AstroForum

[- ASTRONOMIJA -] => ASTRONOMSKI SOFTWARE => Autor teme: Astro 2 - 11.04.2010. u 20:35:36 sati

Naslov: ASCOM
Autor: Astro 2 - 11.04.2010. u 20:35:36 sati
Evo kakva je situacija:
Pokušavam pokretati montažu (NEQ6 SynScan) preko ASCOM-a. Montaža je preko AC adaptera uključena u struju, kontroler je preko RS232 spojen na USB RS232 i sve je to spojeno na kompjutor. Imam instaliran ASCOM i pokrenem ga. Bi li mi mogao netko kazati idući korak budući da nisam pronašao manual. Ili ima li možda neki drugi program za to?

Hvala

PS - samo bez onog "nije žvaka za seljaka!"  :mrgreen:
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: HrAstro - 11.04.2010. u 20:49:12 sati
Saznaj na kojem ti je portu prepoznat taj USB to RS232 (mozes pogledati pod Device Maneger na svom racunalu)
Skines Celestronove drivere http://ascom-standards.org/Downloads/ScopeDrivers.htm , i mozes EQMOD project
Ne znam koji program koristis (tj. planetarij bla bla)... ali pronadji ASCOM opciju
U padajucem Meniju odaberi Celestron i zatim na Properties... tamo u izborniku nadji SkyWatcher i podesi port, recimo COM6 i zatim OK... stavi jos kvacicu na Show hand control

i to je to!!!

Ako ides preko EQMOD, onda na kontroleru montaze moras naci opciju PC Direct Mode koja se nalazi, ja mislim u Utilitys
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: Astro 2 - 11.04.2010. u 21:04:22 sati
Čekaj, čekaj.....
Instaliao sam EQ MOD i ništa se ne pojavljuje na ASCOMU???
(barem piše na sajtu EQ MOD-a da treba)
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: HrAstro - 11.04.2010. u 21:16:22 sati
Čekaj, čekaj.....
Instaliao sam EQ MOD i ništa se ne pojavljuje na ASCOMU???
(barem piše na sajtu EQ MOD-a da treba)


Ne znam nista na pamet... daj kakav screenshot
tj. trebas vidjeti ovo (sa razlikom da sam ti dao primjer za celestronove drivere),

(http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_ea2e6f72.png) (http://www.imagesforme.com/show.php/1074817_ascom.png)

Instaliraj si celestronove drivere, daleko su jednostavniji za pocetnika + rade dvosmjerno za razliku od EQMOD
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: Astro 2 - 11.04.2010. u 21:18:00 sati
Ništa zanemari ovo gore, uglavnom odabrao sam Celestron.
Ušao u  POTH Dome-Scope Hub, pritisnuo SETUP našao SkyWatcher, pogledao koji mi je port (COM1), pritisnem connect ...............čekam  :hopla:  :hopla: ......... čekam  :hopla: :hopla: ..........ERROR  :shock:
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: HrAstro - 11.04.2010. u 21:35:35 sati
Najvejrojatnije je krivi port

Probaj ovo skinuti i pokrenuti (postoji opcija da automatski pronadju port)
http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/customer_support.php?id=1&class1=1&class2=101

ili ovo,
http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/customer_support.php?id=106&class1=1&class2=101
(mislim da ovdje moras prilikom ukljucenja kontrolera drzati zajedno tipku 8 i 0.. objasnjeno ti je u prirucniku montaze u djelu oko updeta firmwera)
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: Astro 2 - 11.04.2010. u 21:52:39 sati
Sve je lijepo spojeno i na komp piše da je port COM 1 , a uopće ga na programu ne prepoznaje???
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: HrAstro - 11.04.2010. u 21:55:57 sati
Sve je lijepo spojeno i na komp piše da je port COM 1 , a uopće ga na programu ne prepoznaje???

Gdje ti pise da je COM1?
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: Astro 2 - 11.04.2010. u 22:02:05 sati
Device menager
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: HrAstro - 11.04.2010. u 22:08:47 sati
Mozda driveri tvog USB to RS232 ne rade... sa win xp nisam imao problema, a sa win 7 je bilo problena

ne znam, ne mogu ti pomoci
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: Astro 2 - 11.04.2010. u 22:13:28 sati
Kupit ću novi USB, pa ćemo probat, a do tada ništa.

Hvala što si mi pokušao pomoći.
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: HrAstro - 11.04.2010. u 22:28:39 sati
Probaj prije na nekom drugom racunalu

Dovoljan ti je samo kontroler (na njemu imas i prikljucak za napajanje), napajanje za njega i taj USB kabl
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: mark0 - 12.04.2010. u 06:05:34 sati
Meni isto ne rade na 7-ici pa ti vjerovatno neće pomoći drugi kabl.
Probaj deinstalirati pa promjeni USB,pa ponovo očitaj COM port,ali mislim
da bi ga trebalo prepoznati kao 2 ili 4 da bi radio.A imaš u postavkama i konfiguraciju prepoznatog porta
pa malo istražuj kombinacije,možda uspije.Možda su ti brzine prijenosa različite...
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: mark0 - 12.04.2010. u 08:20:57 sati
Možda moraš imati nul modem kabl za spajanje jer rs232 tako komunicira.
Ako si sada direktno spojio s adapter kablom jer ga imaš dovoljno ostao si bez
nul modem križanja jer rs232 mora tako međusobno komunicirati.
Posudi negdje za probu ili izradi sam .
pinovi idu ovako

1-1
2-3
3-2
4-6
5-5
6-4
7-8
8-7
9-9


A vjerovatno sama montaža već ima okrenute pinove
pa valjda nije to.

Naslov: Odg: ASCOM
Autor: HrAstro - 12.04.2010. u 10:29:26 sati
Meni isto ne rade na 7-ici pa ti vjerovatno neće pomoći drugi kabl.
Probaj deinstalirati pa promjeni USB,pa ponovo očitaj COM port,ali mislim
da bi ga trebalo prepoznati kao 2 ili 4 da bi radio.A imaš u postavkama i konfiguraciju prepoznatog porta
pa malo istražuj kombinacije,možda uspije.Možda su ti brzine prijenosa različite...

Meni radi taj kabl sa 7icom, ali sam negdje skinuo alternativne drivere
Probaj googlati "USB-RS232 win7 drivers"
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: mark0 - 12.04.2010. u 12:10:13 sati
Meni radi taj kabl sa 7icom, ali sam negdje skinuo alternativne drivere
Probaj googlati "USB-RS232 win7 drivers"

Najvjerojatnije da je to.
Na CD-u lijepo piše taj,taj,taj OS a nema Win7.
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: Astro 2 - 12.04.2010. u 12:21:52 sati
Koristim samo WIN XP.
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: mark0 - 12.04.2010. u 12:36:37 sati
Kakva je utičnica na mountu...muška ili ženska?
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: HrAstro - 12.04.2010. u 12:47:47 sati
Kakva je utičnica na mountu...muška ili ženska?

zenska
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: mark0 - 12.04.2010. u 12:53:03 sati
Onda je već okrenuta na nulmodem.
Treba probati uskladiti obije strane COM postavki.
Koji vrag još...
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: Astro 2 - 15.04.2010. u 21:03:18 sati
Kupio sam novi USB za RS232. Sve sam opet ponovio i pritisnuo connect .......čekam........čekam.......čekam.....RADI, MONTAŽA SE POKREĆE!!!  :hopla: Hvala svima na pomoći (marko gr i HrAstro).
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: Astro 2 - 16.05.2010. u 12:57:58 sati
Kako mogu instalirati EQMOD? :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

EDIT :
Našao!  :mrgreen:
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: Astro 2 - 17.05.2010. u 13:32:48 sati
Evo ovako, instalirao sam EQMOD i preko Stellarium Scope ga povezao sa Stellariumom, isto tako sam učinio i sa CdC.
Sada mene zanima, mogu li ja uz pomoć toga TOČNO nalaziti objekte, a da NE NAPRAVIM alingment. Znači samo kliknem na zvijezdu i teleskop ju nađe, nažalost ovo nisam mogao isprobati jer je već zadnjih 7 dana bilo oblačno, a i sada je.
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: HrAstro - 17.05.2010. u 13:42:08 sati
da, mozes pod uvjetom da nakon koristenja kliknes na "park scope", ugasis setup i ne pomices ga (u smislu seljenja, otpustanja kocnica, usjeveravanja)
Naslov: Odg: ASCOM
Autor: igorb - 17.05.2010. u 15:20:10 sati
S tim da prvi put, naravno, moraš napraviti star alignment..