Zadnjih ca. 6 mjeseci vizualno pratim varijabilne zvijezde iz
AAVSO Legacy Long Period Variables programa. Nije potrebna neka skupa oprema; do sad sam ih pratio dalekozorom (do 9 mag), a sad sa Shorty-jem mogu ići do 11 mag (12-te u idealnim uvjetima).
https://www.aavso.org/suggested-stars-visual-observersNaravno, ciljevi i način promatranja se bira prema raspoloživoj opremi. Postoje i naprednije sekcije za CCD, DSLR i PEP fotometriju, za što je potrebna i "malo" kompleksnija aparatura. Na našem području je Gregor Srdoč autoritet za fotometriju. Otkrio je na stotine novih varijabilnih zvijezda, a kasnije prešao na otkrivanje egzoplaneta istim postupkom. Ima samo Meade LX600...

Uglavnom, AAVSO ohrabruje vizualno promatranje i treba što više prijavljenih promatranja. Podaci se koriste za znanstvena proučavanja. Nije komplicirano. Treba se samo registrirati, proučiti upute, odabrati ciljeve, isprinati karte, a nakon promatranja prijaviti rezultate. Sve je detaljno i razumljivo objašnjeno. Sva promatranja koje neki registrirani korisnik prijavi se lako mogu pregledavati ili download-ati. Tako da nije potrebno voditi neku posebnu bazu podataka.
Za sve varijabilne zvijezde se može isprintati svjetlosna krivulja. Za primjer u prilogu je krivulja od zadnjih godinu dana za
V Umi koju sam zadnju promatrao i procijenio na 8.4 mag. Radi se o semi-regularnoj varijabilnoj zvijezdi tipa B (crveni div s iregularnom krivuljom), koja u periodu od 73 dana varira od ca. 7.0 do 8.7 mag. Ima razne opcije za ispis podataka, kao npr. da se istakne određeni promatrač. Na krivulji s vizualnim procjenama se vidi i moj skroman doprinos označen plavim križem.
Na AAVSO stranicama postoji puno sadržaja za proučavanje iz područja stelarne evolucije i astrofizike, ali također iz praktične astronomije i raznih znanstvenih projekata gdje profesionalni astronomi i znanstvenici traže i trebaju asistenciju i podatke astronoma amatera.
https://www.aavso.orgMislim da je to jedan dobar način da se spoji strast za zvijezdama i astronomijom sa znanstveno korisnim doprinosom, a da nije potrebno potrošiti stotine tisuće kuna na astro opremu.