[- ANKETE -] > ANKETE I ANKETICE

Evolucija ili kreacija

(1/8) > >>

Human:
Razmišljao sam jel bih ovu temu stavio na neki drugi dio foruma. Tipa "Prapovijesni život zemlje" ili "Razvoj čovjeka" jer ovakva tema bi spadala na takvo nekakvo mjesto. Tamo već i postoje neke teme o evoluciji. No kako me zanima mišljenje drugih, ipak sam odlučio to napraviti u obliku ovakve ankete.

Što me ponukalo na ovu temu?

Čitajući knjigu "Najveća predstava na zemlji", naišao sam na podatak da 44 posto Amerikanaca smatra da su čovjek i sva bića na Zemlji nastala prije oko 10 000 godina i to kreacijom. To je skoro pola populacije. Skoro svaki drugi Amerikanac.

Tj, najbolje da prepišem taj dio gdje to spominje tako da vidite direktno, a ne da prepričavam. Dakle, kaže ovako:

--
Na početku 21. stoljeća 44 posto Amerikanaca (a slični postoci, manje više vrijede i u europskim zemljama) smatra da su čovjek i sva bića na Zemlji nastali prije oko 10 000 godina te da ih je stvorio Bog. Pobornici tog kreacionizma i brojni vjerski fundamentalisti, posebno utjecajni u SAD, ne prihvaćaju evoluciju života na Zemlji koja traje već milijardama godina, premda za to postoje nebrojeni dokazi.
--

Dalje autor piše da se u nekim sredinama taj kreacionizam nastoji prikazati kao "znanstvena teorija" ravnopravna s teorijom evolucije, te da se želi ishoditi da se predaje u školama.

Kaže kako Kreacionisti tvrde da je živi svijet previše savršen da bi se mogao razviti bez pomoći nekog "inteligentnog dizajnera" ili kreatora te zbog toga ne priznaju teoriju evolucije kao valjanu.

Pri tome ignoriraju sve dokaze koji idu u prilog teoriji evolucije. Pritisnuti dokazima o evoluciji na mikrorazini (na primjer, bakterije koje preživljavaju hraneći se plastikom, koje prije stotinjak godina nije bilo), prihvaćaju evoluciju na mikrorazini, ali odbijaju prihvatiti evoluciju na makrorazini. Tvrde da na je na makrorazini evolucija nemoguća i da za nju nema nikakvih dokaza. Pri tome sebi u prilog navode razne "dokaze", kao što su između ostalih ti da ne postoje "prijelazni oblici". Kažu, nema ni jednog fosila "prijelaznih oblika", pri tome ignorirajići činjenicu da se evolucija ne događa "preko noći". Navode i razne druge "pseudodokaze", no ne mislim u uvodnom postu navoditi sve to. Možda kasnije u eventualnoj raspravi.

Zanima me kakav će postotak ova anketa dati u ovakvoj nekakvoj uskoj zajednici kojoj prirodne znanosti nebi trebale biti strane.

Moram se odmah ograditi i reći da mi nije namjera niti želim ovo pretvoriti u nekakvu prepirku religije protiv ateizma. Pogotovo s obzirom na to da danas čak i najveći religijski autoriteti, pa i sam Papa osobno, priznaju evoluciju kao neospornu činjenicu. Pri tome Papa ističe da je evolucija neosporna, a jedino o čemu se može raspravljati je - koji bi to bio trenutak kad je čovjeku "dodana" duša.

Zanima me samo kako će onaj postotak s početka ovog posta izgledati u ovakvoj, našoj sredini.

Dakle, smatrate li da je teorija evolucije prihvatljivo objašnjenje razvoja života na zemlji ili smatrate da je ona neprihvatljiva te da je ispravnija kreacionistička teorija po kojoj je sve stvoreno (kreirano) u relativno nedavnoj prošlosti.

Slobodno komentirajte, objašnjavajte svoje razloge i svoja razmišljanja.

BadMad:
a baš te žulja Dawkins?  :D

Human:

--- Citat: BadMad - 19.01.2012. u 00:33:47 sati ---a baš te žulja Dawkins?  :D

--- Kraj citata ---

Ne žulja, čitam. :)

Danijel:
Ah, predvidljivo je kakav će rezultat biti ovdje. To pitanje si trebao postaviti recimo na nekom portalu ili forumu tipa Index.hr onda bi vidio realnije rezultate o "stanju umova" u javnosti. Ovo je specijalizirani forum pa će takvi biti i rezultati :wink:

Human:

--- Citat: Danijel - 19.01.2012. u 00:36:20 sati ---Ah, predvidljivo je kakav će rezultat biti ovdje. To pitanje si trebao postaviti recimo na nekom portalu ili forumu tipa Index.hr onda bi vidio realnije rezultate o "stanju umova" u javnosti. Ovo je specijalizirani forum pa će takvi biti i rezultati :wink:

--- Kraj citata ---

Da, baš zato me zanima kakvi će rezultati biti. :)
Zanima me koliko će rezultati odstupati od onih 44 posto. Hmm, možda je čak nepredvidljivo kakvi bi mogli biti rezultati jer kao što možemo vidjeti, nepredvidljivi su i stavovi akademika i priznatog znanstvenika (prirodnih znanosti) Vladimira Paara ili na primjer svjetski poznatog znanstvenika Davora Pavune.

Zato me zanima rezultat. :)

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju