[- ASTRONAUTIKA -] > RADIO SWL

Pirati na satelitima

<< < (4/4)

Blagus:
Ne trebaš ništa komplicirati. Ako imaš riblju kost za TV, spoji to na stick i uhvatit ćeš satelit, nema tu filozofije.
Ja imam dvije riblje kosti, jedna prema jugu, druga prema zapadu, spojene na TV UHF pojačalo, i s njima hvatam i HAC, i NOAA satelit ako se potrefi da leti jugozapadno, i SATCOM, i radiosonde bez ikakvih problema. I to s onim najjeftinijim RTL stickom za 8 dolara.

Renato:
OK.

Blagus:
I još da dodam, to ide preko 15-20 metara starog koaksijalca i dijeli se preko TV razdjelnika na još 2 TV-a. I antene su postavljene horizontalno, a dongle je lemljen više puta. I nalazim se između dva brijega.
Ako meni u tom užasnom setupu sve radi, nema razloga da ne radi bilo kome drugome :D

DarkoKZ:

--- Citat: Renato - 11.03.2016. u 13:24:38 sati ---Mislio sam da je stvar ista kao kod NOOA satelita ali ako nije onda još bolje, stvar nemože biti jednostavnija.
Samo nisam siguran još jednu stvar.
TV antene su 75 ohm-ske ne znam moram li praviti balun sa 75 na 50 ohma je mi je na RTL-SDR-u 50 ohm-ski konektor.

--- Kraj citata ---

NOAA je sasvim nešto drugo i za dobar prijem sa LEO trebaš antenu tipa QFH, ne zbog polarizacije već zbog diagrama zračenja, uz to QFH je antena sa -dB u odnosu na dipol
pa se preporuča dobro niskošumno pojačalo iza antene. Nedostatak QFH antene je da nije širokopojasna, znači koristiš je samo za uži frekvencijski opseg pa je stoga zgodno napraviti
predpojačalo sa selektivnim ulazom čime dobiješ dodatno filtriranje na ulazu i smanjenje smetnji od drugih jakih signala iz okolice. Primjera gradnje QFH imaš jako puno.
Naravno ako imaš rotator sa az/el da prati kretanje satelita onda može i neka usmjerena.
Kabeli, gle, radi se o prijemu, 50 ili 75ohm sasvim svejedno ali razlika je u cijeni, npr. ako želiš dobar 50ohm kabel onda možeš zaboraviti sve tipa RG58 ili RG213, treba ti nešto
tipa LMR400, H100 itd. a to košta.
Zato uzmeš RG6 ili po domačem "sat coax cabel", gubici sasvim prihvatljivi a o cijeni da ne pričamo.
Kvalitetnije od toga bi bio RG411 ali njega je teško naći kod nas u malim količinama a onda se moraš poigrati i sa konektorima, pripasivati itd..
Uglavnom, nema puno filozofije, što jednostavnije to bolje.
Kasnije se isplati poigrati sa dobrim niskošumnim predpojačalom (LNA) ili kupiti gotovi kome se ne zeza sa pločicom, lemilicom ....


mrworf:
Radio sam ja helikoidalnu antenu za NOAA samo to je omni antena, samo me zanimalo koliko usmjerena treba biti ta antena tojest koliko je signal jak.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju