Ja se ne slažem s time

Mislim da se gleda u krivom smjeru. Danas da, poremeti išta i sustav će se naći ugrožen, pa možda i raspasti. Ali ako se gledaju stvari od početka sve skupa i nije takvo čudo. Naime imale su milijuni godina vremena za isprobavanje raznih kombinacija dok se nije razvio sustav i život kakav poznajemo. Koliko je u tom vremenu bilo pogrešaka i promašenih slučajeva ne znamo. Nema zapisa i tragova o propalim stvarima (uglavnom; fosili dosta slijede razvojni trga linije koja nije prekinuta), samo o onima koji su preživjeli i oformili liniju koja je na kraju izrodila nas i ostala bića koja poznajemo.
Mutacije se događaju svakodnevno i naša DNA, kao i drugih bića se uspješno s time nosi (jer je oko 98% mutacija štetno). Uostalom da stalno ne mutiramo, nikad se nebi niti razvio život koji poznajemo. Te mutacije su jako kompeksne i složene i uključuju suradnju više gena. Zato pojedinačne mutacije i mogu proći bez većeg efekta ili manifestacije u fenotipu.
Iako se to stalno događa, nije tako lako mutirati u novu vrstu

A da je Zemlja nešto toplija ili hladnija, život bi se prilagodio. Venera je ekstrem, ali daj Marsu atmosferu i siguran sam da bi i tamo bilo života (možda ga i ovako ima). Marsu je problem magnetsko polje i nekolik ovelikih udara. To zajedno je vjerojatno opustošilo planet i njegovu atmosferu jer se pretpostavlja, uz sve više dokaza, da su Mars i Zemlja u početku jedno vrijeme bili jako slični i imali dobre uvjete za razvoj života.