AstroForum

[- ANKETE -] => ANKETE I ANKETICE => Autor teme: Danijel - 18.06.2009. u 01:36:32 sati

Naslov: Donacije
Autor: Danijel - 18.06.2009. u 01:36:32 sati
Dugo vremena sam razmišljao o ovome, odvagivao za i protiv, razgovarao s prijateljima i nakon večerašnjeg još jednog takvog razgovora, ipak se odlučio postaviti vam ovo pitanje.

Riječ je o domenama zvjezdarnica.com i zvjezdarnica.eu te o web hostingu na kojemu se nalaze te domene i stranice Zvjezdarnice s AstroForumom. U svih ovih godina sadržaji su narasli do te mjere da je na serveru/hostingu ostalo oko 200 MB prostora. Procjenjujem da bi taj prostor trebao biti dovoljan do kraja godine, ovisi o aktivnostima. Nakon toga, trebat će nešto napraviti.

Postoje tri opcije:
- prva, ugasiti stranice (jer kada se kvota popuni novih sadržaja više neće moći biti, u to ulaze i postovi na forumu),
- druga, brisati dio sadržaja (pitanje je što???) i
- treća, zakupljivanje većeg hosting paketa. Trenutno Zvjezdarnica leži na paketu veličine 1250 MB.

Vjerujem da vam se prva opcija najmanje sviđa. Druga opcija će samo kratkotrajno odgoditi problem, ubrzo će se opet ponoviti. Treća opcija bi na dulji rok riješila problem jer idući hosting paket nudi prostor od 2,5 GB mjesta za smještaj stranica i podataka.

Slični siteovi u svijetu pokrivaju troškove putem donacija od strane svojih korisnika. Zanima me kako vi gledate na to i imate li prijedloga u vezi toga. S obzirom da cijela Zvjezdarnica i domene financijski vise na mojim leđima, želio bih se, kao njihov vlasnik, na vrijeme pripremiti i razmotriti uz vašu pomoć, modele rješavanja ovoga problema. U tome sam potpuno bez ikakvog iskustva, čak mi je i jako neugodno postavljati pred vas ovaj problem, niti imam pojma kako se to zapravo radi vani. Znam da se vani donacije prikupljaju putem PayPala no čini mi se da se to za Hrvatsku ne može primijeniti. Dakle, slobodno diskutirajte, predlažite, iznosite svoja mišljenja.

Uspijemo li zajednički riješiti problem, Zvjezdarnica će dobiti nove potencijale i moći postati nešto više.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: IceFisherman - 18.06.2009. u 01:57:40 sati
donacije .... ili  najti hosting firmu koja ti bu spremna sponzorirati stranice ... tj. dati besplatan hosting ( u tom slučaju je dobro imati poznanstva itd :) )
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Krun0 - 18.06.2009. u 01:59:39 sati
ja sam uvijek spreman donirati koliko mogu...no da vidimo najprije sto drugi misle,
   tj koliko nas ima i mozemo li rijesiti problem - tj.koliko treba sakupiti
 .....mozda nas u ZF upoznas s konkretnim brojevima  :?:

BTW...da li si razmisljao i o kakvim reklamama....da li mozda takav site moze dobiti
   kakvu potporu od drzave kao npr udruga....mozda da formiramo nesto takvo...
(ne mislim za sad ,nego ubuduce kao element odrzavanja)...
..ima tu svakakvog manevarskog prostora ,samo treba neko tko se u to razumije... :111:
   

inace najlakse je uplatiti na racun preko internet bankarstva...
Naslov: Odg: Donacije
Autor: IceFisherman - 18.06.2009. u 02:27:35 sati
btw ...( valjda sam  dobro očital gde je zvezdarnica hostana :/ ) ... za  usporedbu i malo promisliti ...

http://www.plus.hr/hosting/sprint/sprint200/

vs.

http://www.totohost.hr/linux_hosting.php

... jedino neznam kolko mesečno imaš bandwidtha ?
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 18.06.2009. u 03:00:52 sati
Samo da napomenem, nema govora o tome da Zvjezdarnicu mičem s Plusa. Napravio sam to samo jednom i prokleo dan kad sam to napravio. Plus je vrhunska tvrtka s kojom se družim od početka i prezadovoljan sam njihovim uslugama i ne želim to mijenjati. Dosta mi je ovakvih http://groups.google.hr/group/hr.comp.www/browse_thread/thread/789d156b27b00365 Sve sam to već prošao i vjerujte mi, s takvima ne želite imati posla. (Nije bila riječ o Totohostu).
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Miro - 18.06.2009. u 07:20:03 sati
U svakom slučaju sam spreman snositi dio troškova, trajni nalog-visina TV pretplate, svakako sam više na forumu nego što gledam TV.
Protiv sam (ako se mene išta pita) onečišćenja foruma reklamama.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: dag - 18.06.2009. u 08:13:24 sati
Danijel, pa rakvo je to retoricko pitanje!
Pa tu smo postali svi frendači, obitelji su se vec pocele mijesati i jos malo i bit ce forum u familiji.

Ali nakon ove lavine pozitivnih odgovora svakoga bude bilo sram ko bi mozda i rekao NE  :mrgreen:

Ja nemam zapravo nista protiv reklama ako su vezane za astronomiju jer i one su neka informacija koja je zanimljiva.
Hrast zna koliko se placa klikanje po necijim reklamama.

Ti samo reci koliko kunica treba i podijelit cemo na neki broj intenzivnih korisnika.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Valent - 18.06.2009. u 08:21:45 sati
Potpuno se slažem sa donacijama, spreman sam uplatiti (uplaćivati) preko net-bankarstva
koliko bude trebalo. :wink:

Kao što je Miro spomenuo, protivnik sam reklama na našem forumu :!:.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: McPrdo - 18.06.2009. u 08:24:42 sati
ja sam isto spreman donirati...
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Bobo - 18.06.2009. u 09:00:17 sati
I ja sam za donacije, ali uvijek bude ispalo da netko ne želi donirati ili da oni koji doniraju vuku za sobom i druge čitatelje koji samo lurkaju. Meni je recimo blesavo da OI Optimus besplatno vrti banner od kojeg ima materijalne koristi, a ti to moraš plaćati iz vlastitog džepa.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Miro - 18.06.2009. u 09:35:07 sati
Mislim da ovdje ne treba velika rasprava, treba pogledati sebe svoje mogućnosti i to je to. Uvijek ima onih koji su za deklarativno da ali teško otvaraju takuin. Ja sam bez rezerve za DA. Mislim da je Danijel predugo sam nosio Financijski teret ovog dobro i konzistentno održavanog foruma. :274:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: davor - 18.06.2009. u 11:31:56 sati
Ova se ideja  već odavno provlaći među forumašima. Ti si bio jedina prepreka.
Ako prihvatiš sve ostaje po starom: Ti si apsolutni vlasnik foruma, gazda, a mi članovi koji svojim donacijama pomažemo održavanju foruma do kojeg nam je svima stalo.
Kao i Miro ja sam voljan trajnim nalogom obavljti donacije.
Molio bih cijenjene forumaše da se u što većem broju izjasne, bez obzira da li su za ili protiv, samo da vidimo s kojim brojem možemo računati.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Acheron - 18.06.2009. u 11:35:45 sati
Već sam jutros odgovorio "da" u anketi, al evo da potvrdim :)
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Todor - 18.06.2009. u 11:38:35 sati
Ako prihvatiš sve ostaje po starom: Ti si apsolutni vlasnik foruma, gazda, a mi članovi koji svojim donacijama pomažemo održavanju foruma do kojeg nam je svima stalo.

Ja sam voljan pod ovim uvjetima.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 18.06.2009. u 12:08:46 sati
Da kažem koju i u vezi reklamiranja putem bannera. Postupak je u tijeku. Kako ja nisam pravna osoba, posao oko traženja potencijalnih oglašivača ide preko firme koja mi je izradila i koja održava web stranice Zvjezdarnice. Na žalost, recesija i kriza koja se osjeća i kod nas uzela je svoj danak tako da taj dio slabo uspjeva. Većina oglašivača ima fiksni proračun za marketing koji je odavno utvrđen i ne mogu ići u neplanirane troškove. Možda iduće godine...

Što se tiče Optimusa, njegov sam banner stavio zajedno sa svim ostalima kako bih nekako pomogao da ljudi kupuju prave teleskope. Ukoliko zaživi komercijalno reklamiranje putem bannera, tada ću morati ukloniti sve besplatne bannere sa Zvjezdarnice, pa tako i Optimusove i ostaviti samo plaćene. Nadam se da je to razumljivo svima i da se nećete ljutiti. Tada će i ovdje na forumu biti reklamnih bannera, no to je neizbježno. Problem je što je Zvjezdarnica usko specijalizirani portal pa kao takav i nije baš zanimljiv širem krugu različitih oglašivača. No, zaživi li to, onda donacije neće biti potrebne jer procjenjujem da bi se na taj način mogli pokriti troškovi Zvjezdarnice. Za sada nisam baš optimist...

Ukoliko bi se odlučili na donacije, treba prvo riješiti na koji način bi se one donirale. Vani je to jednostavno riješeno putem PayPal sustava. Na žalost, za Hrvatsku to ne funkcionira, a ja se ne mogu dosjetiti načina da to riješim. Uplate na moj račun mi se ne čine privlačnima jer ostavljaju mjesta sumnjama u zloporabu. Zato molim sve koji nešto znaju o financijskom poslovanju da predlože načine jednostavnog doniranja u ovom slučaju. Iznos sredstava koji bi se prikupio išao bi u plaćanje troškova koje sam naveo, a višak koji bi se eventualno prikupio uložio bi se u razvoj sitea, znači mogao bi se zakupiti veći prostor na serveru, a time bi mogli povećati limit veličine fotografija na forumu i galeriji, uvoditi nove servise na Zvjezdarnici, periodički osuvremenjavati dizajn i mehanizam Zvjezdarnice i slično...

Eto, slobodno pitajte sve što vas zanima.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Miro - 18.06.2009. u 12:23:10 sati
Slažem se sa Davorom i Todorom a vjerojatnon i sa svim forumašima, da je ovo naš forum, ali ti si Dnijele gazda foruma. Ja osobno ne vidim tu mogućnost zlouporabe - imam povjerenja, ali moguće je otvoriti novi račun i raditi pobremena financijska izvješća u naš zatvoreni forum. Ideja-komentari?
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Antonio - 18.06.2009. u 12:35:33 sati
Već sam jutros odgovorio "da" u anketi, al evo da potvrdim :)

+1
Naslov: Odg: Donacije
Autor: galileo - 18.06.2009. u 13:07:05 sati
Donacije - i moja podrška!
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Dranve - 18.06.2009. u 15:23:51 sati
I ja se pridružujem ostatku društva koje će rado donirati sredstva za održavanje ovog hvalevrijednog sajta i foruma.

Inače, sudjelovao sam u osnivanju Udruge "Za novi dan" i mi smo pitanje donacija riješili tako da smo registrirali udrugu i otvorili žiro račun na ime udruge. On-line donacije primamo putem Ouroboros Payment Gateway servisa koji radi, ali ga osobno ne bih preporučio jer smo imali i neka loša iskustva. No, postoje i druga slična, tj. konkurentska rješenja, samo treba odvagnuti i procijeniti koliki bi bio mjesečni priljev sredstava zato što neka od ovih on-line rješenja imaju svoju mjesečnu pretplatu.

Za početak bi bilo dovoljno da staviš broj računa i da se uplatom na račun, npr. putem internet bankarstva, prikupe početna sredstva.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 18.06.2009. u 15:31:30 sati
Problem s udrugama je da ti na vrat odmah natovare birokraciju i u paketu dobiješ hrpu obaveza koje ne možeš ne napraviti, a to želim izbjeći.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: dag - 18.06.2009. u 15:35:15 sati
Ja sam za ideju da otvoris jedan racun (ili podracun na istom svom racunu) i sve je rijeseno.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Valent - 18.06.2009. u 16:21:50 sati
Citat:
Ja sam za ideju da otvoris jedan racun (ili podracun na istom svom racunu)

Ovo bi bilo najjednostavnije, ja sam ZA :!:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Arkturus - 18.06.2009. u 16:49:31 sati
Kaj se živciraš zec? Reci cifru, skupili bumo, pa ak nas prevariš pošaljemo ti utjerivače :260: :252: i stvar je riješena.  :mrgreen:
Fala bogu ima nas koji smo zaposleni i možemo skupiti (za zvjezdarnicu, ne za utjerivače).
A ako ne bu dovoljno onda bu Bobo i HRastro i Vid založili svoje fotiće (ionako im je izložba bila očajna :mrgreen:) i skupilo bu se.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: bbox - 18.06.2009. u 17:00:54 sati

ja sam za, a vec smo i bili pricali o tome pa ne vidim zasto nebi i realizirali

... e da, mislim da to treba obaviti bez pretjerane buke da se ne otjeraju ljudi
i da, danijel je i dalje 100% gazda :)
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Frank - 18.06.2009. u 18:52:13 sati
Ja sam apsolutno za.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 18.06.2009. u 19:06:58 sati
Danas sam bio u ZG banci vidjeti što napraviti. Na svu sreću, na šalteru je radila jedna mlada dama koja je računalno pismena, pa čak zna i za Zvjezdarnicu :hopla:

Uglavnom, objasnio sam joj problem, ona je zvala šeficu pa sam i njoj rekao i objasnili su mi da ne mogu otvoriti još jedan tekući račun kod njih. No, da bi bili sto% sigurni, ona će sutra nazvati Zagreb i vidjeti imaju li oni kakvo rješenje pa će me obavijestiti telefonom jer ja sutra radim cijeli dan. Uglavnom, rekao sam da bih želio jedan posebni račun za tu svrhu kako bih uvijek znao koliko točno ima novca za Zvjezdarnicu.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Rajko - 18.06.2009. u 19:17:49 sati
i ja sam za!
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danko - 18.06.2009. u 21:09:05 sati
Imas i moju potporu. Smatram da Zvajezdarnica. com igra odlicnu ulogu.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Fire - 19.06.2009. u 01:23:11 sati
Treća opcija bi na dulji rok riješila problem jer idući hosting paket nudi prostor od 2,5 GB mjesta za smještaj stranica i podataka
Znači 1.207,80 Kn godišnje.
http://www.plus.hr/hosting/premier/premier500/
S obzirom na broj zainteresiranih za donaciju (18 momentalno) mislim da ta cifra nije neki problem...50-100kn godišnje mislim da uglavnom svatko može izdvojiti za ovako nešto. :wink:
Mislim također da ti nije potreban drugi račun u banci jer će ti ZB za njega sigurno naplaćivati nekakvu manipulativnu naknadu.
Što se mene tiče možeš mi poslati na PP broj svog tekućeg. [48*
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Beorn - 19.06.2009. u 10:38:52 sati
I od mene podrška i Danijelu i forumu.
Užitak čitanja, sudjelovanja na ovom forumu puno je veći od onog koje ti može pružiti pola kg paške ili creške janjetine  :wink: :D

P.S. Ubit će me Todor zbog ovoga...  [02*
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Mladen - 19.06.2009. u 19:23:53 sati
Računajte i na mene, neće biti problem odvojiti godišnje 50-100 kn. Ne želimo da nam se forum zatrpa raznoraznim reklamicama za ovo i ono.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 20.06.2009. u 19:56:44 sati
Evo, donacije će ići preko žiro računa (detalji kasnije). Svi koji uplate donaciju dobit će mogućnost da se koriste aliasom Zvjezdarnice, dakle po vašoj želji e-mail adresom oblika nekoime@zvjezdarnica.com ili nekoime@zvjezdarnica.eu koja će poruke preusmjeravati na vašu e-mail adresu kojom se koristite, kako bih vam se barem ovako simbolički zahvalio.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: bbox - 20.06.2009. u 21:35:57 sati

zahvala nije potrebna, al ovo mi se svidja  :hopla:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Rajko - 21.06.2009. u 02:04:44 sati
bravo! :hopla:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Krun0 - 21.06.2009. u 08:17:34 sati
ok...standby for details  :253:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Frank - 21.06.2009. u 08:37:32 sati
Ja to već na široko koristim :D

