Duje, meni se iz ovog upravo čini da su izotropnost i homogenost radne pretpostavke iz kojih onda izlaze zakoni o očuvanjima. Ili sam opet nešto propustio? Star sam, bolestan, nisam više kao što sam bio 
Uz to, kad si se već ubacio u raspravu, zanimalo bi me ozbiljno mišljenje o dvije stavke:
1. specijalni slučajevi narušavanja zakona o očuvanju količine energije, kao kvantne fluktuacije - gdje se navodi da se zakon o očuvanju količine energije treba promatrati u određenom vremenskom periodu - zar to ne vodi rušenju osnovnih zakona fizike? Što nas sprečava da taj vremenski interval produljimo u beskonačnost i time srušimo očuvanje energije?
2. zar problemi u rotaciji i veličini galaksija (rješavaju se tamnom materijom) te problemi s ubrzavanjem širenja (tamna energija) isto tako ne utječu na zakone o očuvanju momenta (ili količine gibanja)?
Nisu homogenost i izotropnost svemira pretpostavke nego ona izlaze iz matematike kada se radi nešto što se naziva Lagrangijanom sustava. Rade se transformacije (vremenske translacije, prostorne translacije i prostorne rotacije i druge stvari, al dobro) i pokaže se da je Lagrangijan sustava (nije bitno sada točno što je to - jedna jako bitna stvar u fizici

) invarijantan na te transformacije. Nakon toga nastupa Noether teorem koji (ugrubo) tvrdi da svakoj transformaciji za koju je Lagrangijan sustava invarijantan postoji fizikalna veličina koja je očuvana.
Dakle, imate sustav koji opišete Lagrangijanom (kasnije Hamiltonijanom koji je onda ukupna energija sustava i direktna poveznica sa kvantnom mehanikom) i radite transformacije koordinata (vremenskih i prostornih). Ako matematika pokaže da je Lagrangijan invarijantan na neku (ili sve) od tih vaših transformacija onda znate da je sustav izotropan, homogen... I znate što je očuvano. Naravno, ima (puno) situacija kada će fizičar reći: pretpostavimo da je sustav homogen i izotropan da matematika bude lakša bez težeg fizikalnog prekršaja, ali dobro...
1. Ne vrijede zakoni očuvanja za svaki sustav. Ali za svemir kao cijelinu vrijede (ne smijem reći 100% jer to nije fizikalan pristup). Kako je nas jedan profesor baš prošli semestar upoznao s tim- ukupna energija svemira je jednaka NULI.
2. Opet, dok netko ne pokaže da nije tako (imam ja još dvije godine faksa da to možda otkrijem učeći

) za svemir kao cjelinu zakoni očuvanja vrijede.
Slična stvar je sa entropijom. Mora li entropija uvijek rasti u sustavu (ok ovdje svjesno zanemarujem statističku prirodu entropije)? Naravno da ne mora!
Uzmite kristalizaciju srebra primejrice iz otopine. U ovom procesu entropija se tog sustava smanjuje! Znači li to da ne vrijedi ona poznata: entropija uvijek raste?
Ne! Jer, unatoč tome što se entropija tog (pod)sustava smanjila, entropija cijelog svemira se povečala.