[- ASTRONOMIJA -] > FIZIKA

Gravitacija i protok vremena

(1/2) > >>

Acheron:
Dobio sam jedan upit od slušatelja Zvjezdoznanaca koji pita zašto se mijenja brzina protoka vremena u (jakom) gravitacijskom polju.

Onako laički, ja bih mu odgovorio da gravitacijsko polje rasteže prostor pa svjetlost (tj vrijeme) za promatrača van tog polja teče drugom brzinom. Promatrač u polju razliku u toku vremena ne bi primjetio dok ne usporedi satove s vanjskim promatračem.

Ovako glasi pitanje slušaljeta:
Dobar dan,postoji nesto sto me zanima a i mislim da bi mogla da bude dobra tema za vasu sledecu emisiju. Ovako,nije mi bas jasno to kako gravitacija utice na vreme,odnosno dali je sekunda secunda u svakom slucaju i da je samo razlika u posmatracu,,, usvakom slucaju bilo bi lepo kada bi ste to malo objasnili jer mi se cini kao vrlo slozena tema... Ukoliko je stvar jednostavna mogli bi ste cisto da spomenete i malo objasnite u nekoj od emisija, unapred hvala i viliki pozdrav i podrska od vaseg "fana"                          ps. pogledao sam film Interstellar pa me zanima dali je to realno prikazano u tom filmu.

Ima netko od vas ideju kako to jednostavno objasniti slušateljstvu?

Miro1:
Ja sam prolazio jedan tečaj na netu specijalne teorije relativnosti gdje se objašnjava zašto vrijeme različito teče ovisno o brzini kojom se krećemo. Pretpostavljam da je i kod opće teorije relativnosti slično. Put koji svjetlost mora preći u blizini npr. crne rupe zbog velike zakrivljenosti prostora je veći. E sada s obzirom da se i onaj tko je u blizini crne rupe i onaj tko je izvan njezinog utjecaja moraju složiti da je brzina svjetlosti konstanta onda za onoga u blizini vrijeme mora teći sporije.

Inače tečaj specijalne teorije relativnosti imate ovdje : http://www.worldscienceu.com/
Voditelj je Brian Green i imate 2 verzije. Bez matematike i sa matematikom. Jednostavno je i besplatno, a može se puno naučiti.

Evo videi iz predavanja.


[youtube]Iiugtmt18W4[/youtube]
[youtube]53oAxycVhhg[/youtube]

I treći.

https://youtu.be/62vOMHt-mn8

Arkturus:
Kad je Einstein objašnjavao takve stvari onda je uspoređivao ubrzavanje s djelovanjem gravitacije. Bitna je promjena brzine, a ne jačina gravitacije. Ona je samo sila koja djeluje na gibanje tijela i brzinu/promjenu brzine. Mislim da tako to tumači znanost.
Jako gravitacijsko polje je Zemlja, slabije Mars, još slabije Merkur. Jače je Jupiter, još jače Sunce. Ali to nije samo po sebi bitno za protok vremena. Promjena brzine, uzrokovana npr. gravitacijskim djelovanjem, uzrokuje raznolika mjerenja vremena.(Po tisućiti puta, ja se s tim ne slažem i smatram da obavezno treba uvesti univerzalno vrijeme da se izbjegne gomila paradoksa, ali čini mi se da je za sada tumačenje znanosti ovo prvo što sam napisao.)

Accuphase:
Teorija relativnosti u slikama - Galaksija 176(12-1986)
Accuphase:
Trijumf opšte terije relativnosti - Galaksija 84(4-1979)
Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju