Pozdrav svima,
kao što sam već i najavio u temi gdje sam se predstavio, odlučio sam pokrenuti mali dnevnik gdje ću pokušati zabilježiti svoje pokušaje, za sada većinom neuspješne, astronomskih promatranja. Nekoga možda tekst podsjeti na njegove početke astronomskog promatranja, a nekome u budućnosti možda pomogne kada bude u situaciji kao ja sada.
S obzirom da sam apsolutni početnik, bit će svakakih nebuloza ovdje napisano, pripremite se na to.
Otkad znam za sebe prati me zaljubljenost u zvjezdano nebo. Još u prvom razredu osnovne škole kada nas je učiteljica pitala što želimo biti kada odrastemo, za razliku od svojih kolega koji su odgovorili da žele biti vatrogasci, pjevači ili učitelji itd., ja sam odgovorio da želim biti astronaut. Nekolicina prijatelja se tada naravno nasmijala, a ni učiteljica nije ostala ravnodušna mojim odgovorom.
Par godina kasnije u školu je za učenike došla ponuda da mogu kupiti časopis "Čovjek i svemir" na što su mi se oči zacaklile. Naravno da sam odmah žicao starce doma da mi to kupe. Nekada je bilo novaca za časopis, nekada ne, no to je bio prvi pravi službeni izvor informacija o svemiru napisan od strane stručnjaka. Imam doma sigurno još nekoliko brojeva arhivirano (93-97 godina), ako ih stari nije bacio

Mlade godine su prolazile, a ja nikako nisam mogao doći do nekog instrumenta s kojim bi malo bolje mogao promotriti svemir. Kako sam živio u ruralnom dijelu Hrvatske, posjet nekog Zvjezdarnici također nije dolazio u obzir. Sjećam se kao danas, svaki put kada bi mami došao novi Neckermann katalog uvijek sam navaljivao da mi kupe teleskop sa slike, no to se nažalost nikada nije dogodilo.

S godinama su došle i ozbiljnije obveze (srednja škola, fakultet) pa je tako i potencijalan hobi malo pao u zaborav. Tako je bilo sve do 12. mjeseca prošle godine kada mi je cura priredila stvarno poseban poklon za Božić. Slušajući me kako se jadam da si nikada u prošlosti nisam mogao priuštiti teleskop, iznenadila me istim. Kupila mi je 60/700 SkyWatcher refraktor za koji je nakon istraživanja zaključila da je idealan izbor za početnika. Nakon nekoliko komentara vas ovdje na forumu, mislim da nije ni pogriješila

I naravno, nakon tog poklona, opet sam zainteresiran za svemir i promatranje, što uopće nije čudno.
Vjerujete mi da smirivanju strasti nije pomoglo otkrivanje ovog foruma, a pogotovo kategorije Astrofotografija, u pozitivnom smislu govoreći, naravno.

U 12. mjesecu sam pokušao između Božića i Nove godine pogledati nešto na nebu, no kako nije bilo mjeseca, nisam baš imao previše uspjeha. Našao sam Veneru, no bila mi je mutna (kasnije sam shvatio da zapravo Venera nije tako velika kako sam ju ja vidio nego sam malo zaigrao fokusom na teleskopu), teleskop mi nije bio dobro pričvršćen/zategnut i gubio sam ju čim sam oko naslonio na okular. Treba li uopće prislanjati oko na okular? Mislim da ne, no proučit ću to još negdje...
No dobro, smrznuo se malo, pogledao u nebo i bio sretan. Inače, živim u selu gdje skoro pa uopće nema svjetlosnog onečišćenja nakon što se ugasi i to malo javne rasvjete koja gori. Vrlo je lagano vidjeti mliječnu stazu golim okom nakon što se oko navikne na tamu i ako nema mjeseca.
I tako priča dolazi u današnje vrijeme. Inače, sada živim i Zagrebu u stanu i imam valjda manje od 10% pogleda ukupnog neba s balkona, no morao sam pokušati s obzirom da mi baš mjesec i Jupiter prolaze tim dijelom. U nedjelju sam prvi put pogledao na mjesec, prvo s 20mm okularom, a onda s 10mm. Nije izostao WOW efeket s obzirom da prvi put mjesec vidim tako "izbliza". Nadobudno sam krenuo stavljati 2x barlow ne bi li ga još bolje vidio, no uzalud, samo bijela mrlja. Mislim si, pa znam u teoriji čemu služi barlow, ali mi nije jasno kako sada vidim samo mutnu mrlju, iako sam se igrao s fokusom valjda 15 minuta.
Ništa, spremam opremu, idem na spavanje koliko sretan toliko i tužan jer nisam uspio dobiti još veće povećanje.
Drugi dan tj. jučer odlučim čitati materijale. Prvo pročitam upute za svoj teleskop (
http://www.teleskopcentar.hr/image/data/Upute/Upute%20AZ2.pdf), a zatim i osnove o teleskopima (
http://www.oi-optimus.hr/skola.html). Naravno, puno toga je odmah bilo jasnije. Barlow sam stavljao u zakrivljeno zrcalo pa na njega okular, umjesto da sam ga stavljao prije zrcala, pa onda standardno u zrcalo okular. Note to myself (i sve one druge koji budu tek počeli s promatranjem): Prvo detaljno pročitati upute, bit će puno stvari jasnije!!!
Dolazim jučer doma i jedva čekam da se mjesec pokaže iza zida zgrade kako bi ga mogao pogledati, ovaj put (po mojoj računici, ako je ispravna) s 140x povečanjem. Prolazi 10 sati, on se tek nazire. A kako se ja navirujem iza zida, tako se i susjedi naviruju prema meni jer im očito nije po volji što vide teleskop na balkonu. Malo nezgodna situacija, no što da radim.
I napokon, oko 22:30 mjesec dolazi do mjesta gdje ga mogu vidjeti, no tu se zadržava samo sat vremena, već onda mi pada iza nekog drveta i više ga ne mogu vidjeti čisto. Jesam li spomenuo da mi je u međuvremenu Jupiter pobjegao? Da, nisam na vrijeme shvatio da je tako nisko, otišao iz drvoreda i par minuta kasnije iza susjedne zgrade... no mislim da s ovim teleskopom ionako ne bi ništa vidio, pogotovo uz sva gradska svijetla.
Stavljam prvo 10mm okular, i vidim ga odlično. Pokušavam s 20mm okularom, opet odlično, i više nego zadovoljan. Dolazi na red i barlow 2x u kombinaciji s 10mm okularom. Stavljam ga, ciljam, i bingo, mjesec više nije mutna mrlja nego objekt kojem sada vidim kratere bolje nego ikad prije. Istina, puno je mutnija slika nego samo s okularima, no upozorili ste me na to tako da nisam bio iznenađen.
I tako sam jučer legao u krevet sa smiješkom na licu, uspio sam nešto shvatiti i primjeniti to u praksi.

Za nekoliko dana idem na more i furam teleskop sa sobom. Moram naći neko mirno i tamno mjesto pa pokušati vidjeti Jupiter ili Saturn. Da li je to uopće moguće s mojim teleskopom?
Isprike ako sam vas zagnjavio s ovako velikim postom, nadam se da nije bilo zamorno. Pokušat ću napisati tu i tamo koji post kada doživim trenutke prosvijetljena.
Ako u okolici Zagreba budete negdje išli promatrati, a budete trebali društo, javite se slobodno. Vrlo rado ću ponjeti svoj teleskop i piva/soka, pa mi možete pokazati neke trikove ili mi pružiti zadovoljstvo da pogledam kroz neki "profi" teleskop.
Živi bili!