[- ASTRONOMIJA -] > FORUMSKI RJEČNIK

Motrenje ili opažanje?

(1/2) > >>

Danijel:
Dakle, u hrvatskome jeziku postoji nekoliko pojmova koji na prvi pogled imaju isto značenje. Susrećemo se s njima u astronomiji i uzimamo ih zdravo za gotovo iako ne znamo točno razliku među njima. Malo sam istraživao taj svijet jer mi jednostavno nije bilo logično da mogu značiti isto. I našao sam ovo. Nisam našao konkretno razgraničenje pojmova u astronomiji, no meteorologija je to precizno razradila, a kako nam je bliska, vjerujem da se to primjenjuje (ili bi se moglo primjenjivati) i u astronomiji.


--- Citat: ---Pod pojmom motrenje u meteorološkoj službi obično se podrazumijeva opažanje i mjerenje; opažanje se provodi bez instrumenata (vizualno i ostalim čulima), a mjerenje uz njihovu upotrebu. Cilj motrenja je opaziti, izmjeriti i zapisati (zabilježiti) razvoj vremena koji se odražava na instrumentima i čulima motritelja.
--- Kraj citata ---


Motrenje  = opažanje + mjerenje (korištenje instrumenata)
Opažanje = samo vizualno i čulima (bez instrumenata)

Imate li kakve konkretne podatke u vezi ovih pojmova u astronomiji? Što mislite o tome?

Arkturus:
Zanimljivo.
Što se tiče hrvatskog jezika ja bih rekao da je opažanje ono gdje je cilj nešto uočiti (npr. pjege na Suncu, Jupiterove pojase i sl.), a motrenje bi bilo ono kad samo gledaš u objekt ili želiš uočiti promjenu (npr. tranzit ISS preko Mjeseca). Drugim riječima kod motrenja je bitna vremenska komponenta, a kod opažanja više prostorna. Meni bi nekak normalnije bilo da je motrenje dio opažanja, a ne obratno.
A sad ak je ušlo u stručnu terminologiju drugačije onda je druga priča.
 :111:

Bobo:
A mi koji idemo na promatranja smo...pacijenti?  :215: Zapravo dobar izraz za astronome amatere  :zubo:

Danijel:
I meni isto opažanje djeluje kao uočavanje nekakvih detalja, a motrenje bi spadalo u širu sliku. A onda tu su i motritelj i opažač, da zakompliciraju cijelu stvar. :268:

Slično je bilo i s pojmovima Sunčeva ploča, kako se to danas nastoji govoriti (zagrebačka Zvjezdarnica), nasuprot Sunčev disk kako se nekada govorilo.

Pa me jednom jedan jezikoslovac, kojemu nisam za inat htio udovoljiti, :266: [02* uporno ispravljao da se kaže tranzit (ISS-a, Venere, Merkura) ispred Sunca, a ne preko Sunca, jer kad kažemo preko Sunca ispada da ga netko preskače, kao kozlić u dvorani. :287:

Krun0:
taj rvatski je u zadnje vrijeme potpuno masakriran.
motris-zujis i gledas, opazas-kad si u stvari nesto i vidio  :286:

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju