Satima sam to čitao dok sam uređivao tekst (nije bilo puno pogrešaka) i na mene je najveći utisak ostavilo to koliko je crkva bila bestijalna i bez imalo grižnje savjesti ubijala sve neistomišljenike i to tako svirepo da se čovjek zgrozi. Znanost, naročito astronomija je tada bila jako opasno, štoviše, izuzetno opasno zanimanje. Progoni, ubojstva, izopačenost i isključivost, to su bile glavne karakteristike crkvene politike prema svemu i svakome. Divim se ljudima poput Giordana Bruna koji su, iako su znali kakvom će groznom smrću umrijeti, prkosno zastupali svoja slobodnomisleća stajališta.
I kada gledate da je crkva u novije vrijeme izrekla tek nekoliko pustih riječi o tome da je pogriješila u vezi Giordana Bruna, uopće se nije odrekla svojih (tadašnjih = današnjih) dogmi niti se pokajala za sva zla, čak štoviše i danas ih zastupa i ne odriče ih se, nego se samo vrpolji i pokušava sve prikazati drugačije, naravno, onako kako njima to odgovara. Ništa bolje nije prošla niti Hipatija, matematičarka i astronomkinja, čija je nasilna smrt toliko grozna da se čovjeku zgadi. I ona je stala na žulj svećenstvu jer je bila znanstvenica i njome nisu mogli manipulirati. Ponekada je istina bila toliko opasna da su ljudi radije stoljećima živjeli u laži jer su im utjerali nevjerojatni strah u kosti. To se zove manipulacija i ispiranje mozgova, a koje i dan danas rade svakodnevno. Borba za znanost i slobodu iznošenja mišljenja se nastavlja. Kako se ono kaže, tko je zaboravio svoju povijest, osuđen je na to da mu se ista ponovi.
Žurim, oblačno je i moram vrebati Sunce između oblaka kako bih napravio današnje mjerenje Sunčeve aktivnosti. Zahvaljujući ovim velikanima znanosti i astronomije iz prošlosti, to mogu ipak relativno sigurno raditi. No, tko zna, možda u svojoj okolici imam ljude kojima se to čini heretički i mogao bih svašta doživjeti.