AstroForum

[- ASTRONOMIJA -] => PRAKTIČNA ASTRONOMIJA => Autor teme: Bobo - 04.07.2010. u 18:14:48 sati

Naslov: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Bobo - 04.07.2010. u 18:14:48 sati
Pozdrav svima,

Na svom webu napisao sam jedan poduži članak o tome koja povećanja koristiti za deep sky i planete i zašto:

http://www.astrobobo.net/?p=288

Koliko vidim ovdje na forumu, često se koriste potpuno kriva povećanja i daju savjeti koji u stvarnim promatranjima zapravo i ne pomažu.

Komantari dobrodošli, ovdje ili ispod članka  :wink:
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Acheron - 04.07.2010. u 18:26:30 sati
Složio bih se s člankom i rekao kako je 2mm pupila stvarno najkorisnija za promatranje DS objekata.
Izuzetak su samo velike maglice koje gledamo kroz filtere, tada filter poveća kontrast pa moramo paziti samo da pupila ne bude šira od nekih 6mm.
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Miro - 05.07.2010. u 09:08:25 sati
Vrlo koristan članak. Moje pohvale!
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Bobo - 05.07.2010. u 12:21:37 sati
Hvala momci. Ach ima pravo, velike maglice su posebna biljka, kod njih apsolutno najviše utjeće svjetlosno onečišćenje, a dalje je sve eksperimentiranje ovisno o uvjetima i filterima.
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Beorn - 05.07.2010. u 12:30:10 sati
Odličan i poučan članak Bobo! Thx.
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: HrAstro - 05.07.2010. u 12:40:24 sati
Ova tema bi se mogla postaviti kao sticky
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Danijel - 05.07.2010. u 12:47:32 sati
Eto, je :wink:
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Bobo - 05.07.2010. u 14:36:47 sati
Hvala ljudi!  [71*
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Miha - 05.07.2010. u 14:48:10 sati
Gledat češ na onom povečanju koje ti najviše odgovara tj. na kojem mi je slika oštra i detaljna :wink:
Inače pohvala za članak :)
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Valent - 05.07.2010. u 15:11:05 sati
Možda i ovo pomogne: http://static.astronomija.co.rs/instrumenti/povecanja/povecanja.htm (http://static.astronomija.co.rs/instrumenti/povecanja/povecanja.htm)
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Bobo - 05.07.2010. u 16:22:23 sati
Možda i ovo pomogne: http://static.astronomija.co.rs/instrumenti/povecanja/povecanja.htm (http://static.astronomija.co.rs/instrumenti/povecanja/povecanja.htm)

Hehe, to je Domjan pisao kada smo tek počeli redovno ići na Japetić..mislim da je to bila 1998. godina  :wink: Baš taj tekst mi je i pao na pamet dok sam pisao svoj i drago mi je da još postoji. No od onda smo malo "evoluirali" i baš zato sam i pisao svoj tekst jer sam s iskustvom shvatio da se ipak može odrediti koje je povećanje dobro za koje objekte, a to je upravo uz pomoć exit pupila. Također i cijela priča o oštrini slike nije takva kako ju je Domjan opisao jer nipošto ne ovisi samo o promjeru teleskopa. Mali apo refraktor može bez problema pokazati oštrije zvijezde od velikog dobsona. No dobro, ne treba cjepidlačiti, većina što je Domjan napisao stoji, poanta je bila da se objasni početnicima da ne kupuju teleskop samo zato što na kutiji piše da povećava 600x. Nakon toga slijedi korak spoznaje da je super gledati na malim povećanjima, a s iskustvom se pređe i ta stepenica i onda se dobro pazi i isprobava sa raznim povećanjima na raznim objektima i ispadne da je istina negdje između  :wink:
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Stefano - 05.07.2010. u 16:54:10 sati
Večinu vremena u teleskopu stoji 13mm što daje povečanje od 115x. Probao sam iste objekte promatrati kroz 13mm + barlov, 230x, no rezultati su uglavnom samo lošiji. Velika povečanja daju bolj sliku ako se promatraju objekti bliže horizontu, gdje je LP dosta jak. U zenitu i sa malim povečanjima imam super sliku. Testirao sam M51 na 115x i 230x, slika na 115 je definitivno bila kontrasnija i svjetlija. No na M3 se sve promijenilo, iako je na 115x bila dobra, na 176x je bila savršena. Kod M13 nisam primjetio toliko razlike. Nisam neki maratonac, no kroz noć iz dvorišta skinem 10-20 objekata, no velika povečanja koristim tek na M57, M27, M11, M3. Za sve ostalo nejdem iznad 115x, jer sam zadovoljan vidljivim.

Bobo, hvala na tekstu!
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Locutus - 05.07.2010. u 16:55:35 sati
Članak za 10, Bobo!  :hopla:

...i istina veliko povecanje nije uvijek najbolje riješenje. Kod mog Majiše(Bresser 70/700mm) najbolje se planeti vide na 12mm okularu, na 4mm okularu plešu, kromatske aberacije koliko ti srce zeli(dobro to ovisi i o kvaliteti okulara i leće), ali najugodnije je na 12mm okularu tj. povećanju od 58x!

Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Acheron - 05.07.2010. u 18:04:14 sati
Povećanje je relativna stvar, na 70mm je i 50x puno, dok je na 300mm to minimalno povećanje.
I ovo gore je članak o promatranju DS objekata, a ne planeta. Tamo ovo pravilo ne vrijedi u potpunosti.
Kod mene je u upotrebi 143x, tj pupila oko 2.1mm i to mi je neki optimum.
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Krun0 - 05.07.2010. u 21:37:29 sati
U mojem slucaju ovisno o DSO i uvjetima koristim 30 - 110x   -   skop 102mm F9.8
     -pupila 3.3mm - 0.9mm.....

 
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Acheron - 07.07.2010. u 01:07:06 sati
manjim teleskopom :(
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: bbox - 07.07.2010. u 08:45:04 sati
moja iskustva sa makom se (donekle) poklapaju sa ovim

vecinu vremena koristim 25 mm pl, 60x, sto daje exit pupil = 2,11
i 15mm WA, 100x, exit pupil = 1,27
kontrast je cak i bolji na 15mm WA (e.p. 1,27) ali mi je nekako
'nenapornije' promatrati kroz 25mm

10 mm pl skoro i ne koristim, da li zbog zagadjenih lokacija
sa kojih promatram ili mozda bash zbog ovoga o cemu pricas,
njegov e.p. je 0,85


ono sta mi je cudno je da bi po ovoj formuli SVE cijevi
sa malim promjerom bile nepogodne za velika povecanja,
a SVE cijevi sa velikim promjerom za mala povecanja




Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Bobo - 07.07.2010. u 10:01:30 sati
kontrast je cak i bolji na 15mm WA (e.p. 1,27) ali mi je nekako
'nenapornije' promatrati kroz 25mm

To je zbog eye reliefa.

Citat:
ono sta mi je cudno je da bi po ovoj formuli SVE cijevi
sa malim promjerom bile nepogodne za velika povecanja,
a SVE cijevi sa velikim promjerom za mala povecanja

Hm, pa to je uglavnom tako, samo malo povećanje na malom teleskopu nije isto kao malo povećanje na velikom teleskopu. Jedino što male apo refraktore možeš našiljit na relativno bijesna povećanja. Ja sam sa 75mm Pentaxom bez problema gledao na 200x, ali slika nije bila ni približno ugodna kao na 130x ili koliko sam već koristio.





[/quote]
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Bobo - 07.07.2010. u 10:03:38 sati
Kako dobiti širi prividni kut i dobar kontrast (za otvorene skupove)?

Kupiš dobar dalekozor ili mali apo  :wink:  ...ili ganjaš manje i tamnije otvorene skupove.
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: lsvemir - 07.07.2010. u 23:23:53 sati
Članak za 10, Bobo!  :hopla:

...i istina veliko povecanje nije uvijek najbolje riješenje. Kod mog Majiše(Bresser 70/700mm) najbolje se planeti vide na 12mm okularu, na 4mm okularu plešu, kromatske aberacije koliko ti srce zeli(dobro to ovisi i o kvaliteti okulara i leće), ali najugodnije je na 12mm okularu tj. povećanju od 58x!



- to je ista stvar i kod mene; već sam pisao o tome da sam bez veze uzeo 5mm okular jer ga sad uopće i ne koristim ... 12mm top  :mrgreen:
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Alien - 29.10.2010. u 18:32:32 sati
Ja kod Planeta i Mjeseca uvijek ostajem ispod formule promjer x 2.
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Miha - 29.10.2010. u 19:01:02 sati
Jučer sam konačno gledao kroz mrcinu (C9.25, nije moj već od prijateljovog djeda iz njemačke). Naravno na redu je bio Jupiter,  pa sam redom krenuo od Hyperion 13mm, bilo je vau, prekrasno puno detalja, konačno sam mogao u miru gledati dok je montaža fino pratila i jupiter je uvjek bio u centru. Nakon 10 minuta došao je na red HR 7mm, jupiter je izgledao prilično uvečano :D i u trenu sam zaboraio na Hyperion :mrgreen:, ali zadnji je opet bio Hypi :mrgreen: 5mm  :hopla: Ovo se nade opisat riječima :shock: Detalja ko u priči, moram i napomenuti sa je seeing bio fantastičan (7/10)

Za kraj priče bih rekao da je puno veći užitak gledati na večem povećanju, vjerojatno tu igra i vrlo dobri seeing koji me je pratio pa je sve bilo na nivou više :wink: 

Kao što se vidi iz priloženog prijateljev deda voli Hyperion okulare, tako da je imao pun kofer tih okulara  :mrgreen:
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: davor - 29.10.2010. u 19:10:53 sati
E vjerujem da si uživao i hvala ti da si to podjelio s nama. Nema što djeda je zakon  [71*
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Stefano - 29.10.2010. u 19:52:29 sati
... je seeing bio fantastičan (7/10)


Je, prošlu noć je bilo vrlo dobro!
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Alien - 29.10.2010. u 21:43:58 sati
Kod nas je i danas odlično, Jupiter je bio fenomenalan a onda sem krenuo u napad na h i hi u Perzeju i na kraju sa dalekozorom na Plejade. Imam 20 mm, 10 mm Celestron, 6 mm Super plossl imam i 4 mm Super plossl kojeg sam inače kupio za promatranje Mjeseca ali ga ne upotrebljavam, jer mi je bolje i na Mjesecu ostati ispod formule promjer x 2.
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Stefano - 29.10.2010. u 21:46:05 sati
Kod nas je i danas odlično, Jupiter je bio fenomenalan a onda sem krenuo u napad na h i hi u Perzeju i na kraju sa dalekozorom na Plejade. Imam 20 mm, 10 mm Celestron, 6 mm Super plossl imam i 4 mm Super plossl kojeg sam inače kupio za promatranje Mjeseca ali ga ne upotrebljavam, jer mi je bolje i na Mjesecu ostati ispod formule promjer x 2.

Danas je bilo dobro, al noćas je fakat odlično  :wink:
...na nebu niske bisera...
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Sarajevo - 05.04.2015. u 19:06:24 sati
Kakva je situacija kad spojim dslr sa teleskopom. Ima li smisla govoriti o uvecanju ili samo o fokusima?
Negdje sam citao da ako stavis objektiv 50mm na dslr da je to opticko uvecanje oko 1x, 200mm je 4x i sl. Vec sam se raspitao oko ovoga kod kolega ali inam jos neke dileme
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Danijel - 05.04.2015. u 19:19:42 sati
A šta ako staviš objektiv od 8mm? Jel to uvećanje ili je to umanjenje? Vidim da si opterećen tim povećanjima, ne zamaraj se time, piši ono što koristiš i sve je uvijek jasno, počneš li to pretvarati brzo ćeš se zaplesti u zamku pa više nećeš znati što je bilo. Ne piše se bez razloga fokus, a ne povećanje. Kako kod teleskopa tako i kod fotoaparata, nisu svi objektivi isti niti su svi fotoaparati isti. Ono što je kod jednog teleskopa određeno povećanje, na drugom će biti sasvim drugo povećanje. Zato se kaže, teleskop taj i taj, okular taj i taj, možeš navesti povećanje u tom slučaju ali kad taj i taj okular dođe na teleskop onaj i onaj, to će dati sasvim drugačiji rezultat povećanja. Staviš li fotić u fokus teleskopa onda to tako i napiši, nemoj pisati da je teleskop dao xx povećanje na fotiću jer to ne znači ništa smisleno. Ili da si snimio sliku od xx povećanja teleobjektivom. Staviš li fotić na okular (tzv. okularna projekcija) to tako napiši ali i tu nema smisla pisati povećanje jer nije isto ako je senzor fotića od okulara udaljen 2 cm ili 10 cm, razlika projekcije slike na njemu je drastična.
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Zocky - 05.04.2015. u 22:10:00 sati
Kakva je situacija kad spojim dslr sa teleskopom. Ima li smisla govoriti o uvecanju ili samo o fokusima?
Negdje sam citao da ako stavis objektiv 50mm na dslr da je to opticko uvecanje oko 1x, 200mm je 4x i sl. Vec sam se raspitao oko ovoga kod kolega ali inam jos neke dileme
Kao što i Danijel kaže, nemoj se time opterećivati, jer nema nikakvu svrhu. Ako imaš teleskop određene fokusne dužine i okular određene fokusne dužine, onda znaš i povećanje koje ti može biti korisno. Kod fotoaparata to ne funkcionira na taj način. Za dobiti povećanje potrebno je raditi izračune, a nema praktične koristi. Kod DSLR-a i CCD kamera koristi se pojam vidnog polja (FOV).
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Sarajevo - 05.04.2015. u 22:31:39 sati
Gledam kako da iskoristim dobsona 1200mm f8 i refraktor 900mm f7,5 na najbolji nacin da snimam jupitet i saturn...
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Zocky - 05.04.2015. u 22:46:27 sati
Gledam kako da iskoristim dobsona 1200mm f8 i refraktor 900mm f7,5 na najbolji nacin da snimam jupitet i saturn...
Ali tu ti povećanje ništa ne znači. Kako sam ti prije napisao, moraš baratati pojmom vidnog polja (FOV).
Prema ovom članku (http://starizona.com/acb/ccd/advimagingplanet.aspx) Jupiter u najboljim uvjetima ima prividnu veličinu od 45". Nadalje, preporuča se da jedan pixel na senzoru pokriva od 0,25" do 0,1" (ovisno o seeingu). S prosječnom veličinom pixela od 5,4 mikrona (na senzoru kamere), preporučena fokusna dužina ispada od 4600 mm do 11500 mm. Prouči malo te tablice, koje su na linku.
Naslov: Odg: Zablude oko povećanja na teleskopima
Autor: Sarajevo - 05.04.2015. u 23:32:34 sati
Znaci treba mi barlow 5x :)