Odradili smo jučer radionicu.
Veliko hvala Beornu što se potrudio organizirati i ustupio svoje resurse

Okupili smo se Beorn (domaćin), eulogy, C2 i ja. Beorn je spojio PC na veliki plazma TV pa je na početku iscrpno objasnio svoj workflow u PIPP (Planetary Image PreProcessor). Raspravljali smo malo o tome, isprobavali razne kombinacije i opcije. Čini se zanimljivo, algoritam procjene kvalitete frameova je definitivno drugačiji nego kod Registaxa 6 pa ću to probati prvom prilikom. Meni inače PIPP nije neophodan jer avi iz moje kamere ide direkt u Registax ali ljudi koji žele snimati Canonovim video modom - njima će ovaj program biti jako bitan.
Nakon PIPPa, prešli smo malo na workflow u Registaxu. Tu smo se najdulje zadržali i uspoređivali različite kombinacije. Beorn nam je pokazao kako naša percepcija boje Saturna nije dobra (a ja bio tamo, mislim ono), kako Photoshop zadnja verzija manipulira svjetlinom i kontrastom a da zapravo nitko ni ne zna što se događa u pozadini i slično.
Moram priznati da sam jako ljubomoran jer Beornove planetarne sirovine (filmovi) su iznenađujuće dobre kvalitete.
Jako velika rasprava se razvila oko načina snimanja, količine frameova koje treba uzeti u processing, načina na koji kompresija pri snimanju videa utječe na kvalitetu završne slike i tako slično.
Na kraju smo skočili u lokalnu birtiju na dvije cocacole, vruću čokoladu sa šlagom i češko pivo. Tamo smo nastavili sa usporedbom C8 i Mak180, problemima učvršćivanja teleskopa na montažu, izradi umjetne zvijezde, kolimaciji SCTova i Maksutov-Cassegraina, strpljivosti koju zahtijeva vrhunska astrofotografija, razlici o osvijetljenju slike kod teleskopa različitih promjera a iste izlazne pupile, ATM projektima koje je C2 pokrenuo i odlučan završiti.
Sve u svemu, vrlo kvalitetnih 3 sata. Saznao sam neke razlike u obradi koje moram iskoristiti prvom prilikom. Postavljena su neka pitanja na koja tek moramo tražiti odgovore civiliziranom raspravom šakama i verbalnim ispadima.
Još jednom puno hvala Beornu na organizaciji.