[- ASTRONOMIJA -] > FIZIKA

Brzina svjetlosti

<< < (2/3) > >>

Acheron:
Zar nebi vrh štapa dugog 300001 km u tom slučaju postao gotovo beskonačno težak?

Gadno je imati tako kruti plafon :)

Arkturus:

--- Citat: Acheron - 20.02.2015. u 10:58:58 sati ---Zar nebi vrh štapa dugog 300001 km u tom slučaju postao gotovo beskonačno težak?

--- Kraj citata ---
Ne bi. Stvar je samo u tome što bi trebalo vrijeme dok impuls pokretanja stigne do vrha štapa (dok se prenosi s jedne čestice na drugu). Vjerojatno bi se štap puno, puno, puno prije polomio. S labavom špagom ne bi imao problema oko loma.
Uostalom, mislim da je taj sistem poluge glavni faktor koji onemogućuje orbitalno dizalo i koji će limitirati beskonačno visoke nebodere.

Accuphase:

--- Citat: Acheron - 19.02.2015. u 08:45:07 sati ---Zamislite da imamo lasersku zraku koja ide u beskonačnost. I mi izvor te zrake zarotiramo recimo tako da ona oko nas opisuje puni krug od 360° svake sekunde.

Znamo da je c~300 000 km/s i sada mene interesira što će se dogoditi na udaljenosti gdje će ta zraka morati zbog kutne brzine u sekundi preći put jednak ili duži od 300 000 km? To bi bilo na obodu kružnice (tj udaljenosti od izvora lasera) radijusa 47746 km ili više (300 000/2rPi). Kosi li se to sa zakonima fizike ili sam si ja u glavi to krivo posložio?
Znam da fizika to dopušta jer bi dosad već primjetili čudne efekte da su takve stvari kontra nje, ali me interesira gdje sam pobrkao pojmove.

--- Kraj citata ---

Ukoliko sam ja tebe dobro razumeo ti zamišljaš "misaoni eksperiment" sa laserom na tačno određenoj daljini koji rotira oko posmatrača za isto vreme kojem je brzinom c potrebno da pređe put od izvora(lasera) na obodu kružnice do posmatrača u centru, right ?

Human:

--- Citat: Acheron - 20.02.2015. u 10:58:58 sati ---Zar nebi vrh štapa dugog 300001 km u tom slučaju postao gotovo beskonačno težak?

Gadno je imati tako kruti plafon :)

--- Kraj citata ---
Imaš pravo, postao bi toliko težak da bi se prije slomio, kao što kaže Arkturus. :)
No kad već spominješ gotovo beskonačno. Čak i tako dugačak štap je jako daleko od beskonačnosti. Čak i od "gotovo beskonačnosti". :)

Negdje sam pročitao da se procjenjuje da ima 10 na 78-mu atoma u opservabilnom svemiru. To je opet puno puno više nego šćap od jedne svjetlosne sekunde, ali nemjerljivo manje od beskonačno. Čak nemjerljivo manje od gotovo beskonačno! :)

Acheron:
Eh da sam ovaj video našao prije nego što sam postavio pitanje

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EPsG8td7C5k[/youtube]

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju