Vodite se time da je ogramna razlika izmedju znanstvene astrografije i
astrofotografije iz uzitka...

Ponekad zbog excesivne obrade dobivena astrofotografija,koja inace
vizualno fenomenalno izgleda nema nikakve znanstvene vrijednosti,dok
ponekad potpuno neobradjena i neestetska fotografija pruza puno vise znanstvenih
podataka...
To su kruske i jabuke..i nemojte ih mjesati...kod obrade za znanstvene potrebe
obradjivac mora imati solidno znanju o slikanom objektu,fotometriji,spektrometriji i vrstama podatke zeli
prikupiti i istaknuti slikanjem - tj koja obrada ce poboljsati kvalitetu tih podataka,a ne ih
iskriviti,bez obzira na vizualnu kvalitetu slike...
S druge strane vecina hobi astrofotografa bude vodjena cinjenicom da im slika treba sto
bolje izgledati,bez obzira da li peglanjem suma ili rastezanjem histograma uniste vazne informacije...
-tu mogu odobriti da se zbog kvalitete uguse neke informacije,ali iskrivljenje ne mogu nikako odobriti...
Npr kad prezentiramo neke atraktivne nebeske pojave ili poznate objekte,kao ovdje na forumu
dobro je napraviti atraktivnu fotografiju,bez obzira ako je i malo stisnemo....s druge strane kod
trazenja asteroida i kometa ili pracena krivulja promjenljivih zvijezda treba biti jako oprezan s
obradom .... njome se moze unistiti i iskriviti hrpa podataka i slikani materijal postaje znanstveno bezvrijedan...
Znam da se Dag opet na mene namjerio......ja nemam opreme i nisam astrofotograf,a i da imam opremu...moj stav prema tome
bi uvijek bio isti....interesira me pracenje svemira i primjenjena astronomija,a ne dobivanje remekdjela astrofotografije..
Treba razlikovati:
astrofotografija - mogu se zrtvovati detalji ali se ne smije iskriviti vidljive ....
astrografija - dozvoljeno je samo toliko kurenja da se maksimalno istaknu detalji ,bez gubitka i iskrivljenja odnosa
no bez brige....niko od nas se ovdje ne bavi drugom stavkom - barem ne ozbiljno