AstroForum

[- ASTRONOMIJA -] => ASTRONOMSKA BRBLJAONICA => Autor teme: Danijel - 23.01.2017. u 09:57:50 sati

Naslov: Slučaj Planetarij
Autor: Danijel - 23.01.2017. u 09:57:50 sati
Nešto se događa u Tehničkom muzeju nakon što je Ante otišao u mirovinu. Što mislite o tome? (http://www.zvjezdarnica.com/astronomija/osvrt/teski-udar-na-astronomiju-u-hrvatskoj/2534) Imate li kakvih informacija više? :111:
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Acheron - 23.01.2017. u 10:26:45 sati
Nikad nisam upoznao Zvonimira Drvara tako ne bi bilo fer donositi neki sud unaprijed.
U metode izbora kandidata ne ulazim, vjerojatno nisu transparentne kao i u većini slučajeva kod zapošljavanja u državnoj službi.

Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Miro1 - 23.01.2017. u 10:46:06 sati
Ne znam tko je taj gosp. Drvar tako da je teško reći kakve su mu kompetencije. Ali trebalo bi vidjeti da li je možda u natječaju negdje sitnim slovima pisalo da je i neka članska iskaznica potrebna. Mogla bi ovo biti tipično balkanska posla.

Ovdje se spominje neki Zvonimir Drvar mag. geologije. Jel to taj? Vidim da je držao neka predavanja.

http://www.zvjezdarnica.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=435&lang=english

Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Mali princ - 23.01.2017. u 12:04:47 sati
Halo dragi astronomi!  Iznenadio sam se kad su mi javili jutros. Baš sam nočas došao sa cijelonoćnog putovanja i jave mi vijest o tekstu u Zvjezdarnici. Nitko mene ništa nije pitao u vezi toga. Naš Marino napisao je članak a da me ništa nije pitao. Znači, informacija samo s jedne strane. Piše se o volonterskom radu u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla". Kolega Ogren je sve odradio u okviru svog radnog vremena. I dobro znam da u okviru svog radnog vremna on nije bio preopterećen. Samo Ogren je htio da bude više plaćen kad zamijeni kolegu u planetariju. Ali mjesto voditelja u muzeju nije neko rukovodeće mjesto pa da se može isplatiti veća naknada za te sate. Zbog svog tvrdoglavog ponašanja Oren Variola izgubio je povjerenje osoblja u Tehničkom muzeju. Kad je to shvatio, prije godinu i pol dana odlučio je da više neće raditi u planetariju. Dakle, zadnjih godinu i pol dana nije radio u planetariju. Bio sam na godišnjem odmoru pretprošlog ljeta kad sam saznao da mi nema zamjene pa sam odmah došao raditi. Kolega me je razočarao. Tako nešto pogotovo ne bi smio napraviti neko tko tako poznaje i voli astronomiju i tko je entuzijast. Nanosi štetu Tehničkom muzeju. Ne želim uopće više diskutirati o ovom problemu. Diskusija će samo nanijeti štetu jer je počela zbog krivo iznesenih zaključaka. Svojim tekstom Marino nehotice nanosi štetu našoj astronomiji.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Arkturus - 23.01.2017. u 13:08:48 sati
Članak koji je Marino napisao kad je saznao što se događa vrlo je potreban da se raščiste neke stvari.
Sve je apsolutno ispravno i čudi me ovakvo nezahvalno ponašanje kolege pa moram reagirati.
Posao u planetariju nikad nije bio u opisu mog radnog mjesta, štoviše prilikom zapošljavanja pitao sam hoću li biti zamjenik voditelja planetarija i rečeno mi je da nemam ništa s time nego da sam vodič. Ja sam ipak obavljao vodstva u planetariju kad god je to Anti trebalo i deset godina sam uskakao u svakoj zgodi, bilo da je on na godišnjem, bilo da mu treba vikend, bilo da ide snimati emisije na radiju ili televiziji. To nisam morao raditi. To je bilo volonterski - neplaćeno.
Posao voditelja planetarija je posao koji se različito plaća. Posao VSS kojeg je Ante obavljao iako nije stekao VSS. Poznavajući njegovu stručnost nitko nije imao ništa protiv toga. Ni ja nisam imao. Uz to meni u muzeju nikad nisu priznali moju VSS nego i dalje obavljam poslove VŠS pa prema tomu zapravo i nisam zakonski smio obavljati taj posao. Drugi kolege koji su radili na drugim poslovima osim svojega, bili su za to i plaćeni. U jednom slučaju čak je sudska odluka bila da se kolegi isplati naknada za posao koji je obavio, a koji nije bio njegov. Dakle to je nešto sasvim legalno i normalno.
Ogren Variola je poslao i upit računa li muzej na njega da ga se preraspodijeli na mjesto voditelja planetarija kad Ante Radonić ode u mirovinu, na što nije dobio niti odgovor. Bezobrazno je ignoriran. I tu se već vidjelo da se nešto 'kuha'. Da, kad je vidio da ga se ignorira tada je Ogren Variola odlučio da će voditi planetarij samo uz pravičnu naknadu. Niti u jednom trenutku to mu nitko nije ponudio, a da je to ponuđeno ne bi bilo problema jer je Ogren to i rekao. Potpuna neistina je da je Ogren Variola rekao da neće voditi planetarij. To nikad nije izjavio. Ako netko stekne određenu stručnu spremu zar nije prirodno i da želi raditi na poslovima te stručne spreme? Ako je to tvrdoglavo ponašanje onda sam kriv u potpunosti. Ali ja mislim da čovjek treba biti principjelan u nekim stavovima i boriti se za sebe.
Ja sam razočarao Antu Radonića? Zato što sam deset godina uskakao na njegov posao iako nisam morao? Pa kad sam vidio da to nitko ne cijeni odlučio kako sam naveo, onda nisam entuzijast i ne volim astronomiju?
Ali na kraju tu se i ne radi o ovakvim prepucavanjima nego o puno ozbiljnijem problemu. Planetarij bi trebao voditi netko ko zna i provjeren je u tomu. Netko ko je više od desetljeća bio u tomu.
I netko ko je pravi profesionalac trebao bi reći: da on je za taj posao, dajte mu taj posao, a ne isticat neka svoja neslaganja s ovim ili onim što nema veze s glavnim problemom.
A ne govoriti, ma dajte zaposlite nekog tko je od nedavno u astronomiji.
Tu se uopće ne radi o osobnim odnosima nego o interesu da se prezentira kvaliteta koju na kraju građani i traže i plaćaju.
Eto ja ne želim ratovati i svađati se, ali na ovo sam morao odgovoriti jer neke stvari smetaju i mene.
Tko nanosi štetu astronomiji procijenite.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Bobo - 23.01.2017. u 17:35:35 sati
Apsolutno podržavam da se zaposlenici adekvatno plate za posao kojeg obavljaju. S druge strane, također smatram da je za potrebe članka trebalo prvo pitati i Zvonimira prije nego se počne prozivati po forumu. Znamo da Marino nije "pravi" novinar, no u ovako delikatnoj situaciji trebalo jepokazati više profesionalnosti.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Danijel - 23.01.2017. u 17:41:25 sati
Meni to sve skupa "smrdi" na klasičnu hrvatsku priču "naparavi što sam ti rekao ili ima i drugih koji čekaju na taj posao". I sam sam iskusio takve situacije. Sada je došlo vrijeme da se to prelomi, ali preko čijih leđa? Kako god, nakon ovoga iznošenja "prljavog veša" stvari će biti jasnije pa ćemo znati valjda tko je tko, i tko je kakav. Dobar sam i s Antom i s Ogrenom, još pri tome nisam iz Zagreba pa nemam prilike osobno se s njima vidjeti i pratiti što se gdje događa tako da vjerojatno ima među vama onih koji su bolje upućeni u sve to. Žalosti me kad vidim ovakve stvari u našoj astronomiji. No, to je valjda tako moralo biti. Kada se problemi dulje vrijeme metu pod tepih, kad tad će početi izlaziti, a iz vlastitog iskustva, takav nered može izazvati veeeeeliki oblak prašine koji obično nanese štetu svim stranama. Nitko ne ostane čist. :278:
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: mrworf - 23.01.2017. u 17:56:24 sati
Može li se javiti autor ove stranice?

https://www.facebook.com/Ogren-Variola-1517757988474100/?fref=ts (https://www.facebook.com/Ogren-Variola-1517757988474100/?fref=ts)
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Bacač - 23.01.2017. u 18:07:38 sati
Upoznao sam Ogrena na PGSP 2014., na promatranju i kada je držao predavanje, bio sam na njegovom predavanju u Teslinom laboratoriju. Svi se slažemo da se radi o vrhunskom prezentatoru i čovjeku s velikim teorijskim i praktičnim znanjem koji bi sigurno bio dobar izbor za taj posao. Ali mislim da je tekst na portalu napisan pomalo pretenciozno...ne znamo ništa o Zvonimiru Drvaru a već ga se proglašava neadekvatnim i namještaljkom.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Danijel - 23.01.2017. u 18:26:07 sati
Može li se javiti autor ove stranice?

https://www.facebook.com/Ogren-Variola-1517757988474100/?fref=ts (https://www.facebook.com/Ogren-Variola-1517757988474100/?fref=ts)

Fotka i dio teksta su preuzeti odavde (http://www.zvjezdarnica.com/astronautika/svemirske-misije/prica-o-zvjezdarnici-na-internetu/156). :278:
Netko Ogrenu radi iza leđa...
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: mrworf - 23.01.2017. u 19:14:53 sati
Tko god da je napravio stranicu na fejsu mogao je imati muda se i potpisati. Osim toga to je još jedan od dokaza da se nešto protiv njega kuha s obzirom da nije istina što piše na toj stranici. Ogren kakvog ja poznajem je potpuna suprotnost od onoga što piše tamo.

Sent from my F5 using Tapatalk

Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Bacač - 23.01.2017. u 19:30:23 sati
Pa ne znam baš da ima veze s ovim jer je post star više od dvije godine.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Lagonda - 23.01.2017. u 20:26:00 sati
Super je kako pise da je Zvonimir "pokusao" voditi planetarij. Bobo je napisao da je trebalo cuti i Zvonimira. Sto bi bilo skroz u redu kad se idu piskarati ovakvi clanci. Kako znam obojicu, svima bi bilo najbolje da pitate Tehnicki zasto je odluka pala na Zvonimira. Jer je to uostalom odabir Tehnickog, posao, a ne neke bajkice. Ogren je jako dugo u astronomiji. Zvonimir sigurno puno manje. Koji je razlog odabira? Pitajte Tehnicki. Uzeti nekog za posao samo zato jer ima hobi dugo godina nije bas mudra odluka. Al vjerujem da bi bila zabavna.  :218:
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: ediglavas - 23.01.2017. u 20:35:22 sati
Ne sviđa mi se način na koji je g. Ante Radonjić ovo gore napisao.
Ako je Marino nešto pogriješio, mogao ga je ispraviti.
Umjesto toga iskoristio je prostor za napad na Ogrena. I to vrstu napada koja ne priliči slici koju imamo o njemu.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Danijel - 23.01.2017. u 21:17:42 sati
Da, kako rekoh:

...
Kada se problemi dulje vrijeme metu pod tepih, kad tad će početi izlaziti, a iz vlastitog iskustva, takav nered može izazvati veeeeeliki oblak prašine koji obično nanese štetu svim stranama. Nitko ne ostane čist. :278:
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: bojan - 23.01.2017. u 22:56:56 sati
Pa ne znam baš da ima veze s ovim jer je post star više od dvije godine.
Mozda neki stari racuni... pa je sad prilika da se poravnaju?

Astronomija je takodjer samo jos jedna ljudska aktivnost, i kao takva je podlozna svemu onom sto je puno vidljivije u, na primjer, politici...
Prezivjet cemo i to.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Acheron - 23.01.2017. u 23:53:15 sati
Na stranu zakulisne igre u TM, više me zasmetalo sljedeće:

Jako neprofesionalan, agresivan i propagandni (usudio bih se reći šund) članak se pojavio na Zvjezdarnici što joj ne ide na čast kao mjestu gdje se mogu naći provjerene informacije i kvalitetni članci. U njemu se imenom i prezimenom proziva osoba, Zvonimir, koja nije dobila priliku za iznijeti svoju obranu. Iznose se i tvrdnje za kojih nema dokaza već samo "rekla-kazala" i zaključci autora članka smatraju se a priori ispravnim. S obzirom kako sam autora ne prati glas velike vjerodostojnosti, cijela situacije je pomalo ironična. Osim toga, Zvjezdarnicu stavlja u nezgodan položaj jer je sam članak fina podloga za tužbu za klevetu protiv portala ili autora članka.

Članak bi trebalo preurediti, da se barem imena osoba koje nisu dobile glasa u članku ne navode, ili ukloniti sa Zvjezdarnice. Na možebitnu nepravdu se može na puno kulturniji način ukazati.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: galileo - 24.01.2017. u 00:25:50 sati
Po meni problem ne bi trebao uopće postojati.
Zašto ne bi bilo mjesta za dva voditelja planetarija?
U današnje doba jedna osoba ne posjeduje sve nužne kompetencije (stručnost) i poznavanje znanja iz prirodoslovlja današnjice. Pa ovo je 21. stoljeće i više nema „renesansnih umova“ koji mogu kvalitetno na razini govorne komunikacije posredovati svu širinu današnjih znanja o svemiru te prošlim-sadašnjim-budućim istraživanjima svemira pomoću svemirskih letjelica.

A tek planetarijski uređaj? Bez obzira što je Zeiss, on pripada tehnologiji polovice 20. stoljeća.
Koliko znam, bio je izložen na Zagrebačkom velesajmu 1965. zajedno s teleskopom Zeiss 130/1950mm. Taj teleskop zagrebačke Zvjezdarnice nedavno je zamijenjen računalno uptavljanim APO-teleskopom, proizvodom suvremene tehnologije.
Stari planetarijski projektor Zeiss „treba smjestiti kao eksponat u neki tehnički muzej“, a u kupolu planetarija Tehničkog muzeja treba staviti suvremeni digitalni planetarijski projektor, koji je prema postojećem kao „nebo i Zemlja“! 
I grad Rijeka već ima digitalni planetarij…

Evo kako su Česi s novcem iz EU-fondova (85%) u gradu Hradec Kralove proveli tranziciju svojeg starog planetarija sa Zeiss projektorom u digitalno doba 21. stoljeća. Izgradili su i novu vrlo dojmljivu i funkcionalnu zgradu digitalnog planetarija:
http://www.planethk.cz/fotogalerie.html#
http://www.planethk.cz/projekt.html

Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Danijel - 24.01.2017. u 01:19:55 sati
- Zvjezdarnica je otvorena za sve strane, ukaže li se prilika da se čuje i "druga strana", rado ću ju objaviti.
- U članku nema niti jedne uvrede, jer da ima, ne bih ga objavio.
- Članak nije objavljen samo na Zvjezdarnici, objavljen je i na drugim mjestima i to u potpuno istom obliku, od slova do slova.
- Zvjezdarnica jedino ima ilustracije koje nemaju drugi, iz razloga što su iste dio arhive članaka objavljivanih na Zvjezdarnici.
- Koliko ima istine, a koliko neistine, ja ne mogu znati jer nisam tamo bio u vrijeme tih događanja.
- Smatram da je Marino članak napisao u dobroj namjeri i da je znao o čemu piše. Čuo sam se s njime i znam da je obavio razgovore u Tehničkom muzeju i Uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba ako se dobro sjećam. Dakle, nije pisao na pamet.
- Svi imate pravo na svoje mišljenje.
- Smatrate li da imate točnije podatke, napišite članak i objavit ću vam ga.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: trekkie - 24.01.2017. u 09:16:14 sati
Ogren kakvog ja poznajem je potpuna suprotnost od onoga što piše tamo.

Baš to kaj veliš, ja kad sam naletio na stranicu sam ostao  :roll:
Ali danas svaka budala može napraviti fejk fejs  :111:
Eto prijavio sam stranicu u FB. :evil:
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: mrworf - 24.01.2017. u 09:24:49 sati
Baš to kaj veliš, ja kad sam naletio na stranicu sam ostao  :roll:
Ali danas svaka budala može napraviti fejk fejs  :111:
Eto prijavio sam stranicu u FB. :evil:
Također.

Sent from my F5 using Tapatalk

Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Danijel - 24.01.2017. u 09:32:20 sati
I ja sam ju prijavio jučer nakon što sam ju vidio. Mislim da znam čije je to maslo, no nemam dokaza pa...
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Human - 24.01.2017. u 10:21:40 sati
I ja sam ju prijavio jučer nakon što sam ju vidio. Mislim da znam čije je to maslo, no nemam dokaza pa...
Ja mislim da je to napravila neka tajna ljubomorna obožavateljica, tek toliko da se osveti radi neuzvraćene ljubavi.
Ali isto nemam dokaza, nažalost.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Catch22 - 24.01.2017. u 11:14:14 sati
Kolko sam razaznao, Ogren je već zaposlen u muzeju, a Zvonimir bude zamijenio Antu.
Znači: (2-1)+1=2 (ogren i Ante manje Ante plus Zvonimir je dva ko što je i bilo).
U čemu je problem?
Nek se Zvonimir zaposli (naš astronom makar ga ne poznajem) a Ogren (isto astronom) već ima posao, a interno nek dogovore tko će što radit.
Sve ostalo je kruha iznad pogače.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Catch22 - 24.01.2017. u 11:36:06 sati
I još nešto!
Da li je itko pomislio da uz Zvonimira - astronoma, muzej treba i Zvonimira - geologa?
Koji će (kao i Ogren) u radno vrijeme multitaskati bez naknade!
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: stipe - 24.01.2017. u 13:01:22 sati
Mi astronomi slovimo kao kreativniji, plemenitiji i daleko manje skloniji svadjama... ne bi bilo lijepo da se stvaraju sukobi. Sad je to x+y=z i tesko je ista reci kad se ne poznaje prava situacija tamo.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Human - 24.01.2017. u 16:41:14 sati
I još nešto!
Da li je itko pomislio da uz Zvonimira - astronoma, muzej treba i Zvonimira - geologa?
Koji će (kao i Ogren) u radno vrijeme multitaskati bez naknade!
Zvonimir - geolog,
Ogren - geograf.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Šegi - 24.01.2017. u 17:13:09 sati
Ja se slažem s Achom.
Da je ovo thread u kojem nekolicina ljudi iznosi svoje stavove -  to je OK. I da pritom druge upliću u priču - i to je OK, moguće da bi potaknutog na odgovor dobili novog člana foruma koji bi eventualno našim razmišljanjima doprinio nečim novim.

Ali da se članak koji upzorava na "Težak udar na Astronomiju u Hrvatskoj" pojavljuje na ovom forumu, a bez da su svi članovi ovog foruma koji se u njemu spominju upoznati s njegovim sadržajem, meni je neprihvatljivo. Uz najiskreniji respekt prema svim akterima članka, ne vidim kako će mjesto voditelja planetarija u Tehničkom Muzeju iole značajnije uticati na astronomiju u Hrvatskoj (amatersku, valjda se ne misli na profesionalce)... osim ako Zagreb ne smatrate Hrvatskom i pored toga unaprijed držite da će čovjek kojeg ne poznajete i o kome ne znate ništa taj posao raditi loše.

@Danijel: to što su "i drugi mediji" prenijeli članak, ne znači da te to oslobađa odgovornosti - ukoliko postoji, naravno.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: davor - 24.01.2017. u 18:09:55 sati
Kada je već postavljeno pitanje što mi mislimo o tome, moje je mišljenje kako ustinu nije na našem forumu da sudimo o kadrovskim pitanjima TMa. Niti sam zadužen, niti poznajem problematiku. Jedan kandidat je naš član i cijenim njegovu prezentacijsku vještinu, o drugom  ne znam ništa.  Ono što nam uistinu nije potrebno su širenje tenzija i zle krvi.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Danijel - 24.01.2017. u 19:23:07 sati
Članak je napisan tako kako je napisan. Da sam ja istraživao tu temu, napisao bih ga drugačije. No, u članku nema uvreda, Marino je dao svoje mišljenje i viđenje svega toga, obavio je razgovore i napisao članak. Najviše je pisao o Ogrenu jer se o njemu puno toga zna. Kakav je način zapošljavanja novih kadrova u tehničkom muzeju i sve oko toga, niti znam, niti me je briga. Tko kome zapovijeda, tko je kome podređen, tko se kome mora javljati za prekovremene, zamjene i slično, nemam pojma. Naslov je možda malo pretenciozan, no Marino je smatrao da je takav dobar (ja ipak nisam mogao izdržati i na kraju naslova sam dodao upitnik).

Na forumu su izašle nekakve stvari o međusobnim odnosima o kojima nitko od nas nije mogao ni slutiti. Jednako sam iznenađen (neugodno) kao i ostali. To je izazvalo svakakve reakcije. Što će na kraju biti s cijelom pričom, vidjet će se kada bude imenovan novi voditelj Planetarija. Tko će to biti, ja zaista ne znam. Za Zvonimira Drvara prvi sam puta čuo u ovoj priči i o njemu ne znam ni tko je, ni kakav je. Ako on bude vodio Planetarij, nadam se da će ga dobro voditi kao što ga je vodio i Ante. To nije nimalo lagan posao. Ako ga Ogren bude vodio, mislim da je o tome već sve rečeno.

Što se odgovornosti tiče, već sam napisao, rado ću objaviti i drugu stranu priče. Ne bježim od toga, štoviše, volio bih da se te stvari razjasne i ne namjeravam bilo kome uskraćivati pravo da kaže svoju stranu viđenja. Istina je obično uvijek negdje u sredini. Pa kada sam se već "otvorio", reći ću da mi je neugodno jer ne znam kako bih se sada postavio u cijeloj toj situaciji. Cijela ta priča nas polarizira, kao da nas tjera da se opredijelimo za jednu ili drugu stranu. Hoćemo li stati iza Ogrena ili iza Zvonimira? Ima li tu smisla opredjeljivati se? Ključ svega nalazi se u rukama gospođe Franulić i ona će na kraju "presuditi". A mi se možemo samo slikati, što bi se reklo. Nas ionako nitko ništa neće pitati, a i zašto bi.

Da li je trebalo objaviti taj članak? Osobno mislim da je. Otkrio nam je puno toga, kako direktno, tako i indirektno. Da li je dobro napisan? Tu mislim da ste rekli svoja mišljenja vrlo jasno. Može vam se sviđati i ne mora. No, Marino je napravio teži dio posla. Kako je tema vrlo osjetljiva, potrudio se dobiti informacije od odgovornih iz svih relevantnih službenih izvora koji su uključeni u to. Svjestan je "pipljavosti" te teme pa se potrudio doći do odgovora od onih koji ih službeno i imaju. Ono što je dobio kao odgovor je objavio. Vjerojatno je trebao napraviti i dodatni napor pa pokušati doći i do Zvonimira. Tu zbilja ne znam je li pokušao ili nije, no o njemu nije napisao ništa uvredljivo.

Njegov stil pisanja je takav kakav je, nekima se sviđa, nekima ne. Mislim da je o tome bespredmetno razglabati. To je ona "crta" po kojoj se prepoznaju autori tekstova, kao što svatko od nas ima neki svoj naglasak dok priča, poštapalicu, rječcu ili kako god to nazvali. To je njegov stil pisanja, on je takav i ne možemo ga promijeniti. Barem ga ja ne mogu niti želim "preodgajati". Mislim da je prežilav za mene. Eto, ne znam što bih vam još napisao. Volio bih da sam u Zagrebu pa da budem bliže mjestima događanja, ne samo zbog ovakvih crnih situacija, nego više zbog onih koje su mi draže, da se mogu više uživo družiti s vama, ići na različita predavanja, u Planetarij, na zagrebačku Zvjezdarnicu i slično. Tada bih nekog vraga i ja saznao o "tračevima" i bio u tijeku, a ne ovako, na ovaj način. Svi smo mi na kraju krajeva ljudi sa svim vrlinama i manama. Ne želim se zbog toga poprijeko gledati niti s kime, najmanje s Antom ili Ogrenom. Obojicu ih vrlo cijenim, a to što oni imaju između sebe, oni će to i riješiti. Ili neće. Ja tu ništa ne mogu napraviti. Osim ponuditi mjesto na Zvjezdarnici da kažu što imaju. I to je nešto.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Lagonda - 24.01.2017. u 21:05:25 sati
Znaci da autor napise "picka mu materina" to bi bila "crta" autora? Hm. Vrlo zanimljivo...
A spominjati njemu nepoznatog covjeka u njemu nepoznatoj situaciji u ulozi "uhljebljivanja i losijeg kandidata" je vrlo hrabro za jednog nadasve kvalitetnog autora koji ima Zvjezdarnicu.
O tome se spominje. Danijel mislim da nisi objektivan u ovome. Jer za spomenuto ti je ok, a za nepoznato te bas briga. I to je vrlo zanimljivo. Dobar autor bi to isto morao znati jer medalja ima dva lica. A ti kao vlasnik ove divne stranice moras biti malo i diplomata. A ne opravdavati autora jer je to "njegovo" a od nepoznatog se ogradjivati. To nije odlika kvalitetnog pristupa ovakvim temama.
Ovu temu treba zakljucati. Cemu uopce raspravljati o odluci neke firme kog ce zaposliti i zasto? A nitko ne zna koji su im kriteriji.
Btw, koliko ljudi ovdje pozna obojicu?
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: lonewolf21 - 24.01.2017. u 21:41:30 sati
O gospodinu Zvonimiru kojeg se spominje a o kojem većina nas nezna ništa nešto podataka ima na njegovom blogu.  :sesir:

http://zvonimirdrvar.blogspot.hr/
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Danijel - 24.01.2017. u 22:22:14 sati
Pa zato sam i napisao da bih volio objaviti i drugu stranu priče, ako je ima. Otkuda ja znam što se tamo događa? Tema je takva da je digla prašinu baš kao i svaka koja nas se na neki način tiče. Sjetite se Dorianovog štrajka glađu na Malom Lošinju. :shock: Ispada da ne smijemo pisati ni o čemu takvome jer uvijek diramo u nekakvo osinje gnijezdo. Kako god napišeš, uvijek će biti onih kojima neće biti pravo i neće im se sviđati kako je napisano. :111: I da, "pička mu materina" je osobina mnogih autora, na ovaj ili onaj način. Sada ću opet zvučati pristrano, no Marino je autor koji mi redovito šalje svoje članke. Na Zvjezdarnici njegovih članaka ima objavljeno ravno 1330 (http://www.zvjezdarnica.com/0/0/1/kronoloski-prikaz-clanaka/TWFyaW5vIFR1bXBpxIc=). Svakakvih. Neki vam se sviđaju, neki ne. Što bih ja sada s njime trebao napraviti? Smatrate li da možete ili znate bolje, pošaljite mi svoje. Evo, pozivam vas da napišete članak o ovoj temi sa svoje točke gledišta. Prepucavanje ovdje nije produktivno. Ako Marino nije napisao intervju sa Zvonimirom, napravite ga vi koji ga poznajete. Neka kaže što ima, objavit ću ga bez problema. Ne znam što bih još mogao reći pa da svima bude pravo. Ako želite da se ova tema zaključa, zaključat ćemo ju, ni to nije nikakav problem.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Bacač - 24.01.2017. u 23:20:21 sati
Smatrate li da možete ili znate bolje, pošaljite mi svoje. Evo, pozivam vas da napišete članak o ovoj temi sa svoje točke gledišta.

Onda će Zvjezdarnica postati podvojena ličnost. Jedan autor optužuje drugog autora na istom portalu. :259: Možda je jednostavno riječ o nedostatku objektivnosti. Svi smo mi dosta sentimentalni kada se radi o astronomiji i često se donose neki ishitreni zaključci a takvi su i tekstovi i rasprava. I ovaj je slučaj tako počeo, takav je bio i slučaj s tim štrajkom glađu koliko se sjećam.

Kada malo odvrtim film mislim da je Zvonimir Drvar ova osoba: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009829597163&fref=ts Među zajedničkim prijateljima su mi Ante Radonić i jedna cura iz Splita-sudjelovala je na MM 2015.
Mislim da je on zajedno s još jednim čovjekom bio na zagrebačkoj zvjezdarnici negdje pred prošlu Novu, kada smo ja i cura bili u posjeti. Naravno bio je mrak pa ne mogu baš biti 100% siguran.
Ako može netko potvrditi, možda se s čovjekom može stupiti u kontakt.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Acheron - 24.01.2017. u 23:26:24 sati
Vozi bicikl, ne može bit loš čovjek :zubo:
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: bojan - 24.01.2017. u 23:49:22 sati
Vozi bicikl, ne može bit loš čovjek :zubo:

Nije isao u XV nego u V Gimnaziju...  :287:
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: 2001 - 25.01.2017. u 07:41:50 sati
Tema je od interesa za astronomiju u RH i od interesa za javnost.

U clanku niti na jedan nacin niti jednom rijecju nije spomenuto "uhljebljivanje ili pogodovanje", to sto tako nesto netko moze iscitati iz teksta govori o nacinu razmisljanja onog tko to napise (da, imati misljenje je ok, uostalom to je ustavna kategorija, zajamcena sloboda misljenja i izrazavanja misljenja - meni osobno moze predmet/tema "A" biti ok a lagondi ili achu to moze biti "fuj" jer im je "B" ok, tu se slazemo, tu nema niceg spornog)

Pohvalio sam neosporan, izuzetan doprinos i vaznost TMNT na podrucju popularizacije i edukacije javnosti u RH, moze segi izrazit misljenje da zagreb je ili nije hrvatska ALI u planetarij godisnje dolazi desetke tisuca ljudi iz cijele hrvatske, skolske ekskurzije iz svih krajeva Domovine u velikom broju..Ljudima (posebice mladima) ulazak u svijet "pod kupolom" je cesto prvi doticaj sa zvijezdama, tajnama neba, zanimljivostima nebeskih objekata i pojava.. a nacin, vjestine i znanje koje im u tom trenutku prenosi osoba koji vodi pricu pod kupolom planetarijuma nesto je sto im na ovaj ili onaj nacin obiljezava zivot

Radonic je osoba od mog izuzetnog postovanja, nemali broj puta kad smo se culi, dopisivali, vidjeli...pricali smo o stvarima iz sfere astronomije i astronautike i Ante dobro zna koliko cijenim njega osobno, njegovo znanje i njegov rad...u ovom clanku "titulirao" sam ka kao pravu, svjetlu ikonu, legendu u podrucju kojime se bavi
On nije predmet ovog clanka vec je spomenut kao markantna, znacajna i kvalitetna osoba koja je vec davno zasluzila i dobila svoje mjesto u popularizaciji i promociji znanosti i tehnike

U clanku su iznjete informacije dostupne u vrijeme njegova pisanja, o stilu pisanja autora kako za ovaj tako i za bilo koji drugi clanak od tisuca i tisuca njih koje sam napisao moze svatko imati svoj sud, nekome se ne svidja, vecini se svidja upravo zato jer ima "osobni pecat autora" i to smatram vrijednoscu (to je ista situacija kao da kazes bajaga je klinac od pjevaca a meni i ekipi na koncertu se on bas dopada..) u prvom slucaju kad se vidi tko je autor clanka moze se isti preskocit

Od aktera u clanku tu se nalaze Grad Zagreb, TMNT, ogren i zvonimir, NITKO od njih tu nije favoriziran niti zakinut niti je clanak neprofesionalan u tom smislu. Da sam trazio i dobio misljenje i izjavu samo od jednog i publicirao ju, a da pri tome nisam to isto napravio i od drugih aktera onda bi clanak mogao biti okarakteriziran da je iznio samo jednu a ne i drugu stranu price. I to se moze raditi i radi se u novinarstvu. Clanak se je iznio informacije dostupne u vrijeme pisanja.

Nisam vidio da je itko argumentirano demantirao ijedan navod u clanku. Moguce :) i zato jer su iznesene cinjenice kao takve. Istina, vidio sam zamjene teza pa (neda mi se citirat svakog forumasa ponaosob, ionako ce svi skontat tko je sto rekao i sto se na koga odnosi) u stilu „nepoznam zvonimira te nemogu iznjet svoje misljenje“ ALI poznas ogrena pa opet nisi iznio svoje misljenje..

Slozili smo se da ogrena poznamo i da zvonimira ne poznamo. Napisano je sto se o ogrenu zna kao i ono sto se zna (odnosno nezna) o zvonimiru. Puko iznosenje cinjenica.

Vidim da se jadanic uhvatio teme sta se imamo petljat u poslovanje privatne firme (odnosi se na TMNT) te da o radnom mjestu nasljednika „malog princa“ odlucuje institucija. Mislim da nismo toliko naivni da neznamo kako stvar stoji pa cu za svaki slucaj pojasniti.

Cisto za informaciju; TMNT nije privatna firma pa da mozes raditi sto hoces, istina nemozes to bas tako ni u privatnoj firmi al to je neka druga tema.


Tijekom prvog radnog dana nakon vikenda prikupljene su i slijedece informacije;
Grad zagreb (Ured za obrazovanje, sport...) je na trazenje ravnateljice TMNT nakon radoniceva odlaska u mirovinu dao suglasnost, dozvolu da se za radno mjesto voditelja planetarija raspise natjecaj i tu je Grad zavrsio svoj dio posla.

Drugi dio posla nacinjen je od strane TMNT. Raspisan je natjecaj, javila su se dva kandidata. Oba su kandidata zadovoljila sve formalne uvjete, pisali su motivacijsko pismo u uredu ravnateljice, pisali su esej, bili su na razgovoru... Zahvaljujuci svojem DISKRECIJSKOM PRAVU (ovo necu pojasnjavat) ravnateljica je odlucila da je kandidat YX bolji od kandidata WQ. Odnosno, mi nikada necemo saznati zasto je to tako. Nema rijesenja za izracun vrijednosti x u naizgled jednostavnoj matematickoj  2+2+2+x=9. Dakle, da o izboru kandidata odluceno je od strane jedne osobe na temelju zakljucaka koje ta ista osoba donjela. To nije protupravna radnja! Rekoh da ne namjeravam objasnjavat diskreciono pravo, za to imate google.

Moguce da u nekom narednom vremenu napisem jos jedan clanak o ovoj tematici u kojem cu profesionalno navesti izjave SVIH aktera (isto kao sto je aktualan clanak profesionalno odradjen na temelju informacija i BEZ favoriziranja i navodjenja jedne naustrb druge, trece ili cetvrte strane) no to je moja stvar, moja zelja i moja odluka hocu li ili ne to napraviti, odnosno imati volje, zelje i vremena. Ima jos pismenih ljudi i svatko o tome kao i o bilo cemu drugome moze pisati i objaviti clanak.

Da se ne pravimo grbavi, necu ulazit u dubinu price, ogrena poznam kao i svi vi, zvonimira ne poznam (tu necu spominjat poznamo li svi mi ili neki od nas zvonimira). Naveo sam sto je poznato o ogrenu a sto o zvonimiru. Ni jednog ni drugog nisam omalovazavao vec su iznjete cinjenice (jesam li to vec jednom napisao u ovom posu?!).

I za kraj. Zamislimo sljedecu situaciju da je npr opcina visnjan ili grad pula vlasnik tamosnjih zvjezdarnica. Da se za radno mjesto voditelja tih institucija na natjecaj jave korado odnosno šegi za koga biste „glasali“. Za korada i segona ili za nekog tko je tek usao u svijet gdje su oni poznati i priznati majstori svog zanata? Osobno u takvoj situaciji „glasao“ bih za korada i segona!

I to potpuno neovisno jesam li sa tim ljudima na osobnoj razini u dobrim ili mozda i ne bas dobrim odnosima JER rijec je o tome da svoj posao odradjuju kako treba!

Obzirom su u ovom postu spominjane i „picke materine“ dozvolit cu si i ja nesto osobno za zadnju recenicu, jer je clanak umjesto da bude izvor informacija i rasprave o sustini teme dijelom presao na „moj lik i djelo“. Bez obzira na podmetanja (to je sve ljudski i u naravi ok jer se svi mi ipak i pozdravimo i raspricamo kad se nadjemo uzivo, nitko od nikog ne bjezi i svi su nasi susreti ugodni i lijepi) i podjebavanja ja i ovdje i svugdje pohvalim i podrzim svakoga a obrnuto i nasm bas primjetio taj „modus vivendi“.

Komentar(i) su ispali duzi od clanka, sve sto je ovdje napisano stoji i u clanku ali eto.... Uostalom, cini mi se da je Edi sve rekao u srednjoj recenici njegova posta. Dragi prijatelji (ne ne ovo nije sarkazam vec iz glave i srca napisano bez obzira na razlicitost i razmimoilazenje u misljenjima i stavovima) tipkovnicu pod prste, nalupat jagodice prstiju (ruku, nogu – nebitno :) ) ime i prezime ispod naslova vaseg clanka i emailom prema danijelu ili nekoj drugoj redakciji.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Lagonda - 25.01.2017. u 10:17:11 sati
Sve pet, ali privatna firma ili TM, ista prica. Uvijek netko odlucuje. Ja samo govorim da ti kao autor clanka zaista nisi potegnuo sve pa da cujes i drugu stranu. Iako ti kazes da je to sve samo ono sto je bilo "dostupno". S tim se ne bih bas slozio. Ne branim Zvonimira. Niti odluku TM. Ogren ima debelo znanje. U to sam uvjeren jako. Ali mi laprdamo o odluci TM samo i iskljucivo jer znamo da Ogi tamo radi jako dugo i da zna zvijezde. Da li itko misli da je to jedini uvjet za zaposljavanje?
Drugo, Ogi vec radi u TM. Dakle, razlog moze biti da premjestanjem ne bi dobili novog covjeka. Ovako su dobili jos jednog. Zaposlili puno mladjeg. Mozda su dobili osobu koja zna pricati strani jezik. Jel netko i na to pomislio? TM zna Ogija vec duze vrijeme. Valjda je svima jasno njegov odnos prema TM znaju samo on i TM. I ako on njima ne odgovara za vodjenje kupolice, tko smo mi da sudimo? Moze biti sto razloga za zaposljavanje novog covjeka. Nove radne snage. Samo sto mislim da se Ogiju to ne svidja.
Jucer sam Ogiju rekel da ovakvi poluclanci ne koriste ni njemu, ni TM niti ikome. Tim vise jer je dosta nepoznanica. A isto tako mislim da odnos Ante-Ogi moraju srediti unutar firme kao kolege. Nikako ovdje. Jer to samo potegne komentare ostalih i sve ode u klinac.
Zao mi je sto se ovo diskutira samo kad je rijec o nekim nasim ljudima. A ni onda nije uvijek sve cvijece. Vrijeme ce pokazati jel odluka TM-a bila dobra ili losa. Uostalom, ni prva ni zadnja firma koja je zaposlila mladjeg, manje iskusnog. Da li nas to treba cuditi? Pa nitko od nas onda ne bi imal posel.  :218:
Jer zapanjujuce je da i ja saznam neke stvari u zadnje vrijeme prije ovdje nego uzivo. A nisam jedini. Hm...  :219:

Trebamo svi ici na neku pivu. I nek svatko donese  :cslj: i da se onda pojedemo C i gadjamo se sa LJ.  :215:
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Acheron - 25.01.2017. u 10:55:34 sati
Na tragu Alanovog posta sjetio sam se svojih iskustava rada u državnoj upravi.
Tamo je očuvanje broja radnih mjesta najviši cilj. Kada netko ide u penziju odmah se gura drugu osobu na mjesto te kako se nebi radila nova klasifikacija radnih mjesta i pokazalo se da ima pozicija koje nisu nepotrebne. To se očito dogodilo u TM.

A što se tiče Ogrena, bio je prije mjesec dana kod mene u Teleskop centru i baš smo pričali na temu planetarija. Za mene je bilo prirodno da on naslijedi tu poziciju. Znam da ima znanje, znam da je radio već taj posao i mislim da nitko od nas ne bih imao prigovor da on postane voditelj planetarija. Ali! Zvonimira se u članku opisalo kao neiskusnim, prozvalo ga se kao osobu kojoj tamo nije mjesto. Ne znam tog čovjeka, nisam bio ni na jednom njegovom predavanju niti sam ga sreo ikad i razmjenio te riječi. Protivno bi bilo mojim načelima reći da on ne valja kada ga ne znam. Možda tebi Marino je to ok, ali 100 ljudi 100 čudi.

Na kraju, u želji da se pomogne prijatelju napisan je taj nesretni članak. Ogren neće postati voditelj planetarija (vjerojatno će sada navući i gnjev kolega), Zvonimira se provuklo kroz blato bez da ga se išta pitalo, a ugledu TM je nanesena šteta.

Svi su uspjeli ispasti nezadovoljni u ovoj situaciji, bravo 2001!
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: 2001 - 25.01.2017. u 12:04:10 sati
slazem se sa alanom, al majke ti ;) ako moze i neka koka kola...za cokolade nije bitno bitno samo da je cokolada (moze i ona za kuhanje :) )
vedrane, (PAZI; ovo pisem bojom koju samo ti vidis na forumu!) TMNT je pohvaljen i istaknuta njegova vazna i pozitivna uloga u drustvu..ni na jedan nacin u clanku (a ni ovdje) nisam rekao kako drvaru tamo nije mjesto niti ista lose o njemu, iskljucivo cinjenice - to sto pricas je tvoj zakljucak i ovisi o tvom nacinu razmisljanja

sto se tice ante-ogren situacije, to je na njima...hoce li to sami rijesavat ili podijelit s nama - vidjet cemo, osobno poznam i jednog i drugog, cijenim ih i postujem!
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Bobo - 25.01.2017. u 12:38:55 sati
U clanku niti na jedan nacin niti jednom rijecju nije spomenuto "uhljebljivanje ili pogodovanje", to sto tako nesto netko moze iscitati iz teksta govori o nacinu razmisljanja onog tko to napise

Citiram iz članka:

Citat:
Je li takvim izborom (prijedlogom) od strane ravnateljice Franulić načinjen klasični hrvatski "deal" uhljebljivanja i podržavanja "lošijeg kandidata" nauštrb čovjeka s iskustvom i znanjem ostaje upitno.

ni na jedan nacin u clanku (a ni ovdje) nisam rekao kako drvaru tamo nije mjesto niti ista lose o njemu, iskljucivo cinjenice - to sto pricas je tvoj zakljucak i ovisi o tvom nacinu razmisljanja

Citiram opet:

Citat:
Drvar je i javnosti i astronomskoj zajednici potpuna nepoznanica, praktično bez iskustva i vještina na području astronomije i astronautike.

...a onda iznosiš "činjenicu" da je čovjek TEBI nepoznat. I naravno, naslov "teški udar na astronomiju".

Jedna je stvar iznositi mišljenje na forumu bez poznavanja ostalih "činjenica", ali zvjezdarnica.com ipak ima veliku ulogu u astronomiji u HR i šire. Članak na tom portalu ima puno veću težinu nego forumski post ili post na osobnom FB profilu, pogotovo jer ga šalješ i dalje na druge web stranice. To što neki ljudi ne poznaju Zvonimira i njegov rad, ne znači da je čovjek anonimus. Ne vise svi konstantno po internetima i forumima.

IMHO, članak bi trebalo povući i eventualno napisati samo činjenice, ali one stvarne. Iako piše tko je autor članka, objavljen je direktno na portalu što praktički znači da portal stoji iza napisanog.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Danijel - 25.01.2017. u 13:45:36 sati
...
IMHO, članak bi trebalo povući i eventualno napisati samo činjenice, ali one stvarne. Iako piše tko je autor članka, objavljen je direktno na portalu što praktički znači da portal stoji iza napisanog.

Ponovit ću opet po tko zna koji puta:

NAPIŠITE SVOJ ČLANAK I OBJAVIT ĆU VAM GA!

Tada će portal, ja, tkogod, stajati (i) iza toga. Ne postavljam nikakve posebne uvjete koji ne vrijede i za ovaj objavljeni članak.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Bobo - 25.01.2017. u 14:28:12 sati

A moš ponavljat kolko oš, svejedno mislim da to nije dobra politika  :zubo: :236: :76:
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Arkturus - 25.01.2017. u 14:38:22 sati
U principu se ne želim mješati jer sam osoba uključena u priču i svatko može reći da sam subjektivan itd. No prvo bih zamolio Alana da baš ne insinuira.
Mozda su dobili osobu koja zna pricati strani jezik. Jel netko i na to pomislio?
U natječaju je navedeno što se sve traži i oba kandidata su ispunila uvjete (uključujući strani jezik!). Bezpredmetno je o tome pričati. Da se tražilo plave ili zelene oči i da jedan kandidat to nije ispunio automatski bi otpao.

A ovo je upravo i poanta:
Valjda je svima jasno njegov odnos prema TM znaju samo on i TM. I ako on njima ne odgovara za vodjenje kupolice, tko smo mi da sudimo?
Ako sam dobro shvatio, to znači da se treba odlučivati na osnovu toga jel ti netko simpatičan ili nije, a ne na osnovu stručnosti. Zašto je ekonomska situacija u HR takva? To doslovno znači podoban, a ne stručan.

A isto tako mislim da odnos Ante-Ogi moraju srediti unutar firme kao kolege. Nikako ovdje.
Ovo se potpuno slažem, no nisam ja započeo prozivanje, ali nisam mogao ni šutiti nakon napada.

Što se Zvonimira tiče, ja zaista nemam ništa protiv njega osobno, no neću biti ni skroman i reći ću da se ni pod razno ne može mjeriti s nekim ko ima iskustvo u astronomiji od 40 godina i 15 godina vođenja u planetariju.
U slučaju zapošljavanja ovo je doslovno značilo podoban, a ne stručan. On će odvesti planetarij dobro. I tu stajemo sa Zvonimirom. Dobro planetarij može odvesti svatko od vas (čak i Alan  :mrgreen: ). Svaka čast, skidam kapu, ali od dobrog postoji i bolje i puno bolje.
Drugim riječima ne cijeni se dugogodišnji rad. Čak ga ni ovdje na forumu očito ne cijene jer, "ajmo sad naći razloge da izjednačimo onog ko je dugo u astronomiji s nekim o kom nismo ni čuli". Sori ako sam presubjektivan, ali kako se radi i o meni onda to moram doživljavati i emocionalno.

Jučer smo pričali na zvjezdarnici nešto slično ko što je Marino rekao.
Zamislimo sljedecu situaciju da je npr opcina visnjan ili grad pula vlasnik tamosnjih zvjezdarnica. Da se za radno mjesto voditelja tih institucija na natjecaj jave korado odnosno šegi za koga biste „glasali“. Za korada i segona ili za nekog tko je tek usao u svijet gdje su oni poznati i priznati majstori svog zanata? Osobno u takvoj situaciji „glasao“ bih za korada i segona!
I sad netko kaže, ko zna koji su razlozi zašto Korado nije primljen, ali to je njihova stvar.
Takve stvari se na taj način zavlače pod tepih i prešutno se odobrava ono podoban, a ne stručan. Da, ja imam interes ovdje, to je točno, ali ne možeš mi reći da me stavljaš u isti koš s nekim ko je od nedavno (u odnosu na mene) u astronomiji.
... (vjerojatno će sada navući i gnjev kolega)...
Ne brini, kolege pričaju da sam puno kvalitetniji izbor i dobar dio se zgraža.
Tamo je očuvanje broja radnih mjesta najviši cilj. Kada netko ide u penziju odmah se gura drugu osobu na mjesto te kako se nebi radila nova klasifikacija radnih mjesta i pokazalo se da ima pozicija koje nisu nepotrebne. To se očito dogodilo u TM.
Mislio si reći to se nije dogodilo u TM? Jer druga osoba nije gurnuta na to mjesto, nego se zapošljava novu.

U cijeloj priči i nisam ja kao ja bitan nego to da kroz takve članke izađu na vidjelo prljavštine. Jer previše je tih podobnih. Ako su Zvonimiru htjeli dati posao onda su mu mogli dati posao na kojem sam ja sada jer gotovo sve to mogu i studenti raditi. Ja bih ga tada prvi podržao i rekao drago mi je da si dobio posao.

Da, trebalo je sve to napisati, i da se ne radi o meni opet bih isto rekao.
Je tu se radi o astronomiji i ne samo astronomiji u hrvatskoj. Tu se radi o svemu u hrvatskoj i treba se provlačiti kroz medije.
Razvijene ekonomije teže stručnosti, a nikog nije briga jesi li ti s nekim dobar ili nisi. To je ono zadnje koje vi ističete kao prvo i najvažnije. Zato Hrvatska i je tamo gdje zaslužuje biti.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Danijel - 25.01.2017. u 14:53:43 sati
A moš ponavljat kolko oš, svejedno mislim da to nije dobra politika  :zubo: :236: :76:

To je lijenost, jer u tom slučaju netko treba napraviti ovo:

- Otići u Tehnički muzej, tražiti ravnateljicu Franulić, moliti ju za razgovor, znati što ju pitati, to sve zapisati.
- Zatim otići u Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, pronaći pravu osobu za razgovor, privoliti ju da odgovori na pitanja, znati što ju pitati, to sve zapisati.
- Pronaći Ogrena, sjesti s njime za stol i popričati. To sve zapisati.
- Pronaći Zvonimira Drvara, zamoliti ga za razgovor, znati što ga pitati, zapisati što je rekao.
- Pronaći Antu Radonića, zamoliti ga za intervju, i ako pristane, popričati o cijelom slučaju, zapisati što je rekao.
- Nakon toga svega, ako želite zbilja, ali zbilja se potruditi i ISTRAŽITI I PROVJERITI navode koje su vam sugovornici rekli, da biste vidjeli koliko ima te toliko vama drage istine u svemu tome.
- Nakon toga sjesti i provesti nekoliko sati ili dana slažući cijeli mozaik i pišući tekst o toj priči. Onako kako smatrate da ga treba napisati kako bi prava istina (trebam li "prava istina" stavljati u navodnike?) bila objavljena svima.
- Poslati taj članak meni ili Večernjaku, Jutarnjem... nevažno kome, kako bi bio objavljen.

...

Ili naprosto možete samo tipkati ovdje na forumu, fejsu, webu, internetu... kako je članak neprofesionalan jer ga je napisao Marino Tumpić.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Catch22 - 25.01.2017. u 17:20:20 sati
A tko će platiti novinara?
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Boski - 25.01.2017. u 18:10:44 sati

Razvijene ekonomije teže stručnosti, a nikog nije briga jesi li ti s nekim dobar ili nisi. To je ono zadnje koje vi ističete kao prvo i najvažnije. Zato Hrvatska i je tamo gdje zaslužuje biti.

Nisam tu da komentiram slučaj jer nemam dovoljno iskustva i znanja u astronomiji za takvo nešto, međutim na zadnje tri rečenice skidam  :sesir:. Upravo to! Zato ću učiniti sve u svom životu pa taman bez gaća ostao da pobjegnem iz ove vukojebine i idiokracije. Hvala al meni dosta.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: garlic - 25.01.2017. u 18:35:41 sati
Desant na Drvar  :twisted:
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: 2001 - 25.01.2017. u 20:26:49 sati
bobo: ocigledno smo ucili razlicite pravopise i njihovo razumijevanje u cjelovitosti izricaja napisanog
Catch22: >TO je pravo pitanje, alo sefe, kad sjeda placa ;)
garlic: desant na drvar kazes, huh, zima je tamo cujem od ljudi, ne bi bilo lakse da to ljeti negdje na moru desantiramo :)

btw, malko sam provirio po raznim FB i ostalim drustvenim umrezavanjima ili kako se to vec zove, mailing listama i tako to...malko sam se zabrinuo ;) jer nisam vise siguran jel problem u iznesenim cinjenicama ili u tome tko ih je natipkao obzirom da sam naisao na to kako je poanta u tome "pogledaj tko je napisao"
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: ediglavas - 25.01.2017. u 20:50:42 sati
Meni je nekako žao što nema prepoznavanja Ogrenove kvalitete, ovdje gdje znamo koliko je dobar.
I što se većina skriva iza nekakve objektivnosti i nepoznavanja situacije a zapravo se ne usuđuju zamjeriti.
Pa umjesto rasprave ili podrške kvaliteti imamo raspravu o Marinu.
Nekako sam razočaran time.


Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Astro-Skandal - 26.01.2017. u 00:42:52 sati
Ovo je umjetnička instalacija na novonastalu situaciju. Danijel je rekao da se svatko smije izraziti pa evo. LP

(http://i.imgur.com/bVMU3sF.jpg)
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Danijel - 26.01.2017. u 00:47:40 sati
A sada nam se lijepo predstavi kako je i red ovdje (http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?board=16.0), ili ću ovo smatrati provokacijom i poduzeti određene korake u tom pravcu. Imaš 10 minuta vremena.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Human - 26.01.2017. u 13:30:13 sati
Ovo je umjetnička instalacija na novonastalu situaciju. Danijel je rekao da se svatko smije izraziti pa evo. LP

...
Lijepo je vidjeti da imamo i umjetnika na forumu. ;)
Ona Dženada pri dnu je najbolja. :)
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: makijato - 26.01.2017. u 13:54:13 sati
4minute i 48 sec  [71*  :286:  :kokice:
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Bobo - 26.01.2017. u 14:29:40 sati
To je lijenost, jer u tom slučaju netko treba napraviti ovo:

Ne, trebalo je samo nešto saznati o protukandidatu. Čisto, onak, reda radi.

bobo: ocigledno smo ucili razlicite pravopise i njihovo razumijevanje u cjelovitosti izricaja napisanog

(http://s2.quickmeme.com/img/34/34c5a5d89699a28f2486c23c5b381486b62553f3eba9ebaccf36df6306494e00.jpg)

...ajmo se izvlačit na gramatiku  [37*
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: stipe - 27.01.2017. u 01:04:42 sati
Za sve je najbolje pitati Dženadu. Ona zna najbolje :218: :zubo:
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: mrworf - 27.01.2017. u 02:23:05 sati
Da se na vrijeme pitala Dženada, sada nebi bilo problema. Ajmo zovite! Samo 7,99 kn/min!
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Đeno - 30.01.2017. u 09:48:11 sati
Meni je nekako žao što nema prepoznavanja Ogrenove kvalitete, ovdje gdje znamo koliko je dobar.
I što se većina skriva iza nekakve objektivnosti i nepoznavanja situacije a zapravo se ne usuđuju zamjeriti.
Pa umjesto rasprave ili podrške kvaliteti imamo raspravu o Marinu.
Nekako sam razočaran time.

I ja isto.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: dag - 30.01.2017. u 09:58:09 sati
Ne zaboravite da hoće li netko negdje raditi ili ne, ne ovisi samo o stručnosti nego i o međuljudskim odnosima.
Kada se zapošljavaju ljudi ne rade se bez veze testiranja osobnosti da se ustanovi jesu li timski igrači, znaju li se odnositi prema kolegama i klijentima, kako reagiraju pod pritiskom, ljute li se lako, jesu li previše kompetitivni i ambiciozni, gaze li preko leševa, koliko su ego strukturirani, vole li spletkariti i tračati, itd itd.
Naobrazba i stručnost vide se iz papira i radnog iskustva. Sve ovo ostalo se baš i ne vidi a može biti itekako ključno hoće li netko posao dobiti ili zadržati.
Naravno da i onaj tko odlučuje hoće li nekoga uzeti ili ne, također gleda kroz svoj filter svih tih osobina i eto ti cirkusa...
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Lagonda - 30.01.2017. u 11:28:40 sati
Upravo to Dag. Al pojedinci to ne kuze bas. Jer da se gleda samo po iskustvu onda nitko mlad se ne bi zaposlio dokle god je starijih. A to tako ne funkcionira. Zalosno je vidjeti da ogranicenost vlada i u astronomiji.  :?
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Đeno - 30.01.2017. u 15:08:33 sati
Dakako da  rad  sa kolegama i  poslovni kontakti   imaju veliku težinu za rukovodeći posao.
Pričam iz prve ruke . činjenica je da neki ljudi znaju raditi sa ljudima neki ne.
Ovdje  je riječ o voditelju planetarija ma što to značilo, ipak  na tom radnom mjestu bio  je uvaženi g. Radonjić  :sesir:
Možda u prilog  ne idu Ogrenu te kvalitete , ali s druge strane isto tako je  priličan rizik nuditi  takvo mjesto  čovjeku bez iskustva.
Dakako nitko nije protiv mladosti, ali mladi čovjek  prvo treba poprimiti i iskustvo i znanje  radeći sa  "starcima" da bi postao stručnjak
Danas više toga nema. To je pitanje profesionalizma a ne  amaterizma. Ja bi se tu savjetovao ipak sa g. Radonjičem i prihvatio njegovu kao zadnju. :112:         
 
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: stipe - 30.01.2017. u 16:04:12 sati
Vrlo bitna stavka je i imati zicu za sve to i imati zara. To je onda djelatnik na mjestu. Poznavajuci Ogrena znam da je predan astronomiji.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Bacač - 30.01.2017. u 16:14:06 sati
Jer da se gleda samo po iskustvu onda nitko mlad se ne bi zaposlio dokle god je starijih. A to tako ne funkcionira. Zalosno je vidjeti da ogranicenost vlada i u astronomiji.  :?

 [71*

To si odlično rekao i slažem se 100%. Bivši mi je poslodavac učinio veliku uslugu ali i dao ne malo povjerenje primivši me na posao odmah iza faksa i bez iskustva (p.s. nije mi rodbina ni obiteljski prijatelj  :zubo: ). Iako više ne radim tamo ostalo mi je odlično iskustvo a lijepo je i za pročitati u CV-u.  :D
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Danijel - 30.01.2017. u 16:41:22 sati
...
ali mladi čovjek  prvo treba poprimiti i iskustvo i znanje  radeći sa  "starcima" da bi postao stručnjak
...

Pogodak u sridu Đeno! [71* :sesir:
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: mrworf - 30.01.2017. u 20:47:35 sati
Iskreno mislim da Ogren osim što ima veliko znanje iz astronomije ima i više nego dovoljne socijalne kvalitete da bi mogao voditi planetarij ili bilo šta drugo. Uvijek svakome sa srcem i dušom objašnjava sve o svemiru i ostalim znanstvenim temama bez da je napasan ili forsira neki svoj svjetonazor. Nije bezobrazan prema ikome i uvijek je spreman za razgovor o svemu. Dok bi ja iskreno pol tih pitanja poslao u PM. Tako da milslim da Ogren ne kiksa po toj grani, jer da kiksa nebi imao i ovaj posao koliko ima već dugo. Ogren je fenomenalan zvijezdoznanac i zna to znanje prenjeti jako kvalitetno i uvjek je otvoren za sva pitanja. Tako da nemojte kenjati, on je bio jedan od ranijih likova koji su me zainteresirali za astronomiju od malih nogu od kada sam krenuo u zvjezdarnicu u Zagrebu. I hvala mu na tome što je meni tupanu od 6 godina objašnjavao svemir a nije morao.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: ediglavas - 30.01.2017. u 22:34:40 sati
Znam da je to nemoguće al što bi dao da mogu na dva dana biti pametan ko Lagonda. Ah, život je okrutan.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: bojan - 31.01.2017. u 01:36:46 sati
Citam ja sve ovo onak.. kao outsider...

Moram rec da bi se osjecao jako neugodno da se o meni ovako raspravlja  :?
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Arkturus - 31.01.2017. u 09:28:39 sati
Eto, ne mora ti biti neugodno.

Ja ovdje na žalost ne mogu puno pisati jer sve ispada subjektivno pa ne znači previše, ali svakako veliko hvala prijateljima na podršci i razumijevanju.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Lagonda - 31.01.2017. u 11:55:09 sati
Ediglavas, nemoj biti toliko primitivan, pls. Jer to mi ne zvuci kao zafrkancija... ako nemas kaj pametnog napisati osim bravo, odlicno i super, nemoj ni komentirati osobu koju ne poznajes. Malo tko od vas realno sagledava cinjenice oko ove tematike i nitko nema muda reci ono sto misli. Ili jednostavno ne znate i one manje lijepe stvari. Razvukla se tema oko Ogija kao da je uzvisena licnost. Ima posao. Radi. Na natjecaj se javio netko drugi ko ne radi u toj firmi i oni su uzeli njega. Uopce je glupo propitkivati njihove razloge i odluku dok ne znamo sve cinjenice.
Za pronalazenje cinjenica je zaposlen covjek koji ima enormnu zvjezdarnicu i koji je nakon 1330 napisanih clanaka ovdje mogao vec nauciti kako se pise i kako se dolazi do cinjenica. Nitko ne pise o stavu i odnoau Ogija prema drugima posebno prema onima na poslu.
Taj nepoznati Zvonimir do kojeg se nije mogli kakti doci... radio je na Zvjezdarnici Zagreb, radio je u Planetariju, dolazi jos uvijek na Zvjezdarnicu... gdje se to nije moglo doci do njega? Boze kakve gluposti...
Opet ponavljam, clanak je nepotpun u iznosenju cinjenica i glupo je komentirati. Ako je Ogi cekao 40 godina da dobije mjesto u Planetariju, hm... a koliko je meni poznato on je odbio raditi zadnjih godinu, dvije (koliko vec) jer je htio da mu dodatno plate. Mozda se i s njima principjelno razgovarao... eto im razloga da mu "smjeste". On to ne kuzi. Izmedju dosta ostalih stvari. A tu ga neki uzdizu kao da je Bog.
Neki mu uporno govore stvari da nauci nesto iz toga, da sagleda stvari iz sireg aspekta ali ne... on ima svoje principe koji su mu se sad malo obili o glavu.
Btw, nije nista izgubio. Ima i dalje posao koji je imao. A nitko od nas ne bi trebao ulaziti u odnos njega i firme.
Trakavica...
Idem si pojesti  :cslj: :218:
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Đeno - 01.02.2017. u 13:31:04 sati

Pec , pec ,Edi.  Budi dobar i

Ediglavas, nemoj biti toliko primitivan.....
Malo tko od vas realno sagledava cinjenice ...

