[- ASTRONOMIJA -] > ZNANSTVENE TEORIJSKE RASPRAVE

Prva najava supernove ikad

<< < (7/7)

Vragoder:

--- Citat: Arkturus - 18.12.2015. u 11:07:14 sati ---Mislim ipak da u cijeloj priči ima nedovoljno podataka. Samo su nam dali procjenu udaljenosti, činjenicu da se radi o SN i da je to slika kroz grav leću.

--- Kraj citata ---
Brijem da ni oni nemaju puno više podataka. :286:


--- Citat: Arkturus - 18.12.2015. u 12:28:47 sati ---Pokušavam ispitati svaku mogućnost.
(I uživam u tom :D )

--- Kraj citata ---
Kako kaže Feynman: poput sexa, i fizika ima nekih praktičnih primjena, ali one nisu razlog zašto ju prakticiramo! :mrgreen:

Mali princ:
Tamo gdje su na onoj slici tri crvena kruga, samo u donjem krugu je bitan efekt gravitacijske leće same galaksije. To je ona galaksija gdje se vidi Einsteinov križ. Kod druga dva kruga bitno je samo mjesto predviđene pojave SN a slučajno je u krugu i galaksija. Hoću reći, galaksije u gornja dva crvena kruga možda za ovaj slučaj nemaju značajan efekt gravitacijske leće jer je to polje označeno kao rezultat djelovanja gravitacijske leće cjelokupne mase galaktičkog jata. Kod Einsteinovog križa dogodilo se da je SN bila upravo iza one galaksije koja je napravila Einsteinov križ. Dakle, na potezu su dvije gravitacijske leće, ona od galaskije u donjem krugu i velika gravitacijska leća cjelokupnog galaktičkog jata.

Arkturus:
Nisam baš siguran da gornje galaksije nemaju bitan utjecaj. Pojava SN nije u području bez galaksija.


--- Citat: dag - 18.12.2015. u 00:43:50 sati ---Gravitacijska leća nema nikako pravilan oblik pa prema tome i slika koju stvara ne liči na originalni objekt. Zamislite kakvu bi sliku davala staklena leća koju bismo oblikovali golim rukama.
--- Kraj citata ---
Nekakvu.

Krun0:
i onda kako je to zavrsilo ?

Miro1:
Pojavila se kako su predvidjeli.

http://news.berkeley.edu/2015/12/18/cosmic-deju-vu-supernova-reappears-exactly-as-predicted/

Navigacija

[0] Lista Poruka

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju