AstroForum

[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] => IZRADA I MODIFIKACIJA ASTRONOMSKIH INSTRUMENATA => Autor teme: m a r k o - 23.07.2016. u 19:48:23 sati

Naslov: Dnevnik jednog zrcala
Autor: m a r k o - 23.07.2016. u 19:48:23 sati
Počelo je ovako: http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=12011.msg264937#msg264937 (http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=12011.msg264937#msg264937)

Udubljivanje stakla je išlo... khm, skokovito, što zbog matematike i pretvorbe inča u milimetre što zbog napretka u tehnici. Više puta sam iz očitanja sferometra krivo računao udubljenje a onda kad je matematika legla onda je zrcalo naglo propalo, 0.8mm u pola sata. Izvještio sam se sa radom sa utegom i naglo sam iskopao dosta više nego što sam trebao.

Naslov: Odg: Dnevnik jednog zrcala
Autor: m a r k o - 23.07.2016. u 20:00:29 sati
Zatim sam krenuo u izradu matrice za daljnje brušenje. Koristio sam zubar ski gips koji služi za izradu modela. Oko zrcala sam napravio branu a na udubljenu površinu zrcala i unutar ruba brane stavio najlon. Pločice koje služe za brušenje postavio sam na dno i onda radost i veselje.

Iako sam pročitao upute više puta nije lako si predočiti što znači 45 sekundi od sipanja vode u prah do izlijevanja gipsa u kalup i još minuta do početka naglog stvrdnjavanja. Proces je jako brz i u žurbi nisam baš uspio najbolje u iziljevanju...
Naslov: Odg: Dnevnik jednog zrcala
Autor: m a r k o - 23.07.2016. u 20:10:55 sati
No ipak je matrica ispala upotrebljiva a sami gips se pokazao superiornim materijalom jednom kada se savlada tehnika.

Nakon obrade matrice označio sam i zrcalo i matricu da mogu vidjeti da li se ravnomjerno troše. Zrcalo je ostalo malo dublje u sredini a matrica dosta nepravilna, da li će to biti problem kasnije ostaje tek vidjeti.

I na kraju neizostavna pomagala za izradu zrcala: sferometar i sprej za komarce :zubo:
Naslov: Odg: Dnevnik jednog zrcala
Autor: m a r k o - 31.07.2016. u 14:54:41 sati
Možda će ovo više biti tjednik jednog zrcala :)

Do sada sam prešao na frakciju 180, našao da sferometar zaista daje kriva očitanja, izlio gips za matricu za poliranje i otopio i oblikovao smolu na njoj, spakirao sve, uključio alarm i krenuo na more.

Pločice na matrici za brušenje su ispale dosta neravne tako da sporo dolaze u kontakt sa zrcalom, recept sa zubarskim gipsom ide tako da se zrcalo namaže sa masnoćom, polože pločice direktno na zrcalo i sve zalije sa gipsom kako je. Kad se gips počne grijati i prestane biti tekuć, par minuta posije početka miješanja, zakrene se i odvoji sa zrcala. Ja sam bio štedljiv pa umjesto mozaik pločica tvornički povezanih mrežicom u pravilne razmake sam iskidao pločice i zalijepio ih da se ne miču a još sam stavio i najlon  između zrcala i pločica i previsoku branu na rub. Matrica je ispala neuredna i malo me strah da se grubi prah ne zavuče u udubine od nastale od gužvanja najlona ali se gips pokazao jako izdržljivim na vodu i ispiranja pa se nadam da neće biti problema.

Brušenje sa matricom sam zato počeo odmah sa frakcijom praha 180 a ne 80 kao kod početnog udubljivanja. Tako treba više vremena da se ostvari dobar kontakt između pločica i sada sferne plohe zrcala ali i više vremena za korekciju udubljenja tj. žarišne duljine.

Tu me je izdao satni mikrometar kojeg sam upotrijebio za sferometar i konačno sam ga otpisao. Na kraju sam kupio mikrometarski vijak i ravnalo i dobio točno mjerenje udubljenja, koje se računski poklapa sa mjerenjem žarišne duljine fokusiranjem Sunca na priručnoj dasci i zaslonu.

Neplanirano dodatno udubljivanje odužilo je napredak a jednolično brušenje sam kratio sa izradom matrice za poliranje.
Naslov: Odg: Dnevnik jednog zrcala
Autor: m a r k o - 31.07.2016. u 15:11:09 sati
Izlio sam drugi disk od gipsa i krenuo u izradu matrice. Uobičajeni postupak je zagrijavanje smole koja služi za poliranje na električnom rešou (kuhalu) i izlijevanje na nosač.

Ja sam se dosjetio koristiti električarski fen za vrući zrak (služi za skupljanje termobužira - cjevčica za izolaciju žica i kabela, koje se skupljaju na toplini). Sam postupak je prošao vrlo glatko i bez problema i dalje sam postupao po uputama.

Na gipsanom nosaču izvana zalivenom u epoksidnu smolu sam zalijepio branu od žute malerske krep trake, na sredinu stavio komade smole i počeo puhati vrući zrak po njima. Brzo se stekne osjećaj kada je zrak prevruć pa smola počne vriti i dimiti se ili kad je fen predaleko pa sporo ide.

Nakon što je smola po mojoj procjeni dovoljno omekšala i razlila se prestao sam sa puhanjem i počeo provjeravati viskoznost smole. Cilj je da se ne razlije preko ruba a da je dovoljno mekana da se može formirati po obliku udubljenju u zrcalu. Brzo sam odlijepio krep traku i nasapunanim prstima pomalo gurao smolu prema sredini. Smola i cijeli nosač je u ovom trenutku zagrijana do mogućnosti opeklina ako se zalijepi za prste tako da puno sapuna i brzi pokreti. 

Udube se kanali da zrak može van i pritisne nasapunano zrcalo da bi se smola oblikovala. Kad se kanali popune skine se zrcalo i naprave novi, tako dok cijela površina ne poprimi oblik zrcala.

Napravio sam malo veću matricu kako se ne bi pojavio spušen rub zrcala zbog poliranja alatom manjim od promjera stakla. Smola je gradacije 28° što znači da je optimalna temperatura korištenja oko 25°C.

Inače smolu i prahove za brušenje sam naručio internetom od poznatog brusača zrcala Stathisa Kafalisa.

Za upute izrade zrcala pak čitam stranicu Mela Bartelsa koji mi najviše odgovara stilom pisanja, detaljima koje spominje i pristupom izradi i testiranju.

Za sad ovoliko i bez slika.
Naslov: Odg: Dnevnik jednog zrcala
Autor: stipe - 31.07.2016. u 18:38:15 sati
Ma nevalja to nista :zubo:
Naslov: Odg: Dnevnik jednog zrcala
Autor: dag - 02.08.2016. u 01:31:41 sati
Svidja mi se opis procesa, nastavi! :-)
Naslov: Odg: Dnevnik jednog zrcala
Autor: davor - 07.08.2016. u 11:46:43 sati
Izuzetno zanimljivo!  [71*
Naslov: Odg: Dnevnik jednog zrcala
Autor: m a r k o - 11.08.2016. u 22:45:30 sati
Završio sam fino brušenje i prešao na poliranje i optičke testove. Koristio sam pragove od najgrubljeg prema finijima građani je 80 i 180 silicij karbid te 25 mikrona i 9 mikrona aluminij oksid. Na kraju sam našao još jednu grešku pri očitanju udubljenja i završio na 1,3 m žarišne duljine testom fokusiranja Sunca na zaslon.

Brušenje finim prahovima je teklo glatko tek uz koju ogrebotinu pri 9 mikrona koja bi u sljedećoj rundi nestala, sve dok nisam postao dovoljno oprezan da se više ne pojavljuju. Svo brušenje je išlo zrcalom iznad matrice, da bi se pomalo skraćivao fokus. Odlučio sam biti zadovoljan nešto većom žarišnom duljinom i ne trošiti vrijeme na vraćanje na gradaciju 180.

Matrica je preživjela transport do mora u užarenom autu i bez  teškoća se prilagodila drugačijem udubljenju zrcala, barem sam to mislio. Slijede slike matrica nakon kraja finog brušenja i druge na početku poliranja.
Naslov: Odg: Dnevnik jednog zrcala
Autor: m a r k o - 11.08.2016. u 22:49:50 sati
Testiram pomoću Ronchi rešetke, koristim svjetlo od blica mobitela i njegovu kameru. Sada samo slike, opisi poslije.
Naslov: Odg: Dnevnik jednog zrcala
Autor: m a r k o - 11.08.2016. u 22:50:48 sati
I današnje, 30 min poliranja kasnije