Eto vidiš , zato treba Edi biti dobar.  :204: :204: :204:
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: ediglavas - 01.02.2017. u 16:10:09 sati
bravo, odlicno i super
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: ediglavas - 01.02.2017. u 22:48:43 sati
Zapravo ću se suočen s tolikom arogancijom radije povući.
Naslov: Odg: Posjet planetariju
Autor: watchmag - 25.01.2018. u 13:33:20 sati
Unaprijed se izvinjavam zbog aktiviranja stare teme.
Naime Radio klub Ozalj je organiirao posjet 50 djece  tehničkom muzeju i izlošbi o Tesli u džamiji. Planetarij je jedna stanica kojoj sam se veselio kao I većina djece (5-8 razred). Nažalost sljedilo je razočarenje koje se vidjelo i na licima djece nakon izlaska iz planetarija. Znam da se nakon ulaska u planetari oči moraju priviknuti na mrak, polako smanjivanje svjetla i sačekati pojavljivanje prvih zvjezda. Čak je i muzika bila ugodna ali tih pet minuta ništa ne reći djeci osim da ne koriste mobitele :111:. Osim velikih i malih kola ,kako naći sjevernjaču,plejade, oriona i kako naći sirius ništa drugo nije spomenuto.Na pitanje kako izgleda ljetno nebo odgovorit dođite na ljeto a na pitanje o zvjezdi danici odgovorit da je to ništa, da ne postoji a ne objasnit  :111:. Pokazat dvije vidljive planete, ništa reć o njima a ostale ni spomenut !?.Vremena za reći nešto više je bilo volje očito malo. Možda smo previče očekivaliali a razočaranje i WTF. na licima je bilo vidljivo. Nakon svega očekivati da neko djete okrene pogled prema zvjezdama mislim da su veoma male :278:
Naslov: Odg: Odg: Posjet planetariju
Autor: Bobo - 25.01.2018. u 13:55:47 sati
Zbilja loše. Preporučam ostaviti lošu recenziju i komentar na Facebooku, pa neka svi vide: https://www.facebook.com/Tehni%C4%8Dki-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986/
Naslov: Odg: Odg: Posjet planetariju
Autor: Beorn - 25.01.2018. u 14:54:08 sati
Šteta da su djeca otišla s tako lošim dojmom.  :278:
Planetarij je sigurno jedna od stvari u Tehničkom muzeju NT koju treba modernizirati.
A ako i nije zadnja riječ tehnike onda to treba premostiti dodatnim trudom.


Watchmag, ako misliš da bi bilo zgodno rado bih to pokušao popraviti kroz svoje predavanje "Put prema rubu svemira amaterskom astrofotografijom".
Tu ima i planeta i dubokog svemira i priče.
 :286:

5-8 razred (a može i šire) je super grupa za to.

Ako imate tamo zgodan prostor, na raspolaganju sam.
Naslov: Odg: Odg: Posjet planetariju
Autor: watchmag - 25.01.2018. u 16:12:19 sati
BEORN hvala na ponudi prenest ću ponudu profesoricama u školu.
Naš izlet je prvenstveno bio posjet izložbi o Tesli, tehnički muzej je bio usput. Glavna zamjerka u planetariju nije on sam i njegova moderna tehnika nego predavač koji se po mom sudu nije potrudio djecu zaiteresirat za svemir.Nebi želio osuđivati predavača ali usporenost i monotonija njegovog glasa nije pidonJela doživljaju, nije tu bilo one iskre koja može zapaliti i potaknuti djecu (Ante je ipak zakon)
Dio o Tesli je puno bolji u TM nego na izložbi koja je više fensi-šmensi  i o samom Teslinom dostignuću ne pokazuje mnogo.Bolje je napraviti izlet do Smiljana nego na izložbu , a ni Velebicka pivovara ni daleko  :hopla:. A bogme bi mogli i koji put obrisat prašinu sa izložaka i prije ljepljenja slika na osb ploče malo ih pregletat i prešlajfat.
Sve u svemu ipak možemo smatrati da je izlet uspio i ako i jednom djetetu pokrene želju, maštu mi zadovoljni :204:
Naslov: Odg: Odg: Posjet planetariju
Autor: Beorn - 25.01.2018. u 18:10:19 sati
 [71*
Naslov: Odg: Odg: Posjet planetariju
Autor: Acheron - 25.01.2018. u 23:47:41 sati
Tužno :?
Čuo sam već par kritika na njegov račun.
Prije godinu dana kada se pričalo o nasljedniku Ante držao sam se stava da mladiću treba pružiti priliku. Očito ju je profućkao.

Stojim na raspolaganju kao i Beorn, za promatranja, predavanja, radionice...
Naslov: Odg: Odg: Posjet planetariju
Autor: mrworf - 26.01.2018. u 02:48:30 sati
Di je sad ona tema tu na forumu kada se rapravljalo o nasljedniku planetarija da se vidi što su neki mislili o tome?
Naslov: Odg: Odg: Posjet planetariju
Autor: Danijel - 26.01.2018. u 05:19:40 sati
Misliš na Slučaj planetarij (http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=12366.0)?

Sve mi se čini da bi ove postove trebalo tamo premjestiti jer mi djeluju kao nastavak te priče. [70*
Naslov: Odg: Odg: Posjet planetariju
Autor: Bobo - 26.01.2018. u 06:23:14 sati
Za škole bi se dalo organizirati i jednodnevni izlet na Petrovu goru, pa se fino tamo napravi predavanje, gledamo zvijezde uživo i bude pravi astronomski izlet.
Naslov: Odg: Odg: Posjet planetariju
Autor: mrworf - 26.01.2018. u 18:15:04 sati
Misliš na Slučaj planetarij (http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=12366.0)?

Sve mi se čini da bi ove postove trebalo tamo premjestiti jer mi djeluju kao nastavak te priče. [70*

Da da, to mislim.
Naslov: Odg: Odg: Posjet planetariju
Autor: watchmag - 30.01.2018. u 13:59:33 sati
Šteta da su djeca otišla s tako lošim dojmom.  :278:
Planetarij je sigurno jedna od stvari u Tehničkom muzeju NT koju treba modernizirati.
A ako i nije zadnja riječ tehnike onda to treba premostiti dodatnim trudom.


Watchmag, ako misliš da bi bilo zgodno rado bih to pokušao popraviti kroz svoje predavanje "Put prema rubu svemira amaterskom astrofotografijom".
Tu ima i planeta i dubokog svemira i priče.
 :286:
Ravnateljica je zainteresirana za suradnju te zahvaljuje na ponudi . Kak bu te se dogovorili to je sad Vaše . Ujedno i ja zahvaljujem na ponudi kao i cjeli radio klub. Podatke šaljem u pp

5-8 razred (a može i šire) je super grupa za to.

Ako imate tamo zgodan prostor, na raspolaganju sam.
Naslov: Odg: Odg: Posjet planetariju
Autor: watchmag - 30.01.2018. u 14:03:34 sati
izgleda da je poruka otišla bez mog teksta :111:
Ravnateljica je zainteresirana i ujedno zahvaljuje na ponudu, kao i članovi radio kluba , dalje je sve na Vama
kontakt podatke šaljem u pp
Naslov: Odg: Odg: Posjet planetariju
Autor: Beorn - 01.02.2018. u 00:42:15 sati
 [71*
Javit ću se ravnateljici.

Naslov: Odg: Odg: Posjet planetariju
Autor: watchmag - 01.02.2018. u 13:19:38 sati
 :215: hvala mislim da je tak najbolje da se ne igramo pokvarenog telefona. Ako ja mogu ikako pomoći slobodno se javite.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Danijel - 05.02.2018. u 13:01:56 sati
Premjestio sam postove ovdje jer tematski tu pripadaju.
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Đeno - 06.02.2018. u 00:22:15 sati

Di je sad ona tema tu na forumu kada se rapravljalo o nasljedniku planetarija da se vidi što su neki mislili o tome?

Evo ja sam tu i tema je tu. Tvrdim i dalje isto. 

Dakako nitko nije protiv mladosti, ali mladi čovjek  prvo treba poprimiti i iskustvo i znanje  radeći sa  "starcima" da bi postao stručnjak.

Na forumu kažu da se sada u tehničkom sve srozalo . Edukacija nula bodova, prašine na kile.  Užas, bit će i gore, ako starci ne poduče mlade.  [71*

Možda bi bilo najbolje da se  osnuje  povjerenstvo. To je sad ionako u trendu. Kad neš da rješiš problem osnuješ povjerenstvo. :218:
Naslov: Odg: Slučaj Planetarij
Autor: Danijel - 06.02.2018. u 20:06:52 sati
Ante je (p)ostavio visoki standard. Bit će teško nastaviti tako, osim ako nasljednik ne bude imao isti žar ljubavi prema tom poslu.