[- ASTRONOMIJA -] > KORISNI LINKOVI

Satelitska TV

(1/2) > >>

garlic:
Ovih dana osposobljavam svoj prijem signala sa satelita HotBIRD i ASTRA. Izgleda da su krepala oba LNB-a a za to se moram penjati na krov. Kupiti ću naslijepo dva nova digitalna LNB-a i okušati sreću. Receiver radi. Našao sam zgodan link koji fino objašnjava osnove satelitskog emitiranja. Arthur Clark je teoretski zamislio takvo emitiranje a današnja tehnologija je omogućila da sa tanjurima malog promjera hvatamo signal sa 36000 km. I jel se netko kuži kako ispitati ispravnost LNB-a? Od mjernih alata imam samo univerzalni instrument (struja, napon, otpor).


http://kesatnet.me/sat-tv/

mark0:
Možda je ipak oksidacija kontakata u pitanju ako je u pitanju dug period neupotrebe." Odvrnuti,nasprejati,očistiti ,zavrnuti " često pomaže.

garlic:

--- Citat: mark0 - 30.11.2016. u 18:08:22 sati ---Možda je ipak oksidacija kontakata u pitanju ako je u pitanju dug period neupotrebe." Odvrnuti,nasprejati,očistiti ,zavrnuti " često pomaže.

--- Kraj citata ---

Te F konektore sam bio dobro zamotao izolir trakom tak da nije to. Ali nešto drugo me sad muči. Imam prijem signala nekih 20-30% na oba satelita. Antena se sigurno nije pomaknula a taj nivo signala nije dovoljan za kvalitetan prijem. Ma ništ, kupiti ću novu ANTENČINU od 105 cm pa sve nanovo složiti. Sad imam neku antenu od 75 cm.

Filip Lolic:
LNB-ove ne možeš nikako ispitati bez odgovarajućeg instrumentarija, kojeg sigurno nemaš. Ali najjednostavnije ih je zamijeniti jer nisu skupi.
Kad budeš montirao nove, F konektore nemoj izolirati izolir trakom jer ona ne valja od prvog dana, a nakon mjesec dana svaka popusti. Upotrijebi
samovulkanizirajuću traku koja će napraviti pravu hermetičku zaštitu koja će trajati godinama.

garlic:

--- Citat: Filip Lolic - 01.12.2016. u 14:02:47 sati ---LNB-ove ne možeš nikako ispitati bez odgovarajućeg instrumentarija, kojeg sigurno nemaš. Ali najjednostavnije ih je zamijeniti jer nisu skupi.
Kad budeš montirao nove, F konektore nemoj izolirati izolir trakom jer ona ne valja od prvog dana, a nakon mjesec dana svaka popusti. Upotrijebi
samovulkanizirajuću traku koja će napraviti pravu hermetičku zaštitu koja će trajati godinama.

--- Kraj citata ---

Imam nešto slično, neku tkaninasto-smolastu traku pa kad se to zalijepi i zapeče skinut se može samo uz pomoć čakije  :zubo:

Vidiš, cijeli taj sistem je radio i onda ga godinama nisam koristio. Da bi sad nabavio čak dva nova digitalna receivera i spojio. Nivo signala je prenizak što upućuje da su LNB-ovi riknuli. Bio sam na krovu, sve stoji stabilno i nepomično tak da nije problem u dispoziciji antene ili LNB-a. Koaksijalni kabel u dužini od 30 met je isto dobar.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju