[- ASTRONAUTIKA -] > RADIO SWL

Pirati na satelitima

(1/4) > >>

DarkoKZ:
Da, pirati, ne oni bradati, sa Kariba, već radio-pirati.
Pirat na radio frekvenicjama je naziv za osobu koja neovlašteno, znači bez licence-dozvole, koristi radio frekvenciju za svoje osobne ili neke druge potrebe.
Da su pirati prisutni na američkim vojnim geostacionarnim satelitima znaju već i vrapci na cesti, za one koji traže signale na raznim frekvenicjama to je već zaboravljena "vijest".
Najčešći pirati ili nazovimo ih korisnicima tih satelita su brazilci. Za dobar dio njih to je glavno komunikacijsko sredstvo u zabačenim krajevima brazilskih prašuma.
Osim brazilaca tu se nađe i po koji europljanin, ukrajinci i rusi također znaju zalutati na te satelite.
Radi se o frekventnom opsegu od oko 240-290MHz, velikom broju satelita i još većem broju linearnih transpondera na njima.
Linearni transponder zači što čuje na određenoj frekvenicji to šalje na nekoj drugoj frekvenciji. Na ovim satelitima razlika je oko 40MHz, precizniji podaci dostupni na internetu, naravno.
Od tuda je i ona "praznina" u opsegu oko 290-360MHz koje nitko ne koristi baš iz tog razloga da su tu ulazne frekvencije tih satelita.
Pišem ovo zato što mi je večeras sasvim slućajno kak se ono veli, za oko zapeo jedan signal izmešu brazilaca.
Ubrzo je bilo jasno da netko koristi softver za slanje slika tkz digital SSTV razvijen od Japanca koji je poznat po dobrim programima za dekodiranje raznih radio signala.
Lik-pirat je slao neke crno-bijele slike stare vjerojatno preko 40g. Kod slanja koristio je i pozivnu oznaku-identifikaciju koja bi kao trebala biti od nekog španjolskog radio amatera
no to vjerojatno nije. Valjda niko nije toliko lud da šalje identifikaciju preko tih satelita.

Na slici se vidi signal u spektru i prva večeras promljena sa KG-STV programom:Svaku sliku slao je nekoliko puta.
Na doljnjoj slici se vidi da je signal bio vrlo jak jer je potpuno "zagušio" linearni transponder širine 30KHz
kad nema signala tranponder se vidi po razlici šuma u spektru, predajnik odašilje šum prijemnika.Na slici spektra se vide transponderi sa istog satelita i nekoliko sa nekog drugog koji su slabiji tj. potrebno je
okrenuti antenu prema njima ako se koristi usmjerena antena.
U tom bandu osim pirata zna se naletiti još na NATO avijaciju, jer to i je NATO-Air band (koriste AM, naravno)
također i kratki "burstevi" sa ruskih satelita Gonec/Strela/Rodnik. Nađu se tu i slučajni "gosti" tj. neke difuzne
radio-stanice sa jalo košim izlaznim filterima gdje je treći harmonik toliko jak da ga satelit bez problema čuje.
Zapravo sateliti su vrlo osjetljivi, male snage su dovoljne da se "prođe" kroz satelit.Human:
Zanimljivo

Acheron:
Ček, želiš reći da netko hakira komunikacijske satelite i onda ih koristi za svoje potrebe? Pa kako im to prođe na vojnim satelitima, zar nije tamo zaštita od takvih stvari malo jača?

Danijel:
Meni se čini da su to stari sateliti, stare konstrukcije koje dolaze iz vremena kada nisu smatrali da ih treba kodirati. Čisto sumnjam da je riječ o novijim i suvremenijim satelitima. Ali ovo je vrlo zanimljiva tema. :106: [71*

DarkoKZ:
Da, uglavnom to su sateliti iz sedamdesetih i osamdesetih ali ima i novih koji još uvjek imaju transpondere na tim frekvencijama.
Ne radi se tu o nikakvom hakiranju, hakiranje bi bilo da saznaš frekvenciju za kontrolu, protokol i sve ostalo za "ulazak" u satelit i preuzimanje kontrole ali to su
malo više frekvencije i malo teže izvedivo i vjerojatno je zaštita kako treba biti.
Reklo bi se najobičniji repetitor samo što klasični repetitori rade demodulaciju u prijemniku pa ponovnu modulaciju predajnika na drugoj frekvenciji
ovi transponderi prenose jedan dio spektra na drugi, što unutra to van.
Ovo se teoretski može kontrolirati da se ugasi transponder koji pirati koriste ali nema smisla jer će promjeniti frekvenciju, satelit, ovo ono, a gašenje na duži rok nema smisla.
Vojska ih također koristi ali sa digitalnim i kriptiranim vrstama komunikacije tako da slušanja nema ali pirati mogu biti dobri ometači a to je problem.
Znalo se za piratluk na tim satelitima odavno samo što je prijem-traženje bio malo otežan, danas sa raznim SDRima to je najmanji problem.
Lansirali su ameri satelit TacSat-4 koji bi kao trebao odraditi goniometriju tj. lociranje predajnika na zemlji ali to baš ne radi kako su zamislili pa je softver za to još u razvoju, naravno softver za satelit.
Znači još ništa od SF-a kako se iz satelita locira skriveni predajnik u par milisekundi, barem ništa još neko vrijeme, radi se na tome.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju