[- PLAVI PLANET -] > RAZVOJ ČOVJEKA

Postanak vrsta - čovjek

<< < (2/43) > >>

Krun0:

--- Citat: Frank - 09.08.2007. u 19:03:47 sati ---Koje je vaše mišljenje o evoluciji i postanku čovjeka? Ima nekog višeg smisla ili samo još jedan proizvod evolucije?

--- Kraj citata ---

Mi smo produkt evolucije,nije nas tu netko postavio s namjerom da imamo smisao.....
     no dovoljno smo odrasli,i kad stavimo sve prolazne besmislenoce na stranu,mislim da je i vise nego ocito
        da si sami mozemo zacrtati svoj smisao postojanja,koji bi to bio nije tesko za pogoditi,
         -no nije to svakom po volji i po dzepu  :(

Frank:
Evo nekih novosti u istraživanju dosega pijedinih vrsta čovjeka koje su živjele istovremeno:

http://www.nytimes.com/2007/10/02/science/02nean.html?_r=1&ref=science&oref=slogin

Kao i buduća većina mojih linkova s informacijama (zbog nepouzdanosti domaćih) i ovaj je iz stranog tiska.

Te još članak iz "International Herald Tribune" (ITH) o samim počecima razvoja čovjeka....

http://www.iht.com/articles/2007/09/18/healthscience/18evol.php

hristijan90:
Licno smatram da nista na zemlji a i sire nije slucajnost i da sve postoji sa ciljem i svrhom! Prosto ne mogu da ostavim mesto slucajnosti kad pogledam kako bezbrojni organizmi na planeti izmedju kojih je najslozeniji covek funkcionisu! U mikro svetu celije i funkcije zasebnih organizma je sve tako savrseno da kad bi se jedna greska desila, jedna jedina mutacija(jedna od stvari na kojima se zasniva evolucija) onemogucen je dalji razvoj i opstanak tog organizma! A tek kad pogledam svemir i citav taj makro svet oko nas i cinjenica da sve tako bez ometanja funkcionise i okrece se u milimetarski tacnim putanjima da kad bi se jedan pomak od par milimetara desio nastao bi haos i sva bi se nebeska tela posudarala! I kad na sve to dodamo da sto je vece nebesko telo to je veca brzina kojom se krece, onda je to stvarno fantasticno!
Kako to da je zemlja jedina planeta u ovom suncevom sistemu na kojoj postoje uslovi za zivot omoguceni citavim slozenim sastavom gasova atmosfere i kad bi se koncentracija jednog od njih povecala ili smanjila ne bi postojala mogucnost odrzavanja zivota? Ili ako uzmemo u obzir udaljenost od Sunca, onda znamo da ako bi bila samo malo bliza suncu temperatura bi enormno bila povisena i uslovi za zivot bi bili ometeni ili da se malo udalji od doticnog tela od kojeg dobijamo svetlost i toplotu sve temperatura bi bila znatno niza i takodje uslovi za zivot ne bi postojali?
Zasto mi postojimo? Citav ljudski rod? U cemu je poenta i smisao naseg zivota? Da li postoji nesto vise i nesto bolje cemu treba da se nadamo? Da li mozemo da uzmemo Bibliju kao knjigu merodavnu da nam kaze gde zapravo ide ovaj svet i odakle je dosao? Da li ste upoznati cinjenicom da najveci naucnici covecanstva Njutn, Ajnstajn, Paskal i jos mnogi su verovali u Boga i uvazavali Bibliju kao knjigu koja daje odgovor na sva pitanja na koja i sami nisu mogli da daju odogovor i pored toga sto su ceo zivot tragali za njim? Da li uoste ljudski rod moze opstati u uslovima koji postaju sve gori? Kad ce kraj i kakav ce taj karaj biti? Da li ce mozda biti neki novi pocetak nakon kraja?

http://video.google.com/videoplay?docid=2635160405248396744&hl=en#

http://video.google.com/videoplay?docid=4781273041787145265&hl=en%3Cbr%20/%3E#

Frank:
Ja se ne slažem s time  :mrgreen:

Mislim da se gleda u krivom smjeru. Danas da, poremeti išta i sustav će se naći ugrožen, pa možda i raspasti. Ali ako se gledaju stvari od početka sve skupa i nije takvo čudo. Naime imale su milijuni godina vremena za isprobavanje raznih kombinacija dok se nije razvio sustav i život kakav poznajemo. Koliko je u tom vremenu bilo pogrešaka i promašenih slučajeva ne znamo. Nema zapisa i tragova o propalim stvarima (uglavnom; fosili dosta slijede razvojni trga linije koja nije prekinuta), samo o onima koji su preživjeli i oformili liniju koja je na kraju izrodila nas i ostala bića koja poznajemo.

Mutacije se događaju svakodnevno i naša DNA, kao i drugih bića se uspješno s time nosi (jer je oko 98% mutacija štetno). Uostalom da stalno ne mutiramo, nikad se nebi niti razvio život koji poznajemo. Te mutacije su jako kompeksne i složene i uključuju suradnju više gena. Zato pojedinačne mutacije i mogu proći bez većeg efekta ili manifestacije u fenotipu.

Iako se to stalno događa, nije tako lako mutirati u novu vrstu  :D

A da je Zemlja nešto toplija ili hladnija, život bi se prilagodio. Venera je ekstrem, ali daj Marsu atmosferu i siguran sam da bi i tamo bilo života (možda ga i ovako ima). Marsu je problem magnetsko polje i nekolik ovelikih udara. To zajedno je vjerojatno opustošilo planet i njegovu atmosferu jer se pretpostavlja, uz sve više dokaza, da su Mars i Zemlja u početku jedno vrijeme bili jako slični i imali dobre uvjete za razvoj života.

Mario:

--- Citat: hristijan90 - 04.02.2010. u 15:04:27 sati ---Kako to da je zemlja jedina planeta u ovom suncevom sistemu na kojoj postoje uslovi za zivot omoguceni citavim slozenim sastavom gasova atmosfere i kad bi se koncentracija jednog od njih povecala ili smanjila ne bi postojala mogucnost odrzavanja zivota? Ili ako uzmemo u obzir udaljenost od Sunca, onda znamo da ako bi bila samo malo bliza suncu temperatura bi enormno bila povisena i uslovi za zivot bi bili ometeni ili da se malo udalji od doticnog tela od kojeg dobijamo svetlost i toplotu sve temperatura bi bila znatno niza i takodje uslovi za zivot ne bi postojali?

--- Kraj citata ---

Na krivi način razmišljaš. Ti smatraš Zemlju posebnom, ali zapravo nije. Recimo tvoje pitanje "da je Zemlja malo bliža suncu, život ne bi postojao" i time si ti zaključio da je ona tako lijepo postavljena zato da bi mi mogli živjeti na njoj. Ali pokušaj ovako razmišljati - imamo 200 milijardi zvijezda u galaksiji. Oko jedne zvijezde je jedan planet bio u povoljnoj poziciji i imao povoljne uvijete da nastane život na njemu. Ali na 100 milijuna drugih zvijezda nije nastao život. Da i je nastao, to bi opet bila stvar povoljnih uvijeta a ne zbog toga što je taj planet tamo postavljen. Recimo to možda možeš poistovjetiti da biljarom - kada razbijaš kugle na početku, neka kugla će otići u rupu dok druge neće, ne zato jer je za ove koje su upale u rupu rupa bila namještena na pravo mjesto nego zato što si ju udario dovoljnom silom i po dobrom pravcu da ona upadne u rupu.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju