AstroForum

[- ASTRONAUTIKA -] => LETOVI S LJUDSKOM POSADOM => Autor teme: Mali princ - 04.02.2016. u 12:41:12 sati

Naslov: Rusija i letovi na Mjesec
Autor: Mali princ - 04.02.2016. u 12:41:12 sati
Ruski Mjesečev modul u računalnim je nacrtima. No, pitanje je hoće li njegov razvoj u cijelosti biti moguć u desetgodišnjem razdoblju (2016. - 2025. g.) za koje razdoblje je donesen financijski plan koji se stalno smanjuje. Spominjali su spuštanje na Mjesec oko 2029. godine ali sa smanjenjem budžeta to se može odužiti. Trebao bi neki međunarodni projekt. Ali i takav bi se mogao raditi tek poslije 2024. g. nakon što se završi održavanje ISS-a. NASA i ESA rade na razvoju zajedničkog zapovjednog svemirskog broda, Roskosmos radi također na razvoju zapovjednog broda. Međutim, niko nije donio odluku o razvoju Mjesečevog broda. NR Kina želi raditi na samostalnim projektima u kojima mogu drugi surađivati ali Kina hoće imati svoj vlastiti projekt. Osim toga, suradnja sa Kinom je problematična s obzirom da nisu dovoljno transparentni jer je njihov svemirski program pod utjecajem vojske. Kad bi se lijepo dogovorili, ESA i Roskosmos bi mogli zajedno razvijati Mjesečev brod. NASA bi trebala tražiti od američkih političara da se pridruži u takvom eventualnom projektu, ako bi kojim slučajem do njega došlo. A ne da NASA stalno priča o Marsu kao glavnom cilju a da nema nikakvih konkretnih odrednica za to, ni terminskih, ni tehnoloških (vrsta pogona) a pogotovo ne konkretnih financijskih.
I ako se jednoga dana nađu u prostoru oko Mjeseca američko-europski, ruski i kineski svemirski brod, i ako treba neko nekome ići u pomoć, ispast će da nisu napravili kompatibilne sustave za pristajanje i spajanje jer svatko tvrdoglavo radi po svome.
http://www.popularmechanics.com/space/moon-mars/news/a19269/revealed-russias-manned-lunar-lander/
Naslov: Odg: Rusija i letovi na Mjesec
Autor: davor - 04.02.2016. u 21:30:01 sati
Hvala na iscrpnoj informaciji.  [71*
Zanimljivo je kako se dizajn mjesečevog modula nije puno promjenio od 1969. godine.  :286:
Naslov: Odg: Rusija i letovi na Mjesec
Autor: Danijel - 05.02.2016. u 00:11:14 sati
Meni je fascinantno kako su Luny korabl i Grumman Lunar Module (http://www.zvjezdarnica.com/astronautika/program-luny-korabl/luny-korabl-mjesecev-brod-drugi-dio/60) neobično slični. Očito je da je to dizajn koji omogućava da se efikasno obavi posao koji se pred njih postavljao u to vrijeme. :286:
Naslov: Odg: Rusija i letovi na Mjesec
Autor: Mali princ - 05.02.2016. u 10:43:13 sati
Ovaj ruski Mjesečev brod skroman je sa svojih nepunih 20 tona. Ako je namijenjen samo za dva kozmonauta, druga dva kozmonauta ostala bi kružiti u orbiti oko Mjeseca. I to sve počelo bi možda tek oko 2030. godine. Alo, 60 godina poslije "Apolla" a slične mogućnosti. A prema NASA-inom programu "Constellation" (ukinutom 1. 02. 2010. g.) Lunarni modul "Altair" trebao je imati masu do 46 tona. (Zadnji Lunarni moduli "Apolla" imali su do oko 16 tona). "Altair" je trebao nositi gorivo i za ulazak u orbitu oko Mjeseca (za kočenje zapovjednog i Lunarnog modula). (Zbog te varijante sadašnji "Orion" (u razvoju) nije predviđen da ima toliko goriva da može bez dodatnog raketnog modula ulaziti u orbitu oko Mjeseca). "Altair" je trebao nositi četiri astronauta a zapovjedni brod "Orion" ostajao bi bez posade u orbiti oko Mjeseca. "Altair" je bio predviđen za 7 dana na Mjesecu, uz mogućnost da tamo ostane 7 mjeseci prilikom uspostave Mjesečeve baze. To je trebalo biti uistinu perspektivno.
Naslov: Odg: Rusija i letovi na Mjesec
Autor: Danijel - 05.02.2016. u 11:25:14 sati
Mislim da su Kinezi najperspektivniji i najrealniji u smislu osvajanja svemira s ljudskom posadom. Oni ne fantaziraju o Marsu jer im je jasno da je to neisplativo, traži duge vremenske rokove, preriskantno je itd. Njima je cilj Mjesec, baza na Mjesecu, i u konačnici eksploatacija rudnih resursa. To se da unovčiti i nije nerealno.

Ameri su bili na dobrom putu ali je politika rekla ne i unazadila taj program. Rusi su jadni, nema love jer treba ratovati. Kad im Space X upadne u konkurenciju i s teretnim raketama i raketama za prijevoz ljudi, naći će se u neobranom grožđu jer će im srušiti cijene lansiranja.

A Europa? ESA ionako nema neke velike planove za razvoj raketa s ljudskom posadom pa će se EU astronauti voziti gore s Amerima. U konačnici, možda kineski planovi za osvajanje Mjeseca potaknu ostale da se trznu i vrate u realnost. Mjesec je relativno bliska budućnost, Mars je preskupa priča i avantura koja neće donijeti niti dolara zarade u džep "osvajačima".
Naslov: Odg: Rusija i letovi na Mjesec
Autor: Acheron - 05.02.2016. u 12:50:28 sati
Kineski planovi ce se usporiti jer im je gospodarstvo pred krahom
Naslov: Odg: Rusija i letovi na Mjesec
Autor: Arkturus - 05.02.2016. u 13:47:29 sati
Uzalud. Nema danas onog što bi pokrenulo nekakvu utrku kako je pokrenuo Sputnjik.
Ravno tome bilo bi tek da netko lansira međuzvjezdanu sondu relativističkom brzinom prema Alfi. Onda bi svi znali da moraju odmah dostići tu tehnologiju. A put na Mjesec, pa čak ni put na Mars nisu nešto što što će stvoriti utrku kakva je bila. Zato i ide sporo i zato ćemo se još načekati.
A stvar je i u tome da nitko više nema potrebe tako riskirati. Sad treba dovesti ljude na Mjesec na siguran način. Nemjerljivo sigurniji od onog kaubojskog, što je enormno skupo.
Naslov: Odg: Rusija i letovi na Mjesec
Autor: Acheron - 05.02.2016. u 14:40:09 sati
zato držim fige Musku, on mi se čini dovoljno šašav za takvog nešto
Naslov: Odg: Rusija i letovi na Mjesec
Autor: 2001 - 05.02.2016. u 21:12:30 sati
ameri su bezidejni i zive na lovorikama (sto se tice mjeseca) bauljaju o marsu, asteroidima...ni sami nezju gdje bi sa sobom
evropljani su popusili sami sebi kada su ulupali pare u hermesa, tada je ljudski program otisao u bananu (uskoro ce im sierra sa slicnim raketoplanom pokazat kako se to radi bez "briselskog" razvodnjavanja i rasipanja)
rusi su izgubili utrku na mjesec, iako su sve druge dobili, njihov ljudski program imao je i ima smisla, no ni oni neznaju kamo bi a para nema
kinezi, smisljeno, oprezno, realno i kvalitetno pristupaju svemu pa i letu covjeka u svemir, (sjetimo se samo sta njihove letjelice rade a da se nitko tome nije niti dosjetio prije njih a kamoli nadao sta ce napraviti) drzim da su najrealniji za setnju po mjesecu

ostali (drzavne agencije) - nema ih niti u planovima za zuti tisak

privatnici....tuu se svasta radi, mislim da nismo ni svijesni koliko su privatnici otisli napred...danas jos uvijek nema onih spektakularnih rezultata, samo treba imati na umu da prije "breaking news" treba jako puno toga napraviti sto pocesto nije publicirano a vec je napravljeno

dakle; kinezi pod broj 1, privatnici pod broj 2

PS musk nije toliko "siguran" koliko se cini, njegova masinerija grabi naprijed ali "krila fronte" nisu sigurna, drze dok drze, kad (da, nazalost nikad u astronautici nije pitanje AKO vec KAD) se dogodi "proboj/nesreca" zastopirati ce cijelu masineriju svih privatnika na par godina

Naslov: Odg: Rusija i letovi na Mjesec
Autor: Bacač - 06.02.2016. u 00:58:02 sati
rusi su izgubili utrku na mjesec, iako su sve druge dobili, njihov ljudski program imao je i ima smisla, no ni oni neznaju kamo bi a para nema

Pa i ne baš. Izgubili su utrku za Mjesec, na Mars nisu uspjeli ništa sletjeti iako su dugo i puno puta pokušavali, nisu izašli iz unutarnjeg sunčevog sustava (istina nisu niti pokušali). Buran je probni let imao dosta iza Space Shuttlea, a baš i ne znam za neki ruski svemirski teleskop ili drugi satelit, a da radi neka znanstvena mjerenja.

Doduše moglo bi se reći da Rusi i Ameri nisu imali zajedničke ciljeve, jedni su slali sonde u svemir a drugi se više bazirali na zemljinu orbitu (Mir svemirska stanica).
Naslov: Odg: Rusija i letovi na Mjesec
Autor: 2001 - 06.02.2016. u 18:35:23 sati
Pa i ne baš..... na Mars nisu uspjeli ništa sletjeti iako su dugo i puno puta pokušavali..... Buran je probni let imao dosta iza Space Shuttlea, a baš i ne znam za neki ruski svemirski teleskop ili drugi satelit, a da radi neka znanstvena mjerenja.

ma pricamo o ljudima u svemiru!

off: mars: pa sletilo se na mars, steta sto onaj malecki rover-tenk sa "priduznim kablom" nije pozivio bar koji minut, mars i fobos su se pokazali kao tezak orah
zaboravljas seriju uspjesnih misija ka veneri i halleyevoj kometi..vega 1 i 2 bi i danas bile pravo malo cudo aeronautike...a za letjelice istrazivace, uuu grdno si neinformiran (nije sve u hablu, bilo ti sad maloprije sta danijel stavio prica npr o zvjezdarnici astron..., procitaj si malo)
Naslov: Odg: Rusija i letovi na Mjesec
Autor: Acheron - 06.02.2016. u 19:55:23 sati
Uspoređivati misije na Mars i Veneru je naivno.
Spuštanje na Veneru, unatoč tlaku i temperaturi, je puno lakše nego na Mars.
Dovoljno je samo ispaliti sondu na način da pogodi Veneru i dalje atmosfera riješi probleme.

Spuštanje na Mars je daleko zahtjevnije, zahtjeva kočenje raketnim motorima, padobrane, pažljivu izradu sonde, odabir lokacije slijetanja itd...

Vega 1 i 2 su čudo u okvirima Venere, ali dok su Sovjeti od tog planeta produžili do Halleyevog kometa, dotad su Voyageri izvodili gravitacijske praćke i obišli 4 planeta.

U ograničenjima Sovjetske tehnologije (ne znanja i volje, već tehnoloških mogućnosti) govori činjenica kako nikad nisu lansirali ništa dalje od Marsa. Jupiter, Saturn, Uran, Neptun... gdje su sovjetske sonde koje su proletjele kraj tih planeta ako su bili ravnopravni s Amerima.

Ruski (Sovjetski) let na Mjesec je također priča za sebe. Amerikanci od 32 lansiranja raketa iz obitelji Saturn imaju 31 uspješno i 1 poluuspješno lansiranje, a N1 je 4x skončala u plamenu. I dan danas im zakažu Protoni i Sojuzi, rakete koje proizvode već 50 godina i trebale bi biti rutina jer imaju loše upravljanje projektima (kontrolu kvalitete).

Volim Ruse, fascinira me ta država, ali si ne dopuštam da mi rusofilija zamuti moć rasuđivanja.
Naslov: Odg: Rusija i letovi na Mjesec
Autor: 2001 - 06.02.2016. u 21:51:13 sati
Uspoređivati misije na Mars i Veneru je naivno.

gdje su sovjetske sonde koje su proletjele kraj tih planeta ako su bili ravnopravni s Amerima.

Ruski (Sovjetski) let na Mjesec je također priča za sebe.

I dan danas im zakažu Protoni i Sojuzi, rakete koje proizvode već 50 godina i trebale bi biti rutina jer imaju loše upravljanje projektima (kontrolu kvalitete).

Volim Ruse, fascinira me ta država, ali si ne dopuštam da mi rusofilija zamuti moć rasuđivanja.

ach, da ti ponovim; pricamo o ljudima u svemiru, za slucaj da si predvidio pocetni post malog princa

naivno vjerujem da si sam sebi replicirao, obzirom da nisam primjetio kako je netko ista usporedjivao a posebice ne letove ka veneri ili marsu

i dan danas svima zakazuju rakete, to je normalan i proracunati tehnoloski rizik, hoce to tako (a slazem se da im je kontrola u banani (pitanje je sto je sve iza zakazivanja pojedinih misija!) uostalom, procitaj par mojih clanaka o tome sta sam zadnje pisao

nemoj se opterecivati ni rusijom ni rusofilijom, lakse se razmislja