[- ASTRONOMIJA -] > FORUMSKI RJEČNIK

Promjenjive zvijezde

(1/3) > >>

dodo:
dal netko ima kakav prijedlog ili konkretan dobar prijevod za intrinzične i ekstrinzične promjenjive zvijezde (odnosno da li su promjenjive obzirom na promjene unutar ili van same zvijezde)?
hvala unaprijed..

davor:
 Izraz intrisičan ili intrinzičan je  dugo godina udomaćen u našem jeziku te ga ne bi trebalo prevoditi u stručnom članku. Ekstrinzičan, kao opreka intrisičnom nije toliko korišten pojam u našem jeziku, ali ja bih ga ostavio uz prvi pojam  bez prijevoda.

IMHO

Danijel:
Ja za to nikada nisam čuo! [36*

Gledam u rječnicima, to bi bilo stvarna vrijednost i nerealna (prividna) vrijednost? Kako to primijeniti na promjenjive zvijezde, nemam pojma. :111:

dodo:
hvala davore i danijele na razmisljanjima..
ja uglavnom gledam literaturu na engleskom, ali ostavit cu ovako pa cemo vidjeti. ovo je sve radi novog clanka za ČiS,pa cu vidjeti sto kaze urednik.
danijele, kao sto napisah, to je povezano s tim da li je zvijezda promjenjive prirode radi neki procesa unutar nje (npr cefeide, supernove) ili izvan nje (npr pomrcinski promjenjive zvijezde (dvostruke zvijezde cije staze su u ravnini gledanja)).. vjerojatno nema onda puno veze s ovih sto ti pise u rjecniku, tj ne u tom smislu.. hvala na trudu svejedno!
eto svi smo nesto naucili  :76:
 :115:

Arkturus:
ČiS je popularni časopis. Mora biti jasno i laicima.
Zato ti preporučam da staviš objašnjenje u fus notu za navedene pojmove. Tako će svima biti jasno, a nećeš morati izmišljati hrvatske nazive.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju