AstroForum

[- ASTRONOMIJA -] => ASTRONOMSKI SOFTWARE => Autor teme: Zoki - 29.09.2009. u 16:23:05 sati

Naslov: Koji program?
Autor: Zoki - 29.09.2009. u 16:23:05 sati
Zanima me koji je to program koji je danijel koristio na laptopu ( zadnja slika) - http://www.zvjezdarnica.com/index.php?akcija=dnm&id=792

Jel to neki od Canona? ako je, dal ga mogu korititi i neki drugi DSLR-i?

Ja sam osobno kupio prije 3 tjedna Olympus E-620 ( i imam neki proram Olypus Master 2, al neznam dal imam takve opcije), pa me zanima dal možda netko zna ako ima kakav takav program i z mene s koji mogu direktno raditi na laptopu.

Zanimljivo; I to onda možeš preko laptopa kontrolirati DSLR? ili.... :wink:

Edit: il sam se ja zeznuo pa je to program obični program za obrađivanje, pa meni izgleda ko neki live view.... [36*
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Danijel - 29.09.2009. u 16:44:24 sati
To je Canonov softver koji dobiješ uz Canonov fotić na CD-u kad ga kupiš.
Da, s njime upravljaš fotoaparatom preko laptopa :hopla:
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Zoki - 29.09.2009. u 16:52:28 sati
 :( hm, znači ništa od toga!

A tko zna, moram ja bolje proučiti Olympus Master 2 , možda i ja to imm a da ni neznam.

A jel to program baš samo za to, ili je to neka opcija unutar nekog programa?

Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Danijel - 29.09.2009. u 16:56:48 sati
Baš za to.
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Zoki - 29.09.2009. u 17:35:02 sati
Još me samo zanima kako se zove... da znam tražiti alternative!
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: lonewolf21 - 29.09.2009. u 21:57:21 sati
Možda ovaj program ?

http://www.olympus.hr/consumer/205_olympus_studio_1.htm

PC-kontrola fotoaparata
Uređivanje slika
Batch obrada
Brza obrada RAW datoteka
Automatska prilagodba tonova
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Danijel - 29.09.2009. u 21:58:37 sati
Još me samo zanima kako se zove... da znam tražiti alternative!

EOS Utility
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: watchmag - 30.09.2009. u 09:32:47 sati
Edit: il sam se ja zeznuo pa je to program obični program za obrađivanje, pa meni izgleda ko neki live view....
 nazalost nemožes sa tim/ master 2/  programom podešavat fotić ali mozeš na laptopu gledat live view
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Miro - 30.09.2009. u 11:53:23 sati
Da ne otvaram novu temu, ovdje ću iznijeti problem.
Canon-ovi softveri instalirani na laptop ne vide fotoaparat, putem komunikacijskog kabela ne mogu skidati slike iz aparata, a sinoć sam probao zoom brouser i ista stvar javlja da ne vidi aparat, iako počne otvarati i onda slijedi poruka da ne komunicira s aparatom. Aparat (dole u potpisu) je naravno u garanciji, ali ne bih ga slao na servis bez potrebe. Molim vaše savjete.
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Danijel - 30.09.2009. u 12:14:24 sati
Mislim da nije problem u fotiću nego u laptopu, provjeri drivere i postavke u OS-u. Za svaki slučaj, instaliraj to na drugo računalo i provjeri radi li to sve na njemu. Meni radi i na XP (laptop) i na Visti (stolni komp). Windows ne vidi fotić kao eksterni disk ako si na to mislio pa ni ne pokušavaj bilo čime pristupiti slikama na fotiću jer ti to neće uspjeti (barem meni nije). Dakle, potrebni su driveri koji OS-u kažu što je to spojeno na USB i kako da radi s tim uređajem.
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Miro - 30.09.2009. u 13:26:39 sati
Dobro razmišljaš Danijel, ali par puta mi je prebacio slike sa aparata i sada neće, a počelo je tako da EOS program ne čita RAW datoteke. Probao sam instalirati EOS softver na drugi laptop i ista stvar. Sa same kartice prekoko čitača kartice skinem slike sa nje i to je to. Inače aparat normalno radi, pa zato sumnjam u sam kabel.
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Danijel - 30.09.2009. u 13:48:33 sati
Probaj s drugim kablom :?
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Zoki - 30.09.2009. u 16:51:19 sati
Edit: il sam se ja zeznuo pa je to program obični program za obrađivanje, pa meni izgleda ko neki live view....
 nazalost nemožes sa tim/ master 2/  programom podešavat fotić ali mozeš na laptopu gledat live view

Šteta! :(

Al možda ima koristi i od toga. Ako ništ drugo bar će mi slika biti puno veća kada budem nešto slikao ili tražio...
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Zoki - 06.10.2009. u 13:42:40 sati
Hehe...

Ipak se može slikati i sa Olympusom preko kompa, kao i sa Canonom!
Program se zove Olympus Studio 2, dobio sam ga sa DSLR-om, al problem je što je demo inačica, a ako hoću kupiti moam dati 99 Eura [02*

Morat ću se baciti u ilegalne vode, pa potražiti neki kod ili crack [30* :shut:

Sad mi još samo fali neki stativ za fotić, i onda mogu početi s nastavom o Astrofotografiji, jer kolko vidim ima tu dosta stvari za učiti... :wink:
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: dag - 06.10.2009. u 13:43:47 sati
Samo naprijed!
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: easy156 - 06.10.2009. u 13:57:29 sati
Znaš li možda funkcionira li taj Olympus studio i na ne DSLR Olympusovim aparatima?
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Zoki - 06.10.2009. u 14:24:38 sati
Stvarno nebih znao!

Al što te košta skinuti program pa isporbati, ne?  :D

http://www.olympus.hr/consumer/205_olympus_studio_2.htm
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Mladen - 06.10.2009. u 15:18:16 sati
Hehe...
Morat ću se baciti u ilegalne vode, pa potražiti neki kod ili crack [30* :shut:

Ja mislim da bi ti ovaj link mogao pomoći. Točkice zamijeni adekvatnim.
h..p://rapi....re.com/files/252575843/Olympus.Studio.v2.3.0.3-NoPE.rar
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Zoki - 06.10.2009. u 15:44:35 sati
Hvala Mladen i lonewolf21 !  :wink:
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Todor - 06.10.2009. u 23:23:18 sati
Koliko sam ja shvatio, Olympus ne podržava live view na monitoru kao što imaju Canon i Nikon. Instalirao sam Studio 2 sa gornjeg linka i nema live viewa na PC. Nažalost. Ali kud ste kupovali Olympus za astrofotografiju? Lijepo HrAstro kaže. Canon i samo Canon za astrofoto. Čak i kad uhvatiš sve finese, slike ti neće ispadati kao HrAstrove. Vjeruj. Ja probao  :mrgreen: Zanimljivo kako nitko ne sluša HrAstra.  :wink:
Međutim, za fokusiranje ti ne treba PC, imaš 10x zoom na manual fokusu i vrlo fini fly-by-wire fokus ring duuuugačkog hoda. Još nikad nisam promašio fokus kad sam zvijezde slikao. Okreneš na svijetlu zvijezdu, fokusiraš dok ne bude najmanja moguća na 10x zoomu i to je to.
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: easy156 - 06.10.2009. u 23:45:27 sati
Koliko sam ja shvatio, Olympus ne podržava live view na monitoru kao što imaju Canon i Nikon. Instalirao sam Studio 2 sa gornjeg linka i nema live viewa na PC. Nažalost. Ali kud ste kupovali Olympus za astrofotografiju? Lijepo HrAstro kaže. Canon i samo Canon za astrofoto. Čak i kad uhvatiš sve finese, slike ti neće ispadati kao HrAstrove. Vjeruj. Ja probao  :mrgreen: Zanimljivo kako nitko ne sluša HrAstra.  :wink:
Međutim, za fokusiranje ti ne treba PC, imaš 10x zoom na manual fokusu i vrlo fini fly-by-wire fokus ring duuuugačkog hoda. Još nikad nisam promašio fokus kad sam zvijezde slikao. Okreneš na svijetlu zvijezdu, fokusiraš dok ne bude najmanja moguća na 10x zoomu i to je to.


Ja na svu sreću nisam još ušao u astrofotografiju i sada sam u fazi čitanja vodiča, tako da stignem nabaviti Canona,  :mrgreen:  ali dok ga ne kupim budem vježbao sa underdeveloped Olympusovim "idiotom".  :mrgreen:
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: dag - 07.10.2009. u 08:39:23 sati
Dobar put!
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Zoki - 07.10.2009. u 09:20:14 sati
Koliko sam ja shvatio, Olympus ne podržava live view na monitoru kao što imaju Canon i Nikon.

Kako ne?
A što sam ja onda jučer slikao i kako?? :mrgreen:

A ja i nisam kupovao aparat za astrofotografiju, nego za sve potrebe... :wink:
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Todor - 07.10.2009. u 10:57:15 sati
A što sam ja onda jučer slikao i kako?? :mrgreen:

Pa kako? Meni nije radilo. Imam sve postavke, mogu mijenjati aperturu i parametre, mogu ući u menije i postaviti ama baš sve postavke, ali nema live viewa. A na Internetu i four thirds forumima svi kažu da moraš imati dodatni kabel i video-ulaz na grafičku da bi radilo?
Reci reci reci reci daaaaaaj
ČsLj zaradiš odma'
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Zoki - 07.10.2009. u 11:14:40 sati
Neznam zakaj ti ne radi!

Znači ti uopće ne vidiš sliku na kompu?
Jel ti takvo sučelje u Studio 2?

(http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_087c81f2.jpg) (http://www.imagesforme.com/show.php/721775_bezimena.JPG)

Samo da provjeriš dal dobro radiš- fotoaparat u izborniku fotoaparata mora biti namješten na control, nakon toga upališ studio i ideš na kontrola fotoaparata....i meni normalno radi!

btw, koji olympus imaš?

Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Todor - 07.10.2009. u 11:34:52 sati
btw, koji olympus imaš?

Imam E-420, sa pancake objektivom koji podržava i kontrast-autofokus.
Sučelje koje si pokazao je potpuno isto, samo što je meni slika potpuno siva. Slika se pojavi tek kad okinem "test" ili baš kad okinem sliku.
A jel moram možda uključiti live view na samom aparatu možda? To nisam probao...
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Zoki - 07.10.2009. u 11:47:50 sati
Iskreno nemam pojma!

Ja nisam ni znao da to olympus ima.
Nego ja sam kao to sam ti i rekao: na fotoaparatu i postavkama fotoaparata kada ga priključiš na komp i onome izborniku koji se ti pokaže, moraš staviti na control!
I onda kada sam u studio 2 odabrao kontrola fotoaparat.....vidi čuda prikazao se live wiev i sve radi normalno!

Nego jedan problem.

Naime stigao mi je T2 Fourthirds - izgleda ovako

(http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_1b60fdf1.jpg) (http://www.imagesforme.com/show.php/721817_DSC02540.JPG)  (http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_eadc0ce4.jpg) (http://www.imagesforme.com/show.php/721816_DSC02539.JPG)

No mene zanima kamo ja sad to moram staviti? u fokuser? Neide jer je taj prsten prevelik. Može pomoć! [36*

Mogu ga jedino nekak klimavo postaviti na fokuser al nije to to!

Naslov: Odg: Koji program?
Autor: HrAstro - 07.10.2009. u 12:13:00 sati

No mene zanima kamo ja sad to moram staviti? u fokuser? Neide jer je taj prsten prevelik. Može pomoć! [36*

Mogu ga jedino nekak klimavo postaviti na fokuser al nije to to!



Na nekom od adaptera na fokuseru, trebao bi biti neki navoj koji ti pase?
Ako ne, a onda do tokara ili pogledaj na netu
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: dag - 07.10.2009. u 12:24:32 sati
Ili Halo Zlatko, we've got the problem ...
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Zoki - 07.10.2009. u 12:47:50 sati
Hm...

Nema navoja koji mi paše! A što bi to točno trebalo istokariti, mislim kako da kaažem tokaru da to naparavi?

Evo slike Fokusera mog teleskopa - http://www.imagesforme.com/show.php/646182_DSC02336.JPG

Tu di je crna plastika na fokuseru tu donekle ide fotić nutra i da se slikati (probao prije 2 minute) , ali to nije navoj da bih ga fino zašerafio....  [02*

Izgleda da je ovaj T2 ring rađen za 2˝ fokusere (valjda sam se dobro izrazo) dok je moj 1,25˝
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: HrAstro - 07.10.2009. u 12:53:08 sati
Hm...

Nema navoja koji mi paše! A što bi to točno trebalo istokariti, mislim kako da kaažem tokaru da to naparavi?

Evo slike Fokusera mog teleskopa - http://www.imagesforme.com/show.php/646182_DSC02336.JPG

Tu di je crna plastika na fokuseru tu donekle ide fotić nutra i da se slikati (probao prije 2 minute) , ali to nije navoj da bih ga fino zašerafio....  [02*

Izgleda da je ovaj T2 ring rađen za 2˝ fokusere (valjda sam se dobro izrazo) dok je moj 1,25˝


Pitaj Zlatka, mozeda ima adapter.... ili odes do tokara sa tim T2 te teleskopom i on sam izmjeri sto treba
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Miro - 07.10.2009. u 13:04:39 sati
Probaj pogledati na lyra-optics pod adapteri, ima raznih.
http://www.lyra-optics.si/content/view/62/74/ (http://www.lyra-optics.si/content/view/62/74/)
Naslov: Odg: Koji program?
Autor: Zoki - 07.10.2009. u 13:05:22 sati
Ok, hvala!

Zlatku sam već posao mail, pa očekujem odgovor. MOžda imam kakvog tokara u familiji....pa nešt riješim¨ :wink:

Edit: evo slike koju sam posalo i Zlatku, pa da vidi ako ste što može učiniti! http://www.imagesforme.com/show.php/721894_DSC02542.JPG