasvjeta je izrazito loše izvedena sa ekološkog aspekta i smatram da takvoj agresivnoj podnoj rasvjeti nikako nije mjesto u jednom prirodom okruženoj četvrti kao što je Tuškanac i Jabukovac. U šumi na Tuškancu žive mnoge ptice i druge životinje kojima se ovakvom rasvjetom narušava bioritam i zadire u njihov životni prostor. Iako je postojeća javna rasvjeta također neekološka, ipak su drugi projektanti uvidjeli potrebu za usmjerenom ekološkom rasvjetom u sklopu novih objekata - pa je tako sva rasvjeta u podnožju Tuškanca prilikom izgradnje podzemne garaže promijenjena u ekološku.

Problem svjetlosnog onečišćenja je zadnjih godina postao globalno poznat, a na rješenje je moguće najviše djelovati upravo na lokalnom nivou. Svjetski trend je postavljanje ekološke i efikasne rasvjete, pa čak i ako služi u dekorativne svrhe. U trenutku kada National Geographic na naslovnicu stavlja fotografiju iz članka o svjetlosnom onečišćenju http://ngm.nationalgeographic.com/2008/11/light-pollution/klinkenborg-text žalosno je vidjeti da se u zagrebačkoj četvrti okruženoj prekrasnom šumom postavljaju snažne lampe koje sa poda svijetle direktno u nebo i na taj način udaljava od prirode koja je upravo ono što stanovanje na Tuškancu čini toliko poželjnim.

Srdačan pozdrav u ime CDSA,

HrAstro:
predobro mi pismo

Bobo:
Fala! Pošalji i ti jednu kratku prosvjednu notu please!

Bobo:
Odgovorili su mi - navodno oni nisu krivi za takvu rasvjetu jer su u projektu imali niske cut-off stupiće!

HrAstro:
hmmm.. malo sam  :? prema tom odgovoru

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju