[- ASTRONOMIJA -] > FIZIKA

Zašto je baš - 273,15 stepeni(0 K) najniža moguća temperatura ?

(1/7) > >>

Accuphase:
Visina temperature u plusu praktično kao što svi znamo nema granica, no u obrnutom smeru postoji vrlo čvrst i egzaktan "zid" odnosno granica, šta forumaši misle i znaju o tome ?
Objašnjenje jeste relativno jednostavno, ali da ne prejudiciram odgovor u samom startu...

Takođe u temi bi se moglo pisati o svim unikatnim fizičkim pojavama na tako niskim temperaturama(bliskim apsolutnoj nuli), poput fenomena izostanka električnog otpora(supravodljivost) te trenja(superfluidnost).

Rajko:
možda zato što na toj temperaturi prestaje gibanje molekula ?  :111:

Accuphase:

--- Citat: Rajko - 14.03.2015. u 20:16:16 sati ---možda zato što na toj temperaturi prestaje gibanje molekula ?  :111:

--- Kraj citata ---

Tako je, ali to je samo posledica, nije uzrok.

Bacač:
Pa ako nema daljnjeg gibanja molekula, onda nema ni daljnjeg prijenosa topline pa ne možeš ići ispod te temperature?  Meni je zanimljivije pitanje koja je maksimalna temperatura na koju možemo zagrijati neko tijelo, ako pretpostavimo da imamo tehničke mogućnosti za dizati temperaturu beskonačno?

Accuphase:

--- Citat: Bacač - 14.03.2015. u 20:40:07 sati ---Pa ako nema daljnjeg gibanja molekula, onda nema ni daljnjeg prijenosa topline pa ne možeš ići ispod te temperature?  Meni je zanimljivije pitanje koja je maksimalna temperatura na koju možemo zagrijati neko tijelo, ako pretpostavimo da imamo tehničke mogućnosti za dizati temperaturu beskonačno?

--- Kraj citata ---

Moje pitanje je glasilo "zašto je baš - 273,15 stepeni(0 K) najniža moguća temperatura", ne koja je granica u suprotnom smeru !

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju