AstroForum

[- ASTRONOMIJA -] => ASTRONOMSKA BRBLJAONICA => SVJETLOSNO ONEČIŠĆENJE => Autor teme: Danijel - 11.07.2015. u 21:56:18 sati

Naslov: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Danijel - 11.07.2015. u 21:56:18 sati
Jučer je otvorena "šetnica" u Virovitici. Obnovljena je zgrada palače Pejačević, a gradski oci su ju osvijetlili s milijun svjetiljki (http://grad-virovitica.info/galerija/slika/Gradsko-etalite-i-Palaa-Pejaevi-nou) koje svijetle i gore, i dolje, i po zidovima, i po drveću i... Njima je to lijepo.
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: tsestan - 12.07.2015. u 00:29:34 sati
Baš je lijepo, ne znam zašto se protiviš napretku :D
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Danijel - 12.07.2015. u 08:29:18 sati
Ja sam vas samo izvijestio o tome, otkud znaš da sam antiprotivan ljepoti šarenosvjetlećih fotona u mraku Virovitice? Ha? Ha? :287:
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Danijel - 12.07.2015. u 08:44:37 sati
No, neovisno o tome, ono što danas nazivamo palača Pejačević, nikada nije bila palača. Naime, to su bile odaje za dvorske sluge, šupe za alat, štenare i konjušnice za gospodske životinje. Zbog arhitekture, to je danas zaštićeni spomenik koji je godinama propadao. Nakon duuuugog vremena obnove, napokon je ta zgrada stavljena u funkciju i moram priznati, vrlo su je lijepo uredili.

Želja gradskih čelnika je da to postane nekakvo "središte kulture" u Virovitici. Uređen je okoliš oko obnovljene zgrade, a dio toga je i to more svjetla u kojemu se noću kupa zgrada. Kako nisam tamo bio osobno otkako je to ovih dana pušteno u pogon, ne mogu reći svoje dojmove, no na slikama to izgleda istovremeno i prekrasno i zabrinjavajuće. Ovisi iz kojega kuta to gledamo. Sve je to relativno, kako bi rekao gospon Einstein. Kada se budem prošetao onuda znat ću nešto više, možda i nije tako strašno kako izgleda, možda je samo - lijepo. :286:
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: dodo - 12.07.2015. u 09:04:41 sati
jučer sam po danu tamo prolazio, od strane ispred crkve, i bas sam se razocarao kako su sve uredili. meni je to grozno. dobro da jos nisma vidio nocni vatromet, jer bi me strefilo srce vjerojatno.
meni je isto "palaca" i njeno dvoriste super, ali ovo ostalo, ajmeee..
 [55*
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: galileo - 12.07.2015. u 16:04:53 sati
Priznajem da danas ima različitih pristupa u obnovi i novoj namjeni povijesnih građevina.
Ja bih trg između dva najstarija objekta u gradu ipak drugačije definirao, tj. koliko-toliko sukladno povijesnom razdoblju kojemu pripadaju.
Ako je konzervator inzistirao na metalnim vratnicama na Palači, a dopustio da opločenje trga, fontana, rasvjetna tijela i klupe pripadaju 21. stoljeću meni tu nešto ne štima.
Mislim da bolji sklad, tj. cjelovit pristup očuvanju povijesnoga identiteta pokazuje Gornji grad u Zagrebu, Osijek, Varaždin, Bjelovar i ostali gradovi....  :sesir:
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Danijel - 12.07.2015. u 18:17:00 sati
Apsolutno! Evo, sad sam se prošetao onuda i zapazio ovo:

- Nisam vidio niti jednu svjetiljku koja osvjetljava odozgo prema dolje"
- Uz samu zgradu mnoštvo je LED lampica koje svijetle iz nogostupa prema gore!!!
- Svako malo iz nogostupa se također mogu vidjeti "konzerve" s halogenim žaruljama koje svijetle prema gore!!!
- U podnožju stupova za zastave, iz poda pored svakog stupa je i halogena konzerva koja svijetli - prema gore!
- Po cijeloj šetnici nalaze se neke gljivaste lampe.
- Posvuda ima i stupova veličine cca 1 metar koji na vrhu također imaju svjetla.

Zaključak: što se tiče svjetlosnog onečišćenja ovo je katastrofa, napravljeno je sve kako bi se svjetlosno onečišćenje, ne smanjilo nego povećalo. Ekološka rasvjeta o kojoj ćemo sigurno imati prilike slušati i čitati svodi se na LED i halogenu tehnologiju koja je apsolutno pogrešno postavljena i to na svim mjestima gdje god su ju postavili.

Ukratko - KA-TA-STRO-FA!!!
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Vragoder - 13.07.2015. u 00:15:27 sati
DOLJE SVJETLA!!!(http://www.zvjezdarnica.com/forum/Smileys/smajlici/51.gif)
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: igasparic - 13.07.2015. u 07:59:49 sati
Približavaju se izbori. Vidim da se i u Koprivnici i okolici sve jače trude da nas "prosvjetle" ...
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Danijel - 14.07.2015. u 03:19:30 sati
U noćnoj sam pa sam iskoristio priliku maloprije obići šetnicu. Prvo što sam očekivao je more blještavila, ali... Čini mi se da ga nema. :shock:

Mnoštva svjetla da, ali ne i bliještanja. Ledice u nogostupu svijetle, nisu okrenute prema ljudima nego u zid pa ne udaraju direktno u oči. Ono što sam mislio da su halogene "konzerve" su isto LED "konzerve", one kod stupova za zastave ne rade još. LED svjetla koja osvjetljavaju zidove se ne raspršuju van zidova. Koliko sam se god trudio gledati "bježi" li svjetlo van zidova, nisam uspio to vidjeti. Trik je u tome da ta stara zgrada ima one nadvoje na krovu pa upravo to sprječava svjetlo da osvjetljava nebo, a gore su i oluci koji dodatno zatvaraju put svjetla prema nebu. Pametno odigrano moram priznati. Onaj koji je projektirao ovu rasvjetu je dobro odradio svoj posao. :106: Svjetlo je difuzirano i raspršeno, a nije blještavo. [71*

To je što se tiče zgrade.

Što se tiče šetnice, tu isto ne nedostaje svjetla. Možda ga je previše, a možda ga je baš taman. Meni se svidjelo, te gljivaste svjetiljke svijetle prema dolje, visoke su otprilike do koljena i kada sam se našao među njima, osjetio sam nekakvo ushićenje! :125: To mi se već dugo nije dogodilo, pogotovo u vezi svjetla, kao da se nalazim u nekakvoj bajci okružen svjetlećim cvjetovima. :287: Nešto nevjerojatno. Poželio sam zaplesati među njima, možda s nekakvim šarenim kišobranom u ruci. :255: Pod dojmom sam još uvijek i moram reći da onaj tko je to zamislio i izveo, zaista zna jako dobro što radi. Vidi se da je vrhunski majstor svog zanata i skidam mu kapu. :sesir: Siguran sam da ćemo za Dan grada čuti sve o tome.

Onda sam prošao kroz prolaz zgrade u unutrašnjost i izašao u dvorište. Tamo je također svjetleća priča. Puno LED svjetala ugrađenih u podove, u travu i sva su prigušena. Ta svjetla su tu da daju laganu sjenu, da osvijetle ali da ne budu previše istaknuta. Opet majstorski odmjereno. :106: Iz travnjaka su izašle prskalice i prskale travu. Prvo ih nisam vidio, samo sam ih čuo, a onda sam ih i osjetio i ugledao. Fino izvedeno, rade po noći, a preko dana su uvučene i ne primjećuju se. Sve u svemu, čini mi se da je taj cijeli projekt uređenja palače Pejačević zbilja kvalitetno odrađen i da je ova igra svjetla okolo iste dobro isprojektirana i odrađena. :215:

Pokušao sam hodati i gledati vide li se zvijezde, no oblačno je bilo pa ih nisam mogao gledati. Ako bih to išao usporediti sa osvijetljenošću centra grada, s onim lampama na stupovima po centru, reklamama i osvijetljenim izlozima, rekao bih da ovo ne utječe bitno na povećanje količine svjetla. Mislim, utječe naravno, ali je takvo da nije agresivno. Pogotovo što je zgrada okružena drvećem koje uspješno štiti da se svjetlo ne širi daleko.

U bazenu gdje će biti voda ili vodoskok nalaze se lampe koje svako malo mijenjaju boju. Tko zna kako će to izgledati kada puste vodu unutra, no ako je suditi po onome što sam vidio do sada, moglo bi jako lijepo izgledati. Eto, to su moji utisci kao građanina i kao astronoma. Mislim da se našla nekakva dobro odmjerena sredina, ima svjetla, možda malo previše lampi, a možda baš taman, ovisi kako gledamo. Snimao sam malo i mobitelom, slike ću staviti na Picasu kada dođem kući. Mob nema baš neku kvalitetu i naročito po noći se ne snalazi najbolje, no vidi se ono što se treba vidjeti. Lampe su malo prenaglašene ali to je stoga da se može vidjeti njihova okolina, u stvarnosti to nije tako, trebao bih to snimati svojim Canonom koji mi, naravno nije bio pri ruci. :286:
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Danijel - 14.07.2015. u 08:48:10 sati
Evo, fotke i filmić su ovdje (https://picasaweb.google.com/dreponj/SetnicaPoredPalacePejacevicUVirovitici14Srpnja2015). [10*
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Bobo - 15.07.2015. u 15:17:27 sati
Sve je to super, samo LED rasvjeta nije ekološka po samoj svojoj naravi, odnosno spektru emisije valnih duljina.
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: dodo - 15.07.2015. u 15:25:39 sati
cini se da svjetlece ludilo stize i u prigradska naselja:
http://www.icv.com.hr/2015/07/led-rasvjeta-stize-u-milanovac/
 :111: [55*
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: eulogy - 15.07.2015. u 15:34:41 sati
5200kn po lampi vrlo unosan poso  :mrgreen:
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Bobo - 15.07.2015. u 22:48:02 sati
To su one "štedne" koje će za pet godina proglasiti štetnim za zdravlje. Bilo bi dobro javno se pobuniti umjesto da samo ovdje šeramo linkove!
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Danijel - 14.11.2015. u 12:54:55 sati
Najnoviji cirkus osvijetljavanja stabla lipa u središtu Virovitice je takav da postaje opasnost za vozače koliko to bliješti. Neko veče smo HrvojeVT i ja prolazili onuda pa sam to poslikao. :evil: [02*
Ispričavam se na lošim snimcima, slikao sam to mobitelom no vidi se ono što treba. U mraku to neopisivo jako svijetli i iritira. :278:
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Zocky - 14.11.2015. u 23:50:32 sati
Kojem bolesniku je ovo palo na pamet?? Tu bi već i policija trebala reagirati zbog utjecaja na sigurnost u prometu.
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: stipe - 15.11.2015. u 03:32:53 sati
Totalni idiotizam. S ovakvim necim su nadmasili i svoju ludost i glupost [02*
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Acheron - 15.11.2015. u 08:25:48 sati
Jel bi napisao kakav kratki članak ili osvrt za portal ekorasvjeta.net?
Trebale bi i bolje fotke za članak snimiti.
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: ruka - 15.11.2015. u 08:37:06 sati
Jel to već praznična dekoracija?
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Bobo - 15.11.2015. u 11:03:39 sati
Kojem bolesniku je ovo palo na pamet?? Tu bi već i policija trebala reagirati zbog utjecaja na sigurnost u prometu.

Da, trebalo bi prijaviti policiji. Nakon njihovog odgovora napisati članak na ekorasvjeta.net i prošerati okolo.

Pozvati se na članak 15 Zakona o sigurnosti na cestama:

Članak 15.

(1) Na cesti se ne smiju postavljati ploče, znakovi, svjetla, stupovi ili drugi slični predmeti kojima se zaklanja ili smanjuje vidljivost postavljenih prometnih znakova, ili koji svojim oblikom, bojom, izgledom ili mjestom postavljanja oponašaju neki prometni znak ili sliče na neki prometni znak, ili zasljepljuju sudionike u prometu, ili odvraćaju njihovu pozornost u mjeri koja može biti opasna za sigurnost prometa.
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Danijel - 15.11.2015. u 12:15:21 sati
Jel bi napisao kakav kratki članak ili osvrt za portal ekorasvjeta.net?
Trebale bi i bolje fotke za članak snimiti.

A mogo bi nešt natipkati.
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Human - 15.11.2015. u 12:37:50 sati
Da, trebalo bi prijaviti policiji. Nakon njihovog odgovora napisati članak na ekorasvjeta.net i prošerati okolo.

Pozvati se na članak 15 Zakona o sigurnosti na cestama:

Članak 15.

(1) Na cesti se ne smiju postavljati ploče, znakovi, svjetla, stupovi ili drugi slični predmeti kojima se zaklanja ili smanjuje vidljivost postavljenih prometnih znakova, ili koji svojim oblikom, bojom, izgledom ili mjestom postavljanja oponašaju neki prometni znak ili sliče na neki prometni znak, ili zasljepljuju sudionike u prometu, ili odvraćaju njihovu pozornost u mjeri koja može biti opasna za sigurnost prometa.
Pa policija vec zna za to. :)
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Bobo - 15.11.2015. u 13:37:03 sati
Pa policija vec zna za to. :)

Prijavljeno je?
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Acheron - 15.11.2015. u 14:39:10 sati
Danijel je policajac
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: eulogy - 15.11.2015. u 14:53:38 sati
 :mrgreen: :235:
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Danijel - 15.11.2015. u 18:32:46 sati
Izgleda da je netko reagirao, sada sam prošao onuda i sve su isključene. Ostali svjetleći rekviziti po gradu svijetle ali lipe više ne.
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: stipe - 15.11.2015. u 19:40:30 sati
Najbitnije da se ipak negdje moze nesto poduzeti po tom pitanju, a znamo da svjetlotehnicari znaju imati politicke zastitnike.
Naslov: Odg: Svjetleći cirkus u Virovitici
Autor: Bobo - 17.11.2015. u 07:31:39 sati
Danijel je policajac

Ah, slabo kopčam. Bez obzira na zezanciju, takve stvari treba službeno prijaviti.