Neki dan sam usjeverio pomoću SharpCap (najnovija verzija, sad ne znam koja je, javit ću) i kamere ASI 120 MC-S na finderu 50/200. Postigao sam preciznost na 1-2 lučne sekunde. Išlo je ko po loju i trajalo manje od 5 minuta.
Međutim to nije sve tako lijepo kako izgleda. Nakon svake korekcije Alt/Az u zadnjoj fazi (ekspozicije su mi bile po 2 sekunde), nakon svake ekspozicije (i plate solvinga, naravno) mijenjala se prikazana pogreška usjeveravanja. Razlike između susjednih mjerenja bile su po 1-5 lučnih sekundi (povremeno i više od 5). Rijetko su dvije za redom bile manje od 2 lučne sekunde. Je li to posljedica seeinga koji utječe na plate solving (radio sam kamerom koja ima dosta sitne piksele) ili pomicanja teleskopa (ne znam zbog čega..?), ne znam. Uglavnom gledajući taj podatak o pogrešci usjeveravanja shvatio sam da se mora uuzeti neki prosjek s odstupanjima +/- 5 lučnih sekundi. Dakle, shvatio sam da sam stvarno negdje na 5-7 lučnih sekundi od pravog sjevera.
Iznenađenje je došlo nakon toga. Naravno, otišao sam u PHD2 i tamo provjerio usjeveravanje pomoću Drift Align opcije. Pokazalo se da mi je pogreška usjeveravanja veća od 1 lučne minute. Testirao sam driftanjem na zvijezdi koja je bila na meridijanu i približno na ekvatoru. Pogreška u deklinaciji je bila skoro 1 lučnu sekundu na svaku minutu ekspozicije. To mi je izgledalo previše pa sam pokušao usjeveriti pomoću te PHD Drift metode, ali pokazala se dosta neprecizna i dugotrajna. Nakon svake korekcije treba čekati da se "smiri" linija trenda Dec krivulje, što je znalo i potrajati. Nisam uspio usjeveriti bolje od SharpCap metode jer tijekom korekcija nisam imao dovoljno dobar osjećaj gdje i koliko moram korigirati (azimut) da smanjim pogrešku. Na kraju sam odustao zbog umora i hladnoće. Sve u svemu tu još ima posla ali nekako osjećam da bi drift metoda mogla dati bolji (vjerodostojniji) rezultat.
Čudno mi je što se usjeveravanje SharpCap metodom pokazalo pogrešnim u odnosu na PHD drift, što vi mislite o tome? Je li to uopće moguće? I koliko je uopće po vašem mišljenju značajna pogreška od skoro 1 lučne sekunde po minuti ekspozicije? Meni izgleda prilično velika... Naravno, to bi PHD Guiding riješio bez problema ali mislio sam da je bolje usjeveriti tako dobro da Dec korekcije uopće nisu potrebne... Kad je teleskop već u zvjezdarnici.