Pozdrav!
Evo jos jedne neastronomse teme (na prvi pogled).
Rijec je o robotizaciji i razvoju nanotehnologije u svijetu.
Davno jos, pocetkom 20. st. Karol Cepek i Isaac Asimov pisali su korjene robotike, Asimov cak i zakone koje svaki robot mora
slijediti i ne smije prekrsiti. Svakako je najpoznatiji onaj da robot ne smije nikada nauditi zivom bicu (covjeku)...
Nadalje kroz stoljeca ideja da roboti i strojevi rade umjesto nas dovela je do pojave racunala (kao i potraga za La Placeovim genijem).
Dio populacije je odusevljeno prihvatio novost, a dio je se bojao. Kao primjer toga su i filmovi o ratu strojeva i ljudi od kojih je vjerojatno jedan od najpoznatijih Terminator.
Do sada su se stvari iz Terminatora cinile nemogucim, ali danas su na pragu ostvarenja. Rade se sve slozeniji roboti, sve slicniji ljudima.
U Japanu vec testiraju robote koji bi zamjenili recepcionare i slicna zanimanja...A nedavno je izasao i clanak da je postignuto da organsko tkivo raste oko mehanicke ruke. Tu jos treba spomenuti i umjetne organe i kao i jednu od prvih uspjesnih transplatacija lica
(
http://www.jutarnji.hr/tehnologija_i_znanost/clanak1/art-2006,7,3,bionicki_covjek,33914.jlhttp://www.jutarnji.hr/tehnologija_i_znanost/clanak1/art-2006,7,4,zena_lice,33979.jl ).
Dodatno tome, usadivanjem cipova u mozak, cimpanze su natjerane da mislima pokrecu odredene kompjuterske programe. Nedavno je to i na ljudima testirano kako bi se potpunim invalidima omoguclo kretanje pa makar i kolicima uz pomoc misli.
S jedne strane mehaniziramo covjeka, a s druge organski usavrsavamo robote. K tome razvijamo i nanotehnologiju malih robota koji bi u krvotoku pjedinaca trazili i unistavali bolesti i ispravljali greske u radu organizma (prevencija tumora i HIVa i drugih oboljenja).
Pitam se gdje je tu granica robota i covjeka?Kada robot postaje covjek, a covjek robot?
Kada robot postaje "nova vrsta"?
Bionicki nadomjestaji organa i djelova tjela kao i neurocipovi su pitanje sada vec par godina kada ce u praksu uci.
Mislim, mozemo mi razvijati robotiku, nije to lose, ali roboti ce biti malo korisni sve dok im ne podarimo inteligenciju (umjetna inteligencija je sad vec pitanje desetljeca, i manje). A ona je dvosjekli mac.
Inteligentni roboti uvidjet ce da su robovi i htjet ce svoja "demokratska" prava, sto vise zbog mehanizacije covjeka i ne postojanja granice robot-covjek (Star Trek - problem Date - robot ili covjek). I u slucaju izbijanja rata, ne mislim da taj rat mozemo dobiti.
Posebice jer je cijeli nas zivot danas ovisan o racunalima i sverastucoj robotizaciji.
A umjetna inteligencija je granica koje nas djeli od sigurnosti i mogucnosti rata. A povod robotima za rat bi bili oslobodenje od ropstva i ocuvanje planeta koji mi konstantno unistavamo. I tako bi robovlasnik mogao postati rob.
Stoga mislim da bi se trebalo opreznije raditi na tim poljima. Ne mislim zabraniti ih, dapace, treba ih razvijati. U buducnosti ce mehanicka medicina biti vazna kao i organska (maticne stanice, presadivanje organa....), ali treba uzeti u obzir i spomenutu mogucnost problema koji bi, stvaranjem brojno pretjerane i po sposobnostima nadmocnije robotske radne snage, mogao nastati.
Stoga bi uvijek trebali imati oruzije koje bi bilo u mogucnosti odrzavati ravnotezu covjek-robot (primjerice mehanicki nanovirusi koji razgraduju robote ili napadaju njihove primarne izvore energije).
Mislite li i vi da je sveopca racunalizacija i robotizacija, uz sav napredak koji donosi, ujedno i prikrivena prijetnja ili smatrate da
nas to ne treba brinuti?Jesam li mozda robofobican?
Komentirajte....
Pozdrav!