Marketing je bitna stvar, uzmite adresu pa neka preusmjerava s nje na vaš standardni mail. Bitno je da tu i tamo puknete adresu pa da vas pitaju kakva zvjezdarnica.... :mrgreen:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Krun0 - 21.06.2009. u 08:47:26 sati
ok...standby for details  :253:
Ja to već na široko koristim :D


for account  :251:  not for address......
Naslov: Odg: Donacije
Autor: 2001 - 21.06.2009. u 09:35:51 sati
nije me bilo par dana....
danijel, javi i meni broj tekuceg/ziro...davno sam ti reko da mozes racunati za takve stvari...vidim da nas ima dosta koji cemo stati iza tebe i da nema mjesta sekiraciji...
sto se tice da skines free banere i drugo - ma ti napravi kako mislis da je najbolje, koliko sam pricao s tobom i s ljudima - ti znas kako treba TO napravi
uz tebe sam/smo

m
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Lord Spirit - 21.06.2009. u 12:46:43 sati
Izvinjavam se ali nisam prije vidio ovaj post. Sad sam procitao sve i primjetio da ste vec sami prosli sav logicni razvoj idea. Na besplatne reklame sam se i ja mislio osvrnut ali ste pokrili. Neda ti se zezat sa udrugama sto je razumno pa jedina opcija ostaje napraviti ziro racun. Ja sam vec glasao i nema problemajedino ako mislis da bi moglo doci do nepovjerenja onda se rade izvjestaji. Npr na zatvorenom dijelu radis godisnji, polugodisnji, kvartalni, mjesecni, tjedni , dnevni ili satni izvjestaj racuna i troskova xD Salim se naravno mislio sam na godisnji. Ali to jedino pod uvjetom da zelis svoju savjest drzati 100% na miru. Sto se mene osobno tice dovoljna nagrada za donaciju je da sve funkcionira , da imam isti gust posjecivanja ovoj stranici, pricanja sa vama, citanja razno raznih clanaka, postova, komentara i gledanje slika i karikatura.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Fire - 21.06.2009. u 22:14:58 sati
Evo, donacije će ići preko žiro računa (detalji kasnije).
Nije li novčani promet putem žiro-računa vlasnik istog obavezan prikazati u godišnjoj poreznoj prijavi(?) :219:
Ima ovdje materijala za proučiti na tu temu;
http://www.forum.hr/showthread.php?t=185621
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 22.06.2009. u 00:27:50 sati
Ma poslije praznika idem k svojem bankaru da mi to detaljno obrazloži, i meni je to sve čudno. Imam žiro račun i on mi koristi da na njega trajnim nalogom prebacujem dio plaće pa kada se skupi, obično pokrijem minus ili dio kredita. Do sada mi nitko nikada nije u vezi toga poslao nikakvu poreznu prijavu :mrgreen:

U krajnjem slučaju, otvorit ću račun u nekoj drugoj banci. Ovo mi je potpuno bezveze da u ZG banci ne mogu imati više računa, a plaćam im skupe troškove za sve i svašta [02*
Naslov: Odg: Donacije
Autor: IceFisherman - 22.06.2009. u 02:20:16 sati
ummmm .... meni su nekolko godina za redom  na račun sedale uplate članova mojeg "gejming" klana .. ( duga priča ) .. dok nismo sami složili server i hostali ga kod jednog hrvatskog ISP-a  ...  radilo se o ciframa od cca 1200 kn ( sveukupno nakon kaj su svi uplatili )  ... i nisam nikad imal nikakvih problema
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Valent - 22.06.2009. u 10:46:51 sati
Citat:
Nije li novčani promet putem žiro-računa vlasnik istog obavezan prikazati u godišnjoj poreznoj prijavi(?)

Žiro-račun je podložan poreznoj kontroli.

Citat:
a plaćam im skupe troškove za sve i svašta

Baš zato sam prešao sa ZABA-e na PBZ... :wink:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Krun0 - 22.06.2009. u 12:19:51 sati
Baš zato sam prešao sa ZABA-e na PBZ... :wink:
samo sto u vecini firmi "ne daju" mjenjati banku  [65*
Naslov: Odg: Donacije
Autor: davor - 22.06.2009. u 12:58:02 sati
samo sto u vecini firmi "ne daju" mjenjati banku  [65*

Varaju. Po zakonu ne moraš uopće koristiti uslugu banke prilikom isplate plaće, ali ljudi to ne znaju. Svaka firma ti je dužna iskeširati novac na ruke ako ti to zaželiš. Banka je firma (i to privatna) kao i svaka druga i ima se boriti za svoju klijentelu. Pogotovo možeš slobodno primati plaću preko banke koju želiš, ali je to firmama komplikacija pa uvjeravaju svoje zaposlenike da to nije moguće. Na sreću, to kod mene nije slučaj.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Krun0 - 22.06.2009. u 13:29:54 sati
Tvoja sreca..
......uvjeravanja su prozirna no "ako onda" argumenti su stvarni a i protuzakoniti....
    ....no polozaj poslodavca i radnika pred zakonom nije isti....
Naslov: Odg: Donacije
Autor: igorb - 22.06.2009. u 22:46:47 sati
Upravo sam vidio ovu temu i samo da javim da možeš računati i na mene.

Naslov: Odg: Donacije
Autor: Bobo - 23.06.2009. u 09:26:33 sati
Baš zato sam prešao sa ZABA-e na PBZ... :wink:

To si i ja mislim napraviti ZABA je ošla u q..
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Drazen - 23.06.2009. u 10:54:46 sati
Ja sam prakticirao plaćanje nekome tko mi je daleko, ali unutar Hrvatske, uplatom na tekući račun. Ako si do sada plaćao iz svog džepa, onda ti ovo nije loše rješenje.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 23.06.2009. u 12:29:42 sati
Ja sam prakticirao plaćanje nekome tko mi je daleko, ali unutar Hrvatske, uplatom na tekući račun. Ako si do sada plaćao iz svog džepa, onda ti ovo nije loše rješenje.

Da sve je išlo iz mog novčanika, međutim, sada je to naraslo do te mjere da će trebati proširiti kapacitete, a to više nije iznos za jedan (prosječni) džep i stoga sam primoran iznalaziti druge načine financiranja. Stoga sam se obratio vama forumašima za pomoć.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: IceFisherman - 23.06.2009. u 20:01:01 sati
zaboravil sam još jenu stvari  ... ak ti bude koristilo .. neznam dal je to samo  kod  pocetne registracije ili još uvek moreš iskoristiti   :mrgreen: ..  provjeri ;)

http://whois.com.hr/kuponi-za-popuste/
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 23.06.2009. u 20:36:22 sati
Otvorio sam ticket s upitom :wink:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 23.06.2009. u 21:35:47 sati
Stigao odgovor - to vrijedi samo za nove web hostinge, dakle ništa od toga.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Tona - 25.06.2009. u 10:39:23 sati
Mozete računati i na mene sto se tice donacija. Protivnik sam kojekakvih reklama i ostalog što nagrđuje sam prostor foruma i sajta, tako da cu rado donirati...
Naslov: Odg: Donacije
Autor: dag - 25.06.2009. u 10:49:02 sati
Ima ljudi kojima je svejedno i koji "ne bih hvala" i to je sasvim ok. Ovo je iskljucivo na dobrovoljnoj bazi i cisto osobna stvar.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 25.06.2009. u 23:01:43 sati
Tako je, ova je anketa čisto radi toga da bih mogao vidjeti kakvo je vaše raspoloženje u vezi toga. Nitko nikoga neće tjerati plaćati bilo što. Tko želi može donirati, tko ne želi ne mora, jednako kao što neće biti određena visina donacije, svatko će moći uplatiti onoliko koliko želi ili može. Povremeno ću davati financijsko izvješće kako biste mogli imati uvid u stanje donacija. [23* Naravno, neću napisati tko je koliko dao jer to ne bi bilo pošteno i fer prema ljudima i dovelo bi do nejednakosti i podcjenjivanja. Ovo je na sasvim dobrovoljnoj bazi. Čak i da se ne skupi iznos dovoljan za plaćanje svih troškova Zvjezdarnice, pomoći će mi da ne moram sve dati iz svojeg džepa.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Picard - 02.07.2009. u 12:12:03 sati
Ne vidim nigdje broj žiro računa za uplatu, pa ako možete ponoviti  :mrgreen:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 02.07.2009. u 12:19:06 sati
Problem je da nitko ne zna, pa čak niti oni u banci hoće li uplate biti oporezovane (i koliko %) ako sjednu na žiro-račun. Banka navodno šalje izvješće poreznoj upravi, a oni onda odlučuju (nitko ne zna po kojoj formuli) hoće li oporezovati ili neće. Jedni tvrde da hoće, drugi da neće i sad ga ti znaj :? Moram naći neku vezu s poreznom preko koje bih to istražio, no na žalost ne poznajem nikoga tamo, ako netko ima kakvog prijatelja koji radi u poreznoj, može li to ispitati?
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 02.07.2009. u 12:51:45 sati
Malo mi je čudno, godinama imam trajni nalog koji mi svaki mjesec na žiro-račun prebacuje s tekućeg računa nešto kuna. Kada se skupi, pokrijem s njima recimo minus ili ratu kredita i slično. Nikada mi ništa nije bilo oporezovano, bez obzira koliko je novca bilo. Možda zato što je taj novac s MOJEG tekućeg pa se ne računa??? Ako je tako, onda ću donacije primati na tekući i onda ručno prebacivati na žiro?! Ako ni to ne funkcionira, jedino što mi preostaje je otvoriti tekući račun u nekoj drugoj banci... Totalno mi je blesavo da u ZG banci ne dozvoljavaju da si otvorim dva tekuća računa [66*
Naslov: Odg: Donacije
Autor: ediglavas - 02.07.2009. u 13:30:40 sati
To je drugo, jer firma koja ti isplaćuje plaću šalje obavijesti poreznoj i tamo je već prikazan porez koji ti se oduzima s plaće, 35%.
Istina, govorim bez da znam detalje o tome gdje radiš kako ti se plaća i slično. Ne znam ni da li imaš neku firmu na sebe.
Možda da odeš kod privatnog knjigovođe i pitaš ga koliko naplaćuje savjet (200 do 300 kn za pola sata, pretpostavljam) i kažeš mu tvoje stanje: gdje radiš koji su ti prihodi i što bi uradio s ovim projektom pa ti on kaže rješenje).
Ja baš ne vidim potrebu prebacivanja novca na žiro-račun. Primaš novac na tekući i plaćaš s tekućeg.
Nemaš potrebu za poreznom i opravdanjima.
Korisnicima sa zvjezdarnice prikažeš troškove (već si ih i rekao zapravo) i to je to.
I tako si u minusu godinama jer sam plaćaš sve.
Ako netko počne gnjaviti vratiš mu njegov novac.
I to je to.
Ali ja bih na tvom mjestu skočio do nekog knjigovođe. To zna lijepo raspršiti dileme.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 02.07.2009. u 14:01:00 sati
Hvala Edi na savjetu, mislim da ću baš tako napraviti :wink:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Dobson - 05.07.2009. u 19:42:29 sati
Ali ja bih na tvom mjestu skočio do nekog knjigovođe. To zna lijepo raspršiti dileme.

Slažem se.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: McPrdo - 06.07.2009. u 16:10:57 sati
Neće se oporezivati uplate, nego na kraju porezne godine banka šalje poreznoj upravi stanje tvog žiro računa.
Svaka uplata na tvoj žiro račun smatra se tvojim primitkom i ako nemaš izdatka - dohotkom - na koji plaćaš porez od 25%, odnosno dodaje se prihodu od tvoje plaće ili drugog dohotka pa ako prelaziš limit plaćaš i 35% na ono što je preko godišnjeg limita.
E sad, da bi se toga riješio ti ćeš poreznoj upravi uz poreznu prijavu 28.02.2010. dokazati (uplatama, kopijama, svojim dopisom uz prijavu) da za te primitke imaš toliki i toliki rashod i ako potrošiš sve - neće biti dohotka (tvoje zarade) i nema ni poreza.

hmmmm...
Ja znam prenjeti svojoj ženi ( koja mi je u biti cura-nemamo papire  :mrgreen: ), znatna sredstva u ime zajedničke štednje ( neda mi se otvarati moja vlastita ), a imamo i razlicita prezimena (vidi gore) a i razlicite adrese (jer se ovaj put njoj neda mjenjati dokumente), pa nikad nije imala nikakvi upit od porezne uprave, a i kao Icef smo uplacivali game server i isto nije bilo problema)
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 11.07.2009. u 18:03:26 sati
Eto, riješeno je da donacije (http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=2714.0) idu na žiro račun, vjerujem da neće biti problema oko toga. Zahvaljujem se svima koji uplate svoj prilog za Zvjezdarnicu :!: [31*
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Lagonda - 03.08.2011. u 09:51:46 sati
Zato jer placa koja stize na tekuci je oporezovana. Sve ostalo sto bi moglo ne podlijegati porezu, ide na ziro, tako da oni mogu kontrolirati priljev i odljev novca. Cak i isplata dobiti sad ide na ziro.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: ogi - 03.08.2011. u 14:39:35 sati
Samo da napomenem, nema govora o tome da Zvjezdarnicu mičem s Plusa. Napravio sam to samo jednom i prokleo dan kad sam to napravio. Plus je vrhunska tvrtka s kojom se družim od početka i prezadovoljan sam njihovim uslugama i ne želim to mijenjati.

Slažem se, Plus je uvijek bio odličan, a još je bolji od kada koriste servere u Hrvatskoj
Podrška im je ful brza i kvalitetna

Mislim da je 5GB oko 2000kn godišnje ili 166kn/mj pa mi nije jasno zašto je to toliki problem
Mislim da većina ljudi može izdvojiti taj novac za hobi

Ne znam koji je tvoj odnos sa Teleskop Centrom, bilo bi lijepo da podmire taj iznos u zamjenu za trajni banner
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Todor - 03.08.2011. u 14:45:36 sati
Auh dečki postate u temu koja je završena 2009. To bi bilo dvije godine staro.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 03.08.2011. u 14:56:50 sati
Ja nisam pravna osoba i ne mogu izdavati račune. Objasnio sam to već.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: ogi - 03.08.2011. u 14:57:13 sati
Auh dečki postate u temu koja je završena 2009. To bi bilo dvije godine staro.

Kakva je situacija danas?
Naslov: Odg: Donacije
Autor: ogi - 03.08.2011. u 14:58:16 sati
Ja nisam pravna osoba i ne mogu izdavati račune. Objasnio sam to već.

To nema veze, sve se može kad se hoće  :wink:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 03.08.2011. u 15:09:02 sati
Kakva je situacija danas?

Ovakva. (http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=3951.0)
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 03.08.2011. u 15:23:33 sati
To nema veze, sve se može kad se hoće  :wink:

 :?:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: ogi - 03.08.2011. u 16:09:44 sati
Ovakva. (http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=3951.0)

10GB, odlično!

Jedan od načina da se uštedi prostor: www.slike.com
Naslov: Odg: Donacije
Autor: ogi - 03.08.2011. u 16:11:03 sati
:?:

Plus može njima direktno izdati račun, a ima i drugih načina
Naslov: Odg: Donacije
Autor: dag - 15.10.2012. u 19:55:36 sati
Da li se to blizi kraj trogodisnje idile?
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 15.10.2012. u 20:31:38 sati
Da, no u međuvremenu se skupilo 1100 kuna, ja ću dodati 100 kuna i biti će dovoljno za produženje za još jednu godinu (http://www.plus.hr/hosting/sprint/sprint-professional/) [71*
Naslov: Odg: Donacije
Autor: dag - 15.10.2012. u 20:35:16 sati
I dalje mislis da ne treba staviti reklame astro opreme?
Ionako surfamo i trazimo to isto. Probaj pitati ljude.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 15.10.2012. u 20:44:55 sati
Da, mislim.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Spider - 16.10.2012. u 14:31:42 sati
Da, no u međuvremenu se skupilo 1100 kuna, ja ću dodati 100 kuna i biti će dovoljno za produženje za još jednu godinu (http://www.plus.hr/hosting/sprint/sprint-professional/) [71*

Zašto Plus hosting? Zašto ne recimo Orbis? Ili njihov hosting (http://"http://www.orbis.hr/hosting/hosting-paketi.html") ili reseller (http://"http://www.orbis.hr/hosting/reseller-paketi.html") paket. Onda možete iznajmiti dio hosta nekom korisniku koji sada plaća drugome. Ovako nek te novce da za sajt :D
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 16.10.2012. u 14:40:09 sati
Zbog ovoga (http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=2668.msg57798#msg57798).
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Spider - 16.10.2012. u 14:51:20 sati
Ajd dobro. Ja prešao na Orbis i prebacili su mi sve stranice (9) koje sam imao na drugom hosteru, a još krajem godine čekam da mi prebace još jedno 5-6 domena.

Ja sam samo dao prijedlog i htio pomoć  :286:. Jedino što drže cijene visoko u nebo. Orbis ima servere u HT-u u Varaždinu.

Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 16.10.2012. u 15:05:05 sati
To ti je kao i s mehaničarima za auto, s nekima si zadovoljan s nekima nisi, a kad nađeš onoga tko ti odgovara, ne mijenjaš ga :286:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Spider - 16.10.2012. u 15:09:34 sati
Znam znam... Ja sam eto prešao sa UK servera na HR i uzeo to što jesam (Plus sam pogledao ali mi se nisu svidjele cijene, previsoka je to cijena).
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 16.10.2012. u 15:11:48 sati
Vrijedi svake kune [71*
Naslov: Odg: Donacije
Autor: spacewalker - 16.10.2012. u 15:56:59 sati
Tek sad vidim da je isteklo vrijeme. Jel još vrijedi onaj žiro račun?
Ja ću se pridružiti.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 16.10.2012. u 17:04:21 sati
Vrijedi da. No za sada ne trebate više ništa donirati, skupilo se taman dovoljno novca da se produži za još godinu dana. [71*

Jedino ako želite da idemo na produženje na dulji rok, tada dobijemo popust na plaćanje. Paket je Sprint Professional pa cijene i popuste možete vidjeti ovdje (http://www.plus.hr/cijene/).

Popust na godišnji zakup od 2 godine (-10%), 3 godine (-15%), 4 godine (-20%) i na 5 godina (-25%)
Rok za produženje hostinga istječe 31.01.2013.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: ruka - 16.10.2012. u 17:21:11 sati
Pa do prvog mjeseca ima dosta. Ajmo skupljati pa koliko skupimo toliko produzis.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: dag - 16.10.2012. u 17:27:36 sati
Dobro kazes. Recimo po 20, 50, i 100 kn, pa kako tko moze I hoce, haa?
Naslov: Odg: Donacije
Autor: eulogy - 16.10.2012. u 17:48:09 sati
I dalje mislis da ne treba staviti reklame astro opreme?
Ionako surfamo i trazimo to isto. Probaj pitati ljude.

po meni je ovo mozda ok solucija, "srecom" imamo samo 2 zastupnika u hrvatskoj pa nebi bilo nakaradno za forum ako se radi tipa samo po jednom baneru od oglasivaca velicene kao ova dva gore lijevo i desno na forumu. Koliko se to placa mjesecno ili godisnje neznam i neznam dali se tako nesto isplati, ako je cifra mala onda svakako ne, ali ako se radi o dobroj svoti zasto ne. Imali bi dosta "prostora" a forum bi zadrzao formu kakvu i sada ima. Gledam po netu vecina takvih foruma ima oglasivace. Na kraju krajeva ipak oglasavamo prave ducane i mjesta na kojima iskljucivo kupujemo astronomsku opremu, i izbjegavamo kupnje po nekim smart ducanim skart robu

http://stargazerslounge.com/
http://www.cloudynights.com/
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 16.10.2012. u 18:22:05 sati
Gle, Optimus znam da se neće reklamirati tako da bi ostala samo reklama od TC. Nitko drugi se ne bi želio reklamirati ovdje jer nemamo posjećenost kao Index na primjer, a što svi gledaju i uspoređuju. Već sam se raspitivao i nudio no uvijek su me uljudno odbijali. Bilo bi reklama da idem besplatno, ali plaćati nitko ne želi. Zato smo prilikom redizajna Zvjezdarnice jednostavno izbacili reklamne bannere jer od njih nema koristi. I tako se opet vraćamo na donacije kao način pokrivanja troškova hostinga, koji je pouzdan i najpošteniji način.

Dok bude donacija znači da su ljudi zadovoljni, kada prestanu biti zadovoljni, neće više biti ni donacija i to će biti kraj Zvjezdarnice. Domene nisam ni računao u to, njih plaćam iz svojeg džepa jer su one najmanji trošak. Dao sam prijedlog TC-u i Optimusu da na Astroforumu imaju svoje rubrike u kojima bi mogli besplatno objavljivati svoje novosti što se tiče opreme, jer bismo svi imali koristi od toga. No Zlatko mi se ljubazno zahvalio tako da ni TC nije želio u tom slučaju iskoristiti ponudu. Kako vidimo, poštena igra od svih. Dakle, što god napravili, uvijek se vratimo na donacije. Osim toga, prednost toga je i to što ovdje nema zagađenja reklamama, koliko god one bile "astronomske".
Naslov: Odg: Donacije
Autor: eulogy - 16.10.2012. u 18:38:46 sati
zalosno je sve to, kod nas marketing je izgleda jos na nivou 56 kbit/s, pa kako ce se drugacije cuti za te ducane ako se ne reklamiraju, neznam dal postoji kakav "rat" izmedu navedenih ducana ali danas je sve stvar konkurencije i cijena :sesir:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 16.10.2012. u 18:46:11 sati
Nema rata, barem ne između TC i Optimusa. Zlatko kaže da mu to nije primarni posao nego sporedni i ne može mu se posvetiti više nego što je sada. No, manimo se toga, natresamo praznu slamu. Svi znamo za ta dva dućana i dobri smo sa svima iz njih jer su nam to prijatelji. Kupujemo kod njih, kontaktiramo i nema razloga da se bilo tko ljuti na bilo koga drugoga. Što nema jedan, ima drugi i obrnuto. Vratimo se temi.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: eulogy - 16.10.2012. u 18:48:14 sati
aha, nisam znao pogresno sam shvatio onda sve pet  [71*
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Stefano - 16.10.2012. u 19:01:46 sati
Ima neki link ili nesto gdje se treba donirati?
Naslov: Odg: Donacije
Autor: dag - 16.10.2012. u 19:12:39 sati
A onda su stvari jasne. Samo pokazi u koju rupicu da gurnemo kovanice ...
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 16.10.2012. u 19:13:17 sati
Tu sve piše (http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=2714.0), a preporučam da si uzmete vremena i prošvrljate po ovoj temi (http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=2668.0) jer vidim da se pitanja i rasprave počinju ponavljati. [10*
Naslov: Odg: Donacije
Autor: dag - 16.10.2012. u 19:15:50 sati
Ali ja se ne zovem Ivek ...
Naslov: Odg: Donacije
Autor: spacewalker - 16.10.2012. u 20:45:52 sati
:)
OK, Ja sam shvatio i gurnuću svoje kovanice na plaći. Ako ima više novaca možda bi se moglo upotrebiti za veći ''skladišni prostor'' za prikazivanje fotki na forumu i razmjenu datoteka na Box-u.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 16.10.2012. u 22:33:12 sati
Da, o tome se možemo dogovarati :106:

Trenutna popunjenost prostora na serveru je 44%.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Zocky - 16.10.2012. u 23:19:00 sati
Ja sam upravo uplatio svoj prilog [10*
Naslov: Odg: Donacije
Autor: ruka - 19.10.2012. u 11:22:21 sati
Ja sam nešto donirao, i naredna tri mjeseca budem po toliko.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Gordan - 20.10.2012. u 22:34:01 sati
Na žalost nisam ranije opazio ovu temu...
Mislim da ne bi trebao biti problem da zajednički pomognemo Danijelu u financiranju ovog weba koji nam svima očigledno puno znači.
Priključujem se akciji doniranja u ponedjeljak  :286:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Acheron - 21.10.2012. u 04:55:22 sati
Kad se vratim iz Kine!
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Rossonero - 24.10.2012. u 00:17:53 sati
Yeah, uplatim i ja ovih dana  [10*
Naslov: Odg: Donacije
Autor: bojan - 24.10.2012. u 03:52:33 sati
Ja u principu nemam nista protiv donacije, iako ne znam kako to izvesti u mojem konkretnom slučaju (ako PayPal kao instrument plaćanja nije opcija).

A sto se tice reklama, ja ih niti ne primjecujem (redovito sam na IceInSpace forumu (http://www.iceinspace.com.au/home.html) koji se isto financira dijelom od toga.. Mike povremeno i prodaje neke stvarčice kao sad naočale za Pomrčinu, pa majice, naljepnice  i slične gluposti. Prima i donacije, ali nisu obavezne i informacija o tome ko je platio a ko nije nije dostupna ostalim članovima (sto je uostalom, uobičajena praksa... U Australiji (vjerujem da je i drugdje na zapadu tako) je čak nepristojno govoriti o lovi u tim i takvim kontekstima.. pa niko ni ne daje tu informaciju - to je strogo anonimno. Jedino te porezni ured smije pitat o tome , i naravno moras im odgovoriti istinito, u vlasitom interesu.. ).
Problem s reklamama (ponekad) se manifestira ovdje u Kini - browser ceka na neke websiteove, ali buduci da su ti sajtovi blokirani, stranice ne izgledaju kako bi trebalo, a ponekad ni ne dodju (na primjer, momentalno tu na poslu google mi ne radi, ne znam zasto.. moglo bi bit i da au domena ima problem? Pa mi IIS ne dolazi ) . (to se sigurno dade rijesiti s neki soft timerom?)

Osim toga, mislim da su kod nas u AU neke donacije i oslobođene od poreza (ako se donira edukativnim ustanovama, kao i kojekakvim dobrotvornim društvima koja posluju kao ne-profitne ili dobrovoljačke organizacije.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: dag - 28.10.2012. u 00:21:03 sati
Danijel daj napisi koliko nas je uplatilo nesto. Ne imena, samo broj.
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 28.10.2012. u 00:47:45 sati
Napisao sam u ZF :76:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 15.01.2013. u 14:15:29 sati
Donacije za produženje hostinga za Zvjezdarnicu prikupljaju se još desetak dana.

Želi li još netko uplatiti donaciju (http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=2714.0), može to učiniti do 25.01.2013.

Nakon toga slijedi produženje hostinga i naše daljnje bezbrižno druženje na ovome mjestu još nekoliko godina [10*
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 25.01.2013. u 22:11:17 sati
Donacije su zaključene s današnjim danom. Hosting je produžen za iduće četiri godine. Veliko hvala svima koji su svojim prilozima pomogli da Zvjezdarnica i dalje bude na Internetu! :sesir:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 20.02.2017. u 18:25:56 sati
S današnjim danom stari račun za uplate donacija je ugašen (Zagrebačka banka), a otvoren je novi broj računa (ERSTE banka). Uglavnom, sve imate ovdje (http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=2714.0). Ako imate pospremljene predloške u internet bankarstvu za plaćanje donacije Zvjezdarnici, molio bih vas da ih ažurirate kako se ne bi dogodilo da novac luta. :sesir:
Naslov: Odg: Donacije
Autor: vesko - 22.02.2017. u 11:32:23 sati
Iako nijesam aktivan član, svakodnevno se zakačim i normalno spreman sam za doniranje. Obzirom da sam iz Crne Gore vjerovatno mi je najednostavnije uplatiti Western Unionom.
Šta misliš o tome?
Pozdrav
Naslov: Odg: Donacije
Autor: Danijel - 22.02.2017. u 11:48:35 sati
Svi koji su izvan Hrvatske pošteđeni su plaćanja donacija jer je stvar komplicirana s međunarodnim plaćanjima. Ne mogu garantirati da će sve biti kako treba i da donator neće imati komplikacija. Uostalom, hosting je plaćen za iduće 4 godine tako da više nema potrebe do tada uplaćivati bilo što. [10*