Pa nije mi jasno zapravo kaj s tim grafom želite reći. Evolucija vrste, ok, kužim. Na x os bi i ja stavila vrijeme, kaj bi stavila na y os to je već malo teže.
Kaj se tiče neandertalaca i Homo sapiensa, neki ljudi su prije tog istraživanja smatrali da su oni dvije različite vrste; dakle Homo neanderthalensis i Homo sapiens, dok su drugi neandertalce smatrali podvrstom - Homo sapiens neanderthalensis. E sad, kolko ja znam, tim istraživanjem, koje je obuhvaćalo i fosile iz Krapine i Vindije, došlo se do zaključka da današnja populacija ljudi izvan Afrike ima neandertalske gene, i to, ako sam dobro shvatila 1-4%, dakle da je nekakvog miješanja bilo. Opet bi to istraživanje potvrdilo da su neandertalac i Homo sapiens ista vrsta. Neandertalci su izumrli prije oko 38 000 godina, odnosno, mi nemamo fosile mlađe od tog datuma (najmlađi neandertalci općenito su pronađeni u Vindiji), dok su najraniji fosilni ostaci Homo sapiensa u Europi pronađeni u jednoj pećini u Rumunjskoj i stari su oko 38 000 godina. Zato je Vindija važno nalazište jer je datirana u vrijeme zamjene neandertalaca anatomski modernim ljudima, odn. Homo sapiensom.
Postoji nalaz jednog djeteta u pećini Lagar Velho u Portugalu koji ima miješane karakteristike neandertalaca i anatomski modernih ljudi, odnosno Homo sapiensa.
Dakle, ono kaj hoću reći je vjerojatno to da su neandertalci definitivno utjecali na razvoj vrste Homo sapiens i to neposredno, miješanjem s njima i razmjenom znanja i vještina izrade kamenih alatki, a najčešće pitanje znanstvenika jest tko je koga naučio ukapati svoje mrtve.