[- ASTRONOMIJA -] > SVJETLOSNO ONEČIŠĆENJE

Prijave protiv svjetlosnog onečišćenja

(1/27) > >>

Danijel:
Zakon o svjetlosnom onečišćenju se počeo primijenjivati, "pale" su i prve prijave. Evo kako je to napravio Nikola Biliškov. Ispod prenosim njegov post na usenet grupi hr.sci.astronomija, a u prilogu je i njegova prijava kao i predložak za pisanje takve prijave tako da imate sve što vam treba za slične akcije. Ova će tema biti "pribijena" da ju ne trabate tražiti.


--- Citat: ---Pozdrav,
Pravda je spora, ali dostižna..
U kolovozu sam, dok sam bio u Puli, Inspekciji zaštite okoliša Istarske županije prijavio dva slučaja kršenja Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Konkretno, radilo se o dva reflektora, usmjerena direktno u nebo. S obzirom na to da inspekcija nije reagirala baš promptno, jedan od prijavljenih klubova je nakon turističke sezone ugasio reflektor, dok je drugi nastavio svjetliti svom snnagom i u narednim mjesecima. Ipak, inspekcija je izašla na teren i, taman kad sam se htjeo žaliti na nereagiranje, poslali su mi dopis u kojemu stoji:

"Obaještavam Vas da je dana 15. XI. 2012., temeljem Vaše prijave, inspekcija zaštite okoliša obavila nadzor u društvu Pietas Julia d.o.o. Tom prilikom je utvrđena povreda propisa iz Zakona te je stranci zabranjena upooraba uređaja tzv. svjetlosnog topa. Također državnom inspektoratu podnesena je prijava zbog moguće povrede propisa iz njihove nadležnosti, a u svezi s prodajom navedenih uređaja čija je uporaba zabranjena odredbom čl. 22 Zakona s kojim ste upoznati, kako se vidi iz prijave."

Ovo je dosta bitna stvar, jer je time otvorena mogućnost da glatko prođu sve vaše prijave takvih kršenja Zakona u vašoj okolici pa vas sve pozivam na akciju. Pritom je vrlo važno, rekao bih i ključno, dobro napisati prijavu, koja mora sadržavati eksplicitne citate propisa, ne samo iz Zakona o svjetlosnom onečišćenjuu, nego i nekih drugih, a u tome sam se dosta izvještio u zadnjih par godina :-)

Nažalost, sad nemam pri ruci samu prijavu, ali u narednih par dana vam je mogu poslati, a ona vam može poslužiti kao template za vaše prijave. Osim toga, u prijavi bi trebali dodati i rečenicu u kojoj lokalni inspektorat obavještavate o tom rješenju, jer to je nešto kao presedan. Kad nađem, stavit ću na binariese.

Na kraju, bilo bi super kad bi me obavijestili o svakoj pojedinačnoj prijavi, tj. možda da mi pošaljete kopiju te na kraju ishod, jer će mi to dobro doći za evidenciju i daljnje djelovanje.
Trenutno je u procesu pisanje pravilnika i uredbe, koji proizlaze iz Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Mogu vam reći da birokratska ekipa nije baš sklona mojim nastojanjima da se posebno zaštite astronomski objekti, ali dat ću sve od sebe. U svakom slučaju, očekujte negdje početkom 2013. javnu raspravu o tome, kako stvari stoje mislim da će trebati dosta reagirati i bilo bi dobro da se onda uključite u što većem broju. Ja ću vas obavijestiti da to ne propustite.

Nikola
--- Kraj citata ---

ruka:
Joooj, sad kad počnem pisati za sve naplatne kućice i tunele duž autoceste. Pa crkve sa reflektorima ispod.  Ona nova na Udbini je kao NLO kad se gleda iz daljine.
Odlično!

OroOro:
Bravo Nikola  :215: [71*
...taj svjetlosni snop koj 'puca' u nebo je bilo prestrašno za vidjeti! Čak i na udaljenosti od 10 Km se vidio :(

dag:
Odlicno, hvala.

makijato:
 :112:  :215:

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju