AstroForum
03.09.2010. u 09:27:23 sati *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, zaporkom i duljinom prijave
Novosti: ENIGMA ZVANA ORCUS PATERA
Europska svemirska agencija pustila je u javnost nove, detaljne fotografije na kojima
se uočavaju formacije koje bi mogle biti rezultat udara asteroida u Marsovo tlo.
Više o svemu...

Forum   Pomoć Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Kako je nastao pozdrav - bok!  (Posjeta: 1627 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Danijel
Administrator
AstroVeličanstvo
*

Spol: Muški

« : 01.09.2007. u 22:02:22 sati »

Ovo sam našao, a kako ni ja nisam znao kako je nastao pozdrav BOK, odnosno mislio sam da to ima neke veze s religijom u povijesti Zagreba i zagrepčana, iznenadilo me. Zgodno je da je to napisao čovjek koji je iz Slovenije, no očito je dobro upoznat s etimologijom ovih krajeva Wink

Citat:
UKOLIKO NISTE ZNALI, A ZANIMA VAS ETIMOLOGIJA ZAGREBAČKOG POZDRAVA ''BOK", EVO PRILIKE ZA EDUKACIJU...

Zagreb je bio dugo godina grad unutar Austrije, zatim Austro-Ugarske.
Tijekom vremena doselile su se austrijske upravne, vojne i djelomično industrijske strukture, a s njima i utjecaj austrijske (u ophođenju teatralnije) verzije njemačkog jezika. Građanski trgovci prema svojim mušterijama preuzimaju arhaični austrijski pozdrav "Mein Buecken," iskvarena verzija austrijskog njemačkog koja se u Zagrebu čitala kao MAJN BOKN ili MOJ NAKLON.

Tijekom vremena paralelno su se razvijale obje verzije tog pozdrava, ali i odzdrava, ako da se pojavljuje i skraćena verzija BOKN ili NAKLON, a u susretu sa skidanjem šešira. Od tog skraćenog BOKN nastao je tipično zagrebački pozdrav BOK, sa kratkim o ili ponekad dvostrukim ''oo''.

Te su se obje verzije mogle još čuti kod trgovaca pedesetih godina (kao i obraćanje mladićima sa npr.: "Mladi gospon" i sl.), ali se kasnije "moj naklon" polako gubi pod utjecajem pridošlica s raznih strana i gubljenjem građanskog obilježja samog grada usred burnog miješanja stanovništva.
Pozdrav i odzdrav "bok" stoga ne postoji u Rijeci, Splitu, pa niti u Osijeku. Tamo su neki drugi utjecaji bili dominantniji, pa odatle tamo "ćao", "adio" i sl.

Pridošlice u Zagreb, pogotovo u zadnjih 20 godina, zatekli su pozdrav BOK. Kako često dolaze iz drugih provincijskih kultura, veza s arhaičnim austro-njemačkim pozdravom kod njih nije postojala. Uz to, vremena su bila da se ističe hrvatstvo i pripadnost jednoj crkvi, pa su počeli koristiti izraz "bog" koji nema nikakve veze s pozdravom "bok".

Spominjanje Boga u Zagrebu se koristilo kao odzdrav na rastanku u obliku "s Bogom", kasnije "zbogom" kojim želimo nekome da ga na putu Bog čuva. Javlja se i verzija "Bog daj" koja isto nema veze s "bok".

A iz razloga straha, da se ne spočitava vezanost za srpski jezik, izbjegava se hrvatski pozdrav i odzdrav "ZDRAVO" jer je to kao "srpski".
A nije! Jer i naša molitva pocinje sa "Zdravo…''

Kako se na AstroForumu druže ljudi različitih nacionalnosti, ovo je prilika da se bolje upoznamo s bogatstvom jezika koje govorimo, a nedovoljno poznajemo (čak i svoj vlastiti) Very Happy
Evidentirano

| Dvogled TS 20x90 | EOS 450D | 45° 49,203' N, 17° 21,473' E |
dag
Moderator
AstroOtkrivač
*

« Odgovor #1 : 01.09.2007. u 23:09:23 sati »

Zanimljivo, ne bih nikad rekao ...
Evidentirano

"Sve sto postoji samo je vise lica istoga, nastalih zbog loma simetrije kod promjene faze, zbog pada energetskog nivoa prilikom inicijalnog sirenja prostora." (Kruno)
Krun0
Moderator
AstroVeličanstvo
*

« Odgovor #2 : 02.09.2007. u 14:50:22 sati »

Je, kao pozdrav...ispravno je "BOK"......
   Uvjek me iritirao onaj novopeceni "BOG".....(ovaj put ne iz vjerskih razloga)  Mr. Green
Evidentirano

102mm F/9.8 akromat-Astro5 DK3     Canon A530 CHDK   Olympus 10x50
Danijel
Administrator
AstroVeličanstvo
*

« Odgovor #3 : 02.09.2007. u 15:48:02 sati »

Aha, meni bog nikada nije imao smisla, kakve veze bi Bog imao s pozdravom. No, ni bok mi nikako nije bio jasan, kakve bi veze bokovi imali s pozdravom Question Shocked Sada su stvari sjele na svoje mjesto i sve je postalo kristalno jasno, dakle, majn bokn svima Mr. Green
Evidentirano

Todor
Moderator
AstroMudrac
*

« Odgovor #4 : 03.09.2007. u 09:45:54 sati »

Zanimljivo!
Ja inače "zdravo" čuvam samo za meni vrlo drage ljude jer smatram da nema boljeg pozdrava od želje za zdravljem. Druge ljude pozdravim sa "dobar dan"  Mr. Green
Evidentirano

Lee G' Njanag Radele, poznati oblik galakticke inteligencije s vodenog planeta   {^~§:.}
Danijel
Administrator
AstroVeličanstvo
*

« Odgovor #5 : 24.08.2008. u 14:32:43 sati »

Skoro godinu dana stara tema, pa reko' da ju malo osvježim jer mi se čini zanimljivom huja
Majn bokn halo
Evidentirano

Dobson
Jahač Kometa

« Odgovor #6 : 24.08.2008. u 16:07:26 sati »

Ma nema nikakvih problema sa pozdravljanjem i komuniciranjem između ljudi koji znaju da se pristojno ponašaju.Što se tiče samog grada Zagreba, meni je taj grad ostao u jako lepom sećanju kao centar obrazovanja, kulture i zabave.
Evidentirano
Danijel
Administrator
AstroVeličanstvo
*

« Odgovor #7 : 25.08.2008. u 01:24:34 sati »

Ma, sve si nekako razmišljam da taj post izvučem na Zvjezdarnicu ali mi se nikako ne uklapa ni u jednu temu, mada mislim da bi se odlično uklopio u nešto poput slikovnice, no ne znam kada ću opet biti u prilici napisati takvo nešto Wink
Evidentirano

Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.094 sekundi uz 23 upita.