AstroForum

[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] => IZRADA I MODIFIKACIJA ASTRONOMSKIH INSTRUMENATA => Autor teme: pilatus1 - 02.03.2018. u 22:27:33 sati

Naslov: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 02.03.2018. u 22:27:33 sati
Usjeveravanje EQ3 montaže pomoću Sharpcap-a i kamere na finderu je relativno "easy task" ali uvjet je da su osi RA i findera paralelne. Da izbjegnemo dodatne moguće(sigurne) greške paralelnih osi, napravio sam osovinu umjesto polarscope-a na koju je pričršćena kamera. Na kameru sa adapterom se pričvrsti finder(8x50) i pomoću sharpcap-a usjeveri montaža. Slike u prilogu. Nije moja ideja našao sam na internetu.
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 02.03.2018. u 22:30:25 sati
prilog
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 02.03.2018. u 22:30:52 sati
prilog
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 02.03.2018. u 22:31:35 sati
prilog
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 02.03.2018. u 22:31:54 sati
prilog
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: mrworf - 03.03.2018. u 02:21:17 sati
Iskreno mislim da bi kupnja polaroskopa bila jeftinija, jednostavnija i bolja, ali ajde.  [71*
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 03.03.2018. u 11:11:25 sati
Imam polarscope ali s njim to jednostavno ne ide onako kako je to zamišljeno, bar meni. Prvo moraš svjetiliti nekom lampicom od ispred da uopće vidiš reticule i oznake. Podesšvanje tog reticule u polarscope-u u sredinu koliko god se trudio bio strpljiv pažljiv i precizan po meni nikad nisi siguran jesi li u sredini. Zanima me što će biti ovako!
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: mrworf - 03.03.2018. u 18:37:48 sati
Mislim da ti je ovaj objektivčić malo pre širok za ovu situaciju, nezz bude li ti to radilo.
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: veljac - 03.03.2018. u 19:02:06 sati
Jel to onaj fish-eye objektiv koji dolazi s kamerom? Fakat bi me začudilo da Sharpcap uspije solvati okolicu pola. Jesi probao već?
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 03.03.2018. u 19:49:54 sati
Znam decki da to ne valja ovako ali imam adapter za tu kameru koju zasarafim za finder onaj deblji SW od dobsona 8’ mislim da je 8x50! Sutra cu ga poslikati zajedno sa kamerom! Ovo je fish eye objektiv ali nisam ni mislio nista sa njim, tako je ostao na kameri da ga ne izgubim!
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: mrworf - 03.03.2018. u 20:24:44 sati
Mislim da bu ti finder malo previše težak za ovo... Imaš na ebayu za malo love C mount objektive.
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 03.03.2018. u 21:14:35 sati
O tome sam i ja razmišljao ali zato i jesam napravio osovinu da ima dva oslonca. Inace verzija koju sam nasao na netu je neka vrsta istokarenog T ringa na koji se pričvrsti kamera..........mislim da je to bilo za heq5...........i samo je umetnuta u rupu.....link je ovdje:

https://stargazerslounge.com/topic/283414-diy-polar-align-camerasort-of/

worf isprobam sa ovim pa ako je ok lako narucim C lens, hvala na informaciji.

Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: mrworf - 04.03.2018. u 14:26:29 sati
 [71*
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 04.03.2018. u 23:25:06 sati
Evo ovako to izgleda u konačnici. Bez ikakvih problema to drži finder. Toliko je čvrsto da bi držalo i Mak127 bez problema. Ovo je samo probna varijanta i kamera je pričvršćena za osovinu na centralni vijak. Za eventualno veće ili teže objektive kamera bi bila pričvršćena na osovinu preko vanjskih 4 vijka i tada bi mogao gore bit bez problema i teži objektiv ukoliko bi bio potreban.  Sad sam dobro i slobodno vrijeme da isprobam sharpcap.
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: veljac - 05.03.2018. u 11:16:30 sati
Ok, zanimljivo  :286:. Ali svejedno nisam siguran da kužim puni smisao. U biti si svoj guider uglavio u RA os da bi odglumio polarscope. To isto napraviš s guiderom na njegovoj uobičajenoj poziciji, na teleskopu, kao mi ostali smrtnici  :mrgreen:
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 05.03.2018. u 12:57:01 sati
Veljac slažem se da je tako uobičajeno ali znaš i sam da eq3 nije neka sreća od montaže pogotovo za duže ekspozicije pa pokusavam izvući maksimum.  Ako osi findera i RA nisu paralelne onda ni RA os neće biti točno usjeverena. Koliko će to  utjecati na dužinu ekspozicije (pričam bez guidinga) ne znam. Pokušavam fakat RA os usjeveriti maksimalno koliko se može  anuliranjem dodatne varijable moguće greške paralelnih osi findera i RA. Ovako imamo jednu os i to je to pa ako je to uvjet duže ekspozicije može i tako.
Polarscope je super spika ako je reticule u sredini(kalibriran). Koliko god vrtim montažu i namještam je na neku udaljenu antenu i stavljam u centar po proceduri kalibracije polarscope-a nikad ama baš nikad se ne vrti u centru oko točke ili ruba antene.  Osim toga šarafi za alt os na montaži ne mogu stisnuti montažu kvalitetno i zakljucati poziciju za podesavanje reticule-a u centar jer prednji šaraf je kratak pa ne stisne glavu kad je montaža spuštena po Alt-u. Sitsnut će je tek ako je Alt preko 20-30stupnjeva što znači da nema tako visoke a udaljene antene. Podesavanje reticule po noci je znanstvena fantastika. Tko to uspije ja mu kupim najskuplju montažu kod Vedrana!  :mrgreen:
Tako da probam ovako softverski pa ćemo vidjeti.
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: Miro1 - 05.03.2018. u 13:19:35 sati
Usjeveravanje sa Sharpcapom ne zahtjeva paralelne osi. Čak je to i navedeno na stranici sharpcapa. Niti meni sigurno nisu paralelne, ali usjevervanje sa Sharpcapom je fantastično. Samo staviš kameru na finder i zaboraviš polariscope, a cijeli postupak napraviš za 5 - 10 min.
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 05.03.2018. u 13:49:50 sati
Odlicno Miro1, hvala na informaciji. Kad već pričamo o guiding-u jel zna netko kako spojiti kameru, guding port, i phd? Ako sam dobro shvatio kamera se spoji sa USb-om na lap(phd) a onda sa ST4 kamera i guding port na montaži? Ako je tako ok, što odaberem u padajućem izborniku na phdu za montažu? Negdje sam pročitao on camera.............jel to tocno?
Slika u prilogu.
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: Miro1 - 05.03.2018. u 13:51:17 sati
Odlicno Miro1, hvala na informaciji. Kad već pričamo o guiding-u jel zna netko kako spojiti kameru, guding port, i phd? Ako sam dobro shvatio kamera se spoji sa USb-om na lap(phd) a onda sa ST4 kamera i guding port na montaži? Ako je tako ok, što odaberem u padajućem izborniku na phdu za montažu? Negdje sam pročitao on camera.............jel to tocno?
Slika u prilogu.

Mount ti ide "on camera" ako ćeš preko ST-4 guidati. Pod Aux mount ide None.
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 05.03.2018. u 14:08:23 sati
Miro molim te reci mi samo koja je razlika? Da li je jedna varijanta bolja ili ? Tanak sam u tome........ :115:
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: Miro1 - 05.03.2018. u 14:15:32 sati
Miro molim te reci mi samo koja je razlika? Da li je jedna varijanta bolja ili ? Tanak sam u tome........ :115:

Negdje sam čitao da je pulse guiding bolji iako ga ja nikada nisam probao i stalno ST-4 koristim bez problema. S obzirom da sada planiram napraviti mini zvjezdarnicu i montažu kontrolirati preko računala i Sequence Generator pro programa isprobati ću i guidati bez ST-4, pa ću vidjeti ima li kakve ozbiljne razlike.
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 05.03.2018. u 14:20:14 sati
 [71* hvala))
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 09.04.2018. u 12:08:19 sati
Evo još jedna modifikacija guding kamere asi120 sa foticem na šini zajedno. Međutim to guida-anje nikako da usvojim. Probao sam sam st4, rs232  i krene i onda nakon 5-6min stane i kaže: star did not move enough ili tako neka poruka..............pomagajte))!
Hvala
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 09.04.2018. u 12:12:57 sati
eto
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 09.04.2018. u 12:13:40 sati
i zadnja
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: Beorn - 09.04.2018. u 13:31:44 sati
U PHD-u prije guidinga trebaš odraditi kalibraciju. Vjerojatno ti još na kalibraciji zapne?
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: Beorn - 09.04.2018. u 13:32:59 sati
ST4 kabel ide sa kamere na guiding port na montaži. Imaš li ti na montaži guiding port?
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: Beorn - 09.04.2018. u 13:33:23 sati
Ono što izgleda kao RS232 nije guiding port
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 09.04.2018. u 13:54:14 sati
Beorn,

Hvala na javljanju.
Imam guiding port na montaži i njega sam spojio preko st4 kabla sa kamerom a usb kabel sa kamere na laptop na kojem je phd2. Tako spojenu montažu prije toga sa sharpcap-om usjeverim i napravim 3 star alignment i sve ok. U phd izbroniku odaberem wdm driver i tamo odaberem asi120mc kameru sa rezolucijom 640x480, Pod montažom stavim "on camera" i kliknem conect all. Napravim loop i odaberem neki zvijezdu oko sredine i kliknem na pracenje. Da li sam nesto preskocio?
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 09.04.2018. u 13:55:51 sati
jel kalibracija to kad kliknem na loop ili nesto drugo moram napraviti da se kalibrira?
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: Beorn - 09.04.2018. u 14:33:53 sati
Moguće ej da si umjesto na zvijezdu kliknuo na Hot pixel. Taj obično nikam ne ide (stoji na mjestu).
PHD2 ti daje opciju da odbijaš darkove pa to obavezno učini. Oni će maknuti hot pixele da te ne zbunjuju, a samim time će i posvijetliti sliku i tako izvući zvijezde koje bi zbog hot pixela ostale tamne u pozadini. (PHD radi automatsku kontrolu osvjetljenja s obzirom na najsvjetlije objekte na snimci).

Druga stvar je da vjerojatno nisi ni prošao proces kalibracije.
To je proces u kojem PHD u kombinaciji s montažom i teleskopom pomiče guiding zvijezdu u 4 smjera i pomoću toga utvrdi orijentaciju kamere u odnosu na teleskop.
Tek nakon toga PHD može davati komande montaži koje će biti usklađene s otklanjanjem greške u praćenju.

Pretpostavljam da je tebi PHD ušao u proces kalibracije, a nije je uspio završiti jer se ta poruka koju spominješ događa upravo ako ne prođe proces kalibracije.
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: Beorn - 09.04.2018. u 14:36:49 sati
Prije kalibracije treba u postavkama PHD2 staviti i fokalnu duljinu teleskopa i veličinu pixela kamere. Na taj način će ti PHD izračunati potrebnu duljinu kalibracijskih pomaka.

Namam sad PHD uza sebe ali kad dođem doma budem ti stavio printscreen s tim postavkama.
Naslov: EQ3 modifikacija!
Autor: Miro1 - 09.04.2018. u 16:59:27 sati
jel kalibracija to kad kliknem na loop ili nesto drugo moram napraviti da se kalibrira?

Nije loop kalibracija. Loop je da počne lupati ekspozicije. Desno od gumba loop ti je gumbić za kakibraciju. Izgleda kao meta.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 09.04.2018. u 17:15:22 sati
Decki hvala, to znači da ja nisam nikad ni dosao do pracenja nego samko do procesa kalibracije koji nikad u biti nije zavrsen........hvala Beorn, čekam screen shot!
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: Miro1 - 09.04.2018. u 19:52:32 sati
Decki hvala, to znači da ja nisam nikad ni dosao do pracenja nego samko do procesa kalibracije koji nikad u biti nije zavrsen........hvala Beorn, čekam screen shot!

Znači ovako ti ide. Prvo spojiš opremu, pa onda pustiš loop da krenu ekspozicije, pa odabereš zvijezdu i onda kalibracija.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: Beorn - 09.04.2018. u 23:36:04 sati
Ovo je početni ekran u PHD2

Prije početka stisni na mozak.
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: Beorn - 09.04.2018. u 23:37:06 sati
U otvorenom prozoru odaberi guiding tab.
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: Beorn - 09.04.2018. u 23:44:26 sati
Fokalna duljina findera je cca 200mm.

ZA izračun Calibration stepa stisni tipku Calculate i popuni s traženim podacima.

Calibration declination je cca DEC koordinata lokacije na kojoj ćeš guidati.

NAkon toga loop.
Odabereš zvijezdu i onda begin guiding.

Prvo bi se trebala napravit automatska kalibracija i onda počinje praćenje.

Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 10.04.2018. u 08:45:55 sati
HVALA Beorn!!

Ja nisam uopće kalibrirao finder.........a kamoli krenuo na praćenje..........
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: Beorn - 10.04.2018. u 09:28:52 sati
 :sesir: javi kako je prošlo.
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 10.04.2018. u 10:25:18 sati
Svakako hocu,  na žalost tek u petak ne stignem prije............
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 14.04.2018. u 11:49:32 sati
Sinoc sam probao dobiti guding i opet nula bodova :278: Napravio sam sve kako si rekao Beorn i krene sa kalibracijom i stane nakon nekog vremena i strar did not move enough calibration failed.

Probao sam staviti žarišnu findera i sa 200 i 150 i uvijek isto. Kod calculate stavio sam 45 stupnjeva declination lokacije.
Kad sam krenuo sa kalibracijom slika je bila jaako "prljava" puna bijelih crta vertikalnih i bijelih tocki, koje sam sa "sliderom" smanjio koliko se moglo pomicanjem skroz u desno. Ekspoziciju kamere sam probao i sa 3 i 4 i 2 sekunde. Nasao je kao samo jednu zvijezdu koja mozda i nije bila zvijezda.........
Jel moguće da mi previse svjetla dolazi iz okoline i da nisam u dovoljnom mraku?
Ajde ljudi dajte neki savjet vi koji ste stručnjaci......
hvala
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: Šegi - 14.04.2018. u 12:17:22 sati
Vjerojatno ne ganjaš zvijezde, nego neku vruću pikselu.
Probaj sfokusirat na nešto sjajno, da se uvjeriš da u vidnom polju zaista vidiš zvijezde.
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 14.04.2018. u 12:40:29 sati
U redu probam drugi put hvala, vidimo se veceras))
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 19.04.2018. u 10:27:06 sati
Ekipo pozdrav,

Sinoc sam uspio napokon nakon dosta pokusaja dobiti guiding odnosno prosao sam fazu kalibracije i ušao u fazu gudinga. Međutim nakon nekog vremena mi javlja poruku da moram povecati trajanje RA  odnosno max RA duration ??
Našao sam u Alogritham tabu neku funkciju povecanja max duration RA i povecao sam i na 9000 i onda nakon nekog vremena javi porukom(prevodim) napamet, iako ste povecali duzinu phd i dalje nije u mogucnosti pratiti ili tako nesto.....
Ima netko ideju sto da napravim?

Hvala!
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 20.04.2018. u 21:12:12 sati
BUMP :278:
Naslov: Odg: EQ3 modifikacija!
Autor: pilatus1 - 22.04.2018. u 16:12:06 sati
Ekipo poz,

Evo izgleda da sam dosao do nekih saznjanja malo čeprkajuci i malo čitajuci po netu........Ne znam odakle da počnem.....
ALi ovako nekako:
WDM camera sa on camera mount postavkama ne radi jer se mount ne spoji......spoji se samo kamera.....
Ako odaberem u postavkama kamere ZWO ASI CAmera i on cmaera mount onda se mount spoji.........
AKo tada odem na maual guding da testiram da li radi korekcije za zapad istok sjever jug jedino sto radi je jug.......
Tako spojena kamera i mount nema opcije da vidim postavke kamere skroz desno dole nakon ikonice mozga.......

Čitao sam po netu sto istih problema.......nekom ne radi sa tim i tim laptopom nekom ne radi na usb3,0 nekom na usb 2.0 uglavnom zanima me da li je ikad iko guidao sa ASI120MC kamerom i spojio je na phd2???
U sharpcapu kamera radi normalno.

Instalirao sam sve drivere koji su dosli sa kamerom i cak instalirao sve zadnje verzije sa zwo stranice i probao na dva laptopa i win7-i5 i win10-i7....i nula bodova

Da skratim PHD2 se nekad srusi nekad nesto krene kao, pa ne napravi kalibraciju itd...
Probao sam i sa drugim st4 kablom i ista prica.....

Iz nekog razloga PHD2 i asi120mc ili mm svejdno ne funkcoiniraju........bar meni....