NPR.ako spremimo DNA samplove svega na planeti...uvijek mozemo
zivotinjski i nehumano Auschwitz metodom sve spaliti i krenuti iz pocetka
Nema teoretske šanse da se rekreira život na Zemlji nakon uništenja.... Tehnologijom mislim. Prevelika je međuovisnost bića. Uostalom kojim redom bi postavljao biolanac i koliko bi to trajalo.....
Prvim cemo unistiti glumce,jesu dragocjeni no svakako zamjenljivi,ovim drugim srusit cemo cijelu
pozornicu a onda je samo jedna i sve je gotovo....IMHO
Ne slažem se... Kao što sam veće negdje rekao klimatske promjene su čovjekov problem. Dovoljno je da se klima promjeni toliko da čovjeka izbriše. Unatoč tome veliki će dio živog svijeta preživjeti i nastaviti život u danim uvjetima, a kako će se klima obnjavljati i razvijati i ona će se dalje sukladno tome. Poremečajem klime neće nestati svijeta, nego čovjeka.
Svijet je pokazao mnogo put da može i puno veće katastrofe od čovjeka preživeti (K-T granica, primjerice). Ne vjerujem da bismo mogli napraviti zatopljenje koje bi vapnenac rastavilo na CaO i CO
2 i tako pretvorilo Zelju u Veneru. To je ipak temperatura od oko 840 (početak termičkog raspada) do 1000 stupnjeva (u industriji) što je pak određeno parcijalni tlakom CO
2.
Mislim da čovjek nije sposoban ispustiti dovoljno CO
2, H
2O (g), CFC i varijacija na tu temu te CH
4 da natjera Zemlju na Venera Efekt, a da puno prije toga i sam ne strada (potreban je promjena od 5 do 10 stupnjeva da planet ne bude više pogodan za ljudsku civilizaciju (iako bi čovjek možda i preživio ali na razini kamenog doba).
Igranje genima remeti prirodu evoluciju, preusmjerava je. Također ne može u potpunosti uništiti planet, ali ga može prilično promijeniti.
U svakom slučaju u pitanju je čovjek i njegov opstanak pa je homocentričnost u ekologiji u svakom slučaju (u protivnom ako istrjebimo sebe, spaslil smo planet).