[- ASTRONOMIJA -] > FIZIKA

Hawkingovo zračenje

(1/3) > >>

Beorn:
Na rubu  horizonta događaja crne rupe par (materija/antimaterija) virtualnih čestica se ne uspijeva poništiti. Jedan od njih upada u horizont događaja a drugi uspijeva pobjeći.
To što pobjegne nazivamo Hawkingovo zračenje.


Prvo pitanje mi je bilo - ukoliko jednaki broj virtualnih čestica i antičestica upada u crnu rupu, zar se one ne bi trebale međuspno poništavati? To onda ne bi niti imalo utjecaja na smanjenje crne rupe.

No, našao sam da u crnu rupu upadaju samo čestice jedne vrsta čestica (anti čestica), dok regularne čestice sačinjavaju Hawkingovo zračenje.

Pojašnjenje za to nisam pronašao, pa ako netko zna pojasniti ili može uputiti na link...  :115:

Arkturus:
Sori što ti ne mogu pomoći, ali mene to asocira na začuđujuće vrhunske kombinacije u srednjem vijeku koje su objašnjavale strukturu raja. Odlične dosjetke.
E tako i ovo. Gdje pronaći jel se netko dosjetio kako objasniti fiktivno isparavanje crne rupe? Mislim da ulazimo u znanstveni srednji vijek i da se tu radi o pretpostavci koju 'treba' dokazati, a ne o pretpostavci koju je moguće dokazati.
Tvoje 'prvo pitanje' je posve logično i po mom mišljenju tu bi trebao biti i početak i kraj priče.

Acheron:
Virtualne čestice bi se trebale poništiti i ostaviti energetski balans nepromjenjenim. Ali kako jedna biva konzumirana crnom rupom ova druga mora opravdati svoje postojanje, a to je na taj način da masu posudi od rupe.

To je objašnjenje na koje sam nailazio.

Možda bi se čak moglo reći da čestica koja je završila u rupi ima negativnu masu?

bojan:

--- Citat: Acheron - 13.11.2016. u 13:58:15 sati ---Virtualne čestice bi se trebale poništiti i ostaviti energetski balans nepromjenjenim. Ali kako jedna biva konzumirana crnom rupom ova druga mora opravdati svoje postojanje, a to je na taj način da masu posudi od rupe.

To je objašnjenje na koje sam nailazio.

Možda bi se čak moglo reći da čestica koja je završila u rupi ima negativnu masu?

--- Kraj citata ---

Upravo tako.

Osim toga, nije da u rupu upadaju samo anticestice..
Ono sto preostane s ove strane event-horizontaje mjesavina "normalnih" i anti cestica, koje se mogu sad rekombinirati u foton (u slicaju rekombinacije elektrona i anti-elektrona.
Taj foton moze sad pobjeci iz blizine rupe.. ali moze i upasti natrag, ovisi o tome kamo je krenuo. Ne znam koji je omjer fotona koji se uspiju osloboditi, mogao bi biti manji od 50% ?.


mrworf:
Isto pitanje je i mene zanimalo..

